Kunnen wij zonder aanrakingen? En wat is nu de juiste lichaamstaal?

Leestijd 3 minuten
breinkennis
Kunnen wij zonder aanrakingen? En wat is nu de juiste lichaamstaal?

De krantenkoppen staan er vol mee. In deze onzekere tijd hebben mensen steeds meer stress gerelateerde klachten en depressies en het gevoel van eenzaamheid neemt toe.  

Vanaf onze geboorte hebben wij een natuurlijke behoefte om aangeraakt te worden. Doordat ons zicht nog niet heel scherp is als we pasgeboren zijn gebruiken wij het zintuig ‘voelen’ om de wereld om ons heen te ontdekken. Maar hoe belangrijk zijn aanrakingen nou precies? En wat is de juiste lichaamstaal in onzekere tijden? 

Amerikaans experiment naar aanrakingen

In 1944 is er in Amerika een experiment gedaan met 40 baby’s. Het doel van dit experiment was om te kijken of een individu met alleen de basisbehoeften als eten, drinken, schone luier, een schone omgeving en een badje op zijn tijd zich kan ontwikkelen en kan groeien.  

De 40 baby’s werden opgesplitst in 2 groepen van 20. De eerste groep kreeg alle basisbehoeften inclusief aandacht en aanrakingen. Deze 20 baby’s ontwikkelden zich en groeiden zoals verwacht, als gezonde blije baby’s.  

Het experiment met de tweede groep werd na 4 maanden stopgezet. Helaas waren meer dan de helft van de baby’s overleden. En zelfs nadat de overgebleven baby’s gered waren van dit absurde experiment stierven er alsnog baby’s uit deze groep. Uit onderzoek is gebleken dat alle baby’s in goede conditie en gezondheid verkeerden. Het gebrek aan genegenheid, aandacht en aanrakingen is ze fataal geworden.  

Aanrakingen worden minder in onzekere tijden

We communiceren door middel van aanrakingen en ons zintuig voelen. Maar niet alleen baby’s hebben deze behoefte, oudere kinderen en volwassenen hebben ook aanrakingen nodig om gezond te kunnen leven, ons stressniveau laag te houden en te functioneren. 

Het is daarom ook niet zo gek dat de cijfers van stress gerelateerde klachten en depressies omhoog gaan in onzekere tijden en in tijden waarin afstand houden de norm is. 

Maar hoe kunnen we toch genegenheid naar elkaar overbrengen en verbinding houden met elkaar om stress en eenzaamheid tegen te gaan? 

Drie vormen van lichaamstaal

Drie vormen van lichaamstaal die goed werken in dit geval zijn spiegelende fake-aanraking en de kracht van de lach 

  • Spiegelen is niks meer dan elkaar nadoen, elkaars lichaamshoudingen aannemen. Elkaars lichaamstaal spiegelen wordt vaak onbewust gebruikt als je het met elkaar eens bent in een gesprek. Spiegelen geeft een blijk van waardering en zorgt voor verbinding met elkaar. Je kan spiegelen dus ook heel goed bewust inzetten als alternatief voor de aanraking.  
  • De fake-aanraking: een gebaar om iemand de juiste richting in ‘te duwen’ zonder dat je die persoon aanraakt, we kennen allemaal wel dat handgebaar. En het werkt ook alsof het een echt duwtje is, je brein ziet dat, zet dat om in een gevoel en je lichaam reageert erop. Mooi hoe dat werkt. Als jij niet tegen kietelen kan, en iemand komt op je af en maakt kietelgebaren met de handen en vingers, dan voel je het al kriebelen. En je kan dit dus met meer gebaren doen. Jouw brein voorspelt het gevoel dat bij het gebaar hoort en je lichaam voelt het dus ook daadwerkelijk zo op deze manier. 
  • Uiteraard mag de kracht van de lach niet ontbreken. Dagelijks glimlachen is goed voor je eigen gezondheid. De hormonen endorfine en serotonine komen vrij en geven een fijn, geluksgevoel. En aan de andere kant vermindert het de cortisol in je lichaam. Lachen zorgt ervoor dat je lichaam minder gevoelig is voor infecties. Je brein maakt geen onderscheid tussen een nep lach en een echte lach. Dus het is een fantastisch middel om in te zetten om een ander een goed gevoel te geven. Redenen genoeg dus om eens vaker te lachen! 

Essentie: Aandacht voor elkaar

Waar het eigenlijk allemaal draait, de essentie is aandacht voor elkaar. Want of je nu spiegelt, fake aanraakt of naar iemand lacht, het zijn allemaal vormen van aandacht voor de ander. Ik denk als we allemaal iets meer aandacht besteden aan een ander dat dat zal helpen in vermindering van stress en gevoel van eenzaamheid.