Verbeter je slaaphygiëne deel 2: Brain Food – eten, drinken en de hele nacht opblijven? 

Leestijd 3 minuten
slaap
Verbeter je slaaphygiëne deel 2: Brain Food - eten, drinken en de hele nacht opblijven? 

Een van de gemakkelijkste en snelste manieren om je te helpen ‘s nachts te slapen, is door de hele dag zorgvuldig te eten. Voedsel beïnvloedt de neurotransmitters – dat zijn de chemicaliën die signalen tussen onze neuronen verzenden – die ons helpen wakker te blijven of te slapen. 

Sommige voedingsmiddelen en dranken zijn stimulerende middelen en sommige zijn depressiva. We zullen in het bijzonder bespreken welke voedingsmiddelen je helpen om ‘s ochtends wakker te worden en welke voedingsmiddelen je helpen om’ s nachts te slapen. 

 Veel voorkomende stimulerende middelen: 

 • Koffie en niet-kruidenthee 
 • Spek en varkensvlees 
 • Kaas & noten 
 • Avocado 
 • Frambozen 
 • Chocola 

Vaak depressiva: 

 • Alcohol 
 • Pasta 
 • Zwaar vlees (rundvlees, konijn, enz.) 
 • Romige sauzen en desserts 
 • Brood, gebak en crackers 
 • Melk 

 Mijn tips voor slaaphygiëne over eten hebben betrekking op de inname van koffie en tyramine, een van nature voorkomende chemische stof in gewone voedingsmiddelen. 

Je natuurlijke energie maximaliseren voor betere slaap- en koffiegewoonten 

 We drinken overdag vaak stimulerende middelen om ons te helpen door te gaan of de dag te beginnen, en de meest voorkomende stimulerende stof is koffie. Koffie kan ‘s ochtends nuttig zijn om de dag goed te beginnen, maar een hoop koffie drinken is niet goed voor je. Naast andere gezondheidsrisico’s, kan cafeïneconsumptie overdag je zelfs uren later wakker houden. Probeer jezelf ‘s ochtends te beperken tot een kopje koffie of twee! 

 Als we regelmatig koffie drinken (of andere stimulerende middelen inslikken), raakt ons lichaam eraan gewend dat een externe substantie energie levert. Dit remt het natuurlijke interne proces bij het verteren en verwerken van energie in ons voedsel. 

Als we dagelijks koffie drinken, gaat ons lichaam ervan uit dat deze externe energiebron er altijd zal zijn, dus als we ‘s ochtends geen koffie drinken, kan ons lichaam niet op gang komen omdat het niet gewend is ons van energie te voorzien! 

 Dus hoe kun je je lichaam opnieuw trainen om zijn eigen energie te maken zonder afhankelijk te zijn van koffie? Je weet waarschijnlijk dat het stoppen van cold turkey ontwenningsverschijnselen zoals hoofdpijn en vermoeidheid kan veroorzaken, dus overweeg langzaam te verminderen gedurende een paar weken en probeer de energie te vervangen door gezondere opties. Bijvoorbeeld: 

Week 1: drink ‘s ochtends 2 of minder kopjes koffie en in het weekend geen koffie. Drink ‘s middags een kopje zwarte thee of’ half caf‘-koffie als dat absoluut nodig is. 

Week 2: verlaag het cafeïnegehalte van je dagelijkse koffie. Je kunt thuis koffie zetten en de hoeveelheid gemalen per batch verminderen . Als je naar een coffeeshop gaat, probeer dan minder foto’s te maken of laat meer ruimte over voor room of ijs. 

Week 3: Probeer over te schakelen van koffie naar cafeïnehoudende thee of cafeïnevrije koffie 

Week 4: Schakel over van cafeïnehoudende thee naar kruidenthee 

Een plan hebben en je lichaam langzaam aanpassen om niet afhankelijk te zijn van koffie, is een goede manier om ons lichaam zijn eigen energie te laten maken via onze natuurlijke voedselinname! Omdat ons lichaam voedsel verteert en onze energie produceert in plaats van het als afvalproduct naar buiten te duwen. Dit helpt ons lichaam om een ​​efficiënt en berekend gebruik van energie te hebben, zodat wanneer we bijna geen energie meer hebben en slaperig worden, we klaar zijn om te slapen! 

 En het geheime ingrediënt is … Tyramine !? 

 Tyramine wordt geassocieerd met de productie van norepinefrine in onze hersenen, een neurotransmitter die ons lichaam energie geeft om te handelen! Laat je niet misleiden door de naam, we nemen deze natuurlijke chemische verbinding voortdurend op in voedingsmiddelen zoals: 

 • Spek 
 • Kaas 
 • Noten 
 • Avocado 
 • Sojaproducten, en 
 • Sommige bessen (vooral frambozen) 

 Deze en andere voedingsmiddelen kunnen je helpen alert en gefocust te blijven gedurende de dag als je deze in je lunch of ontbijt opneemt! Het schrappen van deze producten tijdens de tweede helft van de dag is een goede manier om ervoor te zorgen dat je lichaam ‘s nachts kan ontspannen! 

 Bonus tip voor langdurige slaaphygiëne: 

Hoe meer controle je wilt hebben over de situatie, hoe slechter het slapen vaak gaat. Ons lichaam trainen om bepaalde dingen van de omgeving te verwachten, kan slaapproblemen veroorzaken, zoals slapeloosheid (insomnia), en slechte slaapkwaliteit.