Lichaamstaal tijdens het opvoeden

Leestijd 2 minuten
kids
Lichaamstaal

Ach dat geeft toch niet, zegt een moeder tegen haar kind met rollende ogen en een diepe zucht.

Dit noemen we inconsistentie. Aan de ene kant iets positief proberen te verwoorden maar aan de andere kant lichaamstaal laten zien wat niet past bij die woorden.

Je kunt positieve woorden uitspreken naar je kind toe als iets niet goed gaat, maar als vervolgens de lichaamstaal van de ouder inconsistent is aan die woorden, dan heeft je kind dat feilloos door. Ook al wil je het niet, je kind kan hierdoor toch onzeker van worden en het heeft effect op het zelfvertrouwen van je kind.

Gesproken woorden bepalen slechts voor 10% de boodschap

In een gesprek focussen we ons vaak op woorden, maar weet je dat dit slechts 10% van de totale boodschap is? De overige 90% van de informatie wordt overgebracht via non-verbale communicatie. Lichaamstaal, micro-expressies in het gezicht en stemgebruik zoals de toonhoogte.

Ons lichaam volgt ons brein. Dat betekent dat als we onze kaarten bij onze borst houden of liegen ons lichaam daar veel moeite voor moet doen. Dit is lichamelijk zichtbaar; je vertoont tekenen van inconsistentie.

Ook bij de opvoeding is het ontzettend belangrijk om te letten op je non-verbale communicatie. Ouders zijn hét voorbeeld voor kinderen op non-verbaal gebied.

Welke voordelen heeft lichaamstaal bij de opvoeding:

  • Als je ervoor zorgt dat je lichaamstaal overeenkomt met wat je zegt heeft dit een versterkende functie. Als jij aangeeft bij je kind dat hij/zij iets niet mag doen en vervolgens lach je erbij dan komt dat niet over. Je kind kan er zelfs van in de war raken. Je komt als ouder sterker over als je nee zegt en daarbij ook serieus kijkt en een passende lichaamshouding erbij gebruikt.
  • Een ouder die consistent is in woorden en lichaamstaal geeft ook meteen een goede les door aan het kind. Je leert je kind dat als het iets wilt bereiken of duidelijk wilt maken dat de lichaamstaal en gesproken woorden hetzelfde moeten zijn. Hiermee leer je je kind beter opkomen voor zichzelf en weerstand bieden in de maatschappij.
  • Als ouder het goede voorbeeld geven met lichaamstaal draagt bij aan een positieve conditionering van het brein van je kind. Als jij als ouder veel pijn hebt en moet huilen, en vervolgens tegen je kind zegt dat er niks aan de hand is en het weg lacht, dan raakt je kind niet alleen in de war maar je geeft je kind onbewust ook mee dat het dus niet ok is als je pijn hebt dat je moet huilen. Je programmeert hiermee als het ware het kinderbrein ‘niet aanstellen en doorgaan’.

Wat jij bewust of onbewust laat zien als ouder aan je kinderen, heeft een enorme impact. Kies voor de positieve impact en wees je bewust van wat je wilt laten zien aan lichaamstaal en wat je je kind wilt meegeven. Je kind zal hier op latere leeftijd ook veel profijt van hebben.