Meer Brain Balance op school! Doe je met ons mee?

Leestijd 3 minuten
kids
Meer Brain Balance op school! Doe je met ons mee?

Op school leren kinderen schoolse vaardigheden. Denk aan rekenen, lezen en schrijven. Maar over datgene wat de allergrootste invloed heeft op hun leven – het brein – leren ze niets. In het huidige schoolsysteem ligt de nadruk namelijk nog vooral op wat kinderen leren. Dat is weliswaar belangrijk, maar de wereld verandert overduidelijk in sneltreinvaart. De kennis van vandaag is alweer achterhaald door die van morgen.

Er is een toename in het aantal mensen die last hebben van een brein in disbalans, zoals stress, overgewicht, burn-out, depressie en dementie neemt in schrikbarend tempo toe. Deze klachten komen ook steeds jonger voor. Levensstijl speelt hier een grote rol in. Denk aan te veel stress, stilzitten, schermtijd en junk food. En aan te weinig slaapontspanning, beweging en gezonde voeding.

De juiste kennis over het brein en de dingen die het nodig heeft, zijn de ontbrekende puzzelstukjes. De meeste kinderen leren hier niks over op school of thuis.

Waarom is Brain Balance op school zo belangrijk?

Onze hersenen sturen nagenoeg alles aan wat we doen en zijn daarom een heel belangrijke tool in je lijf. Je breinbalans heeft veel meer invloed op zaken als geluk, intelligentie en stressbestendigheid dan veel klassieke schoolse vaardigheden.

Om mentale hindernissen te voorkomen in plaats van te genezen, kunnen we nu actie ondernemen. Want van kennis over de eigen hersenen, hebben kinderen een leven lang profijt.

De toekomst vraagt dan ook om zachte in plaats van harde vaardigheden. Om mentale flexibiliteit en probleemoplossend vermogen, in plaats van foutloos rekenen en schrijven. Maar bovenal om een gezond brein in balans, dat is bestand tegen de overvloed aan prikkels in de moderne maatschappij.

Daarom start ik samen met neurowetenschapper Marcia Goddard een initiatief om meer bewustwording over het brein te creëren bij kinderen. Onder andere door het geven van concrete breintips en het aanreiken van praktisch toepasbare kennis. Zowel voor ouders als voor kinderen.

Het is onze droom dat breinkennis op scholen ooit een vast onderdeel wordt van het lesprogramma. Wij denken dat dit niet alleen nodig, maar ook realistisch is. Met dit nieuwe initiatief zetten we graag de eerste stap richting die gedroomde toekomst.

Marcia gaf 2 jaar geleden al een Ted Talk waarin ze uitlegt hoe het onderwijs anders zou kunnen, wat nu eigenlijk het doel is van educatie en dus vooral hoe we kinderen klaarstomen voor het enige constante in de maatschappij:

Meer Brain Balance op scholen

Sta jij helemaal achter onze boodschap? Help dan om deze te verspreiden! Dit kun je doen door de Brain Balance-brief die wij samen hebben opgesteld, te onderteken en te delen. Zo draag je samen met vele andere ouders, leraren en vooraanstaande breinexperts bij aan meer breinkennis en een positieve hersenprogrammatie bij kinderen.

Ben jij een ouder of leerkracht en wil je in je gezin of klas graag concreet met breinkennis aan de slag? Mail, print, deel of hang in jouw school dan de nieuwe gratis Brain Balance-poster op vol tips over de werking van het brein. De poster en de brief vind je hier: scholencampagne.

 

Waarom voorkomen beter is dan genezen

De neurowetenschap wist nog nooit zoveel over het brein als nu. En toch zijn de hersenen van kinderen meer belast dan voorheen. Door breinkennis voor iedereen beschikbaar te maken en toe te passen, kunnen we problemen later voorkomen. Het is ook het meest effectief dit al in de kinderjaren te doen, als de hersenen in ontwikkeling zijn.

Doe je met ons mee?

Een beter brein begint met bewustwording. De beste tijd om in actie te komen, is daarom nu. Deel onze Brain Balance-boodschap en draag bij aan een betere breinbalans bij kinderen. Hier vind je de poster en de brief om de boodschap te kunnen delen.