Test jouw energiebalans

Test jouw energiebalans

Start de test

Tips voor mediteren & direct oefenen met een bodyscan

Leestijd 1 minuut
relax

Mediteren kun je op veel manieren doen. Volgens mijn leraren, de Boeddhistische monniken, zijn er zelfs 48.000 vormen. Je doet het niet snel fout. Ik wil je stap voor stap wat verschillende vormen laten uit proberen. Een vorm die veel toegepast wordt tijdens mindfulness trainingen is de bodyscan. Je gaat met deze vorm stap voor stap met aandacht door het lichaam heen en je traint opmerkzaamheid en lichaamsbewustzijn.

Makkelijk en ontspannen?
Dat hoeft niet, het kan juist ook zo zijn dat je opmerkt hoeveel stress je hebt opgeslagen in jouw lichaam en hoeveel gedachten er in je opkomen. Belangrijk is dat je deze meditatie zonder verwachtingen doet en zonder te oordelen.

Alles wat zich aan dient mag onderzocht worden en je kan telkens heel vriendelijk de aandacht terugbrengen naar je lichaam of de adem. Dat zijn namelijk je ankers om in het nu te zijn. Ook al gebeurt het 1000 keer dat je aandacht afdwaalt, breng je 1000 keer, zonder oordeel, heel vriendelijk de aandacht terug.

Een uitdaging? Ja soms wel en soms gaat het ook heel makkelijk.

Het kan ook gedaan worden voordat je gaat slapen, waarbij een van de hindernissen, in slaap vallen uiteraard kan gebeuren. Probeer het uit met de volgende oefening, een bodyscan: