Mijn creatieve kind, de voordelen van AD(H)D

Leestijd 5 minuten
kids

’Wat ben je druk…’’
‘’Zit eens even stil’’
‘’Je luistert ook nooit’’
‘’Je vergeet ook altijd wat’’
‘’Schiet nu toch eens op’’
‘’Heb je nu weer wat omgegooid?’’

Zeg eens eerlijk, hoe vaak zeg jij dit tegen je kind? Ik denk dat we dat allemaal wel eens doen toch? Maar realiseer je je eigenlijk wel wat dit doet met je kind?

Wist je dat tegenover één negatieve opmerking minimaal drie positieve opmerkingen zouden moeten staan om je hersenen weer dat blije gevoel te geven? Hoe vaak ben je als ouders niet geneigd om in het negatieve stuk te gaan zitten als het over bepaalde gedragsnormen gaat. Van nature leggen we eerder de nadruk op wat niet goed gaat dan op wat er wel goed gaat.

Hoe zit dat bij jou? Heb je hier wel eens over nagedacht?

Als je kind AD(H)D heeft krijgt het van de buitenwereld vaak vooral negatieve aandacht omdat jouw kind “buiten de pas loopt”. Wat voor impact heeft dit op het zelfvertrouwen van een kind denk je?

Hoe fijn zou het zijn als jij als ouder, de leerkracht, familie en andere mensen om je heen je kind op een andere manier gaan bekijken? En dan bedoel ik vooral gericht op wat er wel goed gaat, je kind stimuleren in waar hij of zij goed in is. En als het even niet lukt om bijvoorbeeld stil te zitten onder het eten je kind even wat laten pakken uit de keuken. Of in de klas een klusje te mogen doen, even bewegen tussen de les door (wat voor de concentratie van alle kinderen fijn zou zijn). Denkend in mogelijkheden! Vanuit positiviteit kan je kind groeien en dat wil je toch als ouder en als leerkracht?

Begrijp me niet verkeerd, ik weet als geen ander hoe het is als er weer een beker drinken omgaat. Je op tijd ergens moet zijn en je kind wordt afgeleid door allerlei dingen die hij onderweg tegenkomt. Of vergeet dat hij zijn tas ging pakken maar ondertussen de LEGO tegenkwam en daarmee is gaan spelen. En zo kan ik nog wel veel meer voorbeelden noemen die ik hier dagelijks in huis meemaak. Door te denken in mogelijkheden, je kind te stimuleren, structuur aan te brengen die hem of haar verder helpt, aandacht en vooral heel veel geduld van jou als ouder kom je een heel eind!

Daarnaast heeft een kind met AD(H)D vaak fantastische kwaliteiten en voordelen die vaak te weinig worden gezien! Kinderen met ADHD kunnen vaak snel schakelen, zien mogelijkheden, hebben oog voor details, doorzettingsvermogen etc. Tijdens mijn opleiding werd dit ook wel het “Ferrari brein met fietsremmen” genoemd.

“Ferrari brein met fietsremmen”

Of misschien herken je wel een van de volgende mooie eigenschappen bij je kind:

*Medeleven: Waar een kind op school of in sociale situaties soms moeite heeft in de omgang met anderen, is dat in een veilige omgeving vaak anders. Een mooi voorbeeld hiervan: Mijn zoon van 11 is gek op beide oma’s. Vroeger hadden we hele gesprekken over de opa’s hoe die waren, waar ze nu zijn en nog vele andere vragen. Hij vindt het altijd naar dat de oma’s alleen zijn, en geeft ze nog steeds graag een dikke knuffel. Toen kwam Corona en de knuffels moesten achterwege blijven voor de gezondheid van de oma’s. Op het moment dat premier Rutte had aangekondigd dat kinderen onder de 12 weer fysiek contact mochten hebben met ouderen is hij direct uit school naar oma gereden om een dikke knuffel te geven. Want dat had hij en oma vast ook zo gemist. Hoe puur en onbevangen! Ik moest zelf even slikken om deze mooie spontane actie.

*Creatief: Schilderen & tekenen (tot in detail), knutselen, muziek maken (op gehoor & gevoel), doordat een kind met AD(H)D vaak veel fantasie en snelle ideeën heeft, kunnen de mooiste creaties ontstaan.

*Probleemoplossend: Goed in het oplossen van raadsels en problemen, zeker als je kind ouder is.

*Hyperfocus: Als een onderwerp, taak, werkje o.i.d. de interesse heeft van je kind kan het zich vaak wel goed concentreren en is het soms juist moeilijk om te moeten stoppen.

*Juist door het vaak impulsieve karakter durft een kind met ADHD meer risico te nemen. Is dit altijd handig? Nee. Maar het helpt je kind wel verder om sneller nieuwe dingen te ontdekken.

*Never a dull moment! Door het snel schakelende “Ferrari brein” komen er altijd wel nieuwe vragen en discussies aan bod. Met soms hilarische uitspraken of nadenkers voor je eigen brein.

*Kinderen met ADHD zijn vaak grappig, hebben humor en zijn behulpzaam.

En zo kan ik er nog wel wat opnoemen…

Wist je dat heel veel beroemdheden ADHD hebben of te wel “anders bedraad” zijn? (volgens het forum ADHD blog). Zoals: Acteur Jim Carry, Albert Einstein, Wolfgang Amadeus Mozart, Walt Disney, Salvador Dali, Vincent van Gogh, Pablo Picasso. En uit ons land bijvoorbeeld: Katja Schuurman, Georgina Verbaan, Linda de Mol en Jochem Meyer.

Juist dat creatieve, andersdenkende brein zorgt ervoor dat jouw kind heel veel mooie talenten heeft! Aan jou als ouder om je kind deze talenten te helpen ontdekken, stimuleren en vooral laten zien dat ze er mogen zijn.

Wat zou het mooi zijn als we hier met zijn allen wat meer naar gingen kijken. Naar de prachtige misschien soms nog verborgen talenten die ELK kind heeft. En naar de kwaliteiten die een kind bezit. Met de focus vooral op het positieve. Het is aan ons ouders om onze kinderen te helpen groeien en ontwikkelen. Hiervoor is een veilige basis nodig, waarin geduld, liefde en aandacht centraal staan.

En wie weet wat jouw kind met zijn creatieve talenten kan bereiken, misschien staat hij of zij over zoveel jaar ook wel in bovenstaand rijtje? Maar belangrijker nog, als je kind zich gehoord voelt door zijn ouders en omgeving dan ontstaan pas echt mooie dingen!

Ondanks dat het misschien soms zoeken is in de juiste manier van opvoeden en begeleiden mag je trots zijn op je kind met AD(H)D. En vooral de humor, drive en passie die het met zich meebrengt.