Waar complimenten geven goed voor is en ze spelenderwijs leren geven

Leestijd 3 minuten
breinkennis – kids

Complimenten krijgen, welk kind of welke volwassene wordt daar nu niet blij van?

Wat gebeurt er nu eigenlijk als je een complimentje krijgt?

Van een complimentje word je blij, hierdoor wordt er o.a. meer serotonine aangemaakt in de hersenen wat je kind een fijn en blij gevoel geeft. Daarnaast is uit verschillende onderzoeken gebleken dat als je als kind respect en waardering krijgt, dit het zelfvertrouwen van het kind vergroot.

Als het compliment gaat over een opdracht of werkje wat hij of zij af heeft gekregen en waar het kind zich voor heeft ingezet bevordert dit het dopamine gehalte. Bijvoorbeeld wanneer je weet dat een kind moeite heeft met concentreren: Wat goed van je dat je zo goed geluisterd hebt naar mijn verhaal, ik weet dat je dat lastig vindt!

Dopamine helpt je kind o.a. om zich beter te kunnen focussen, en vergroot de motivatie om iets te gaan doen. Je kunt het vergelijken met een to do lijstje wat aan het einde van de dag is afgevinkt, dat geeft hetzelfde gevoel, een fijne ervaring.

Wanneer de kinderen en juf onderling in gesprek gaan over het compliment en er door het spel verbondenheid ontstaat of misschien wel veel wordt gelachen, stimuleert het ook nog eens de aanmaak van het gelukshormoon oxytocine.

 

Een leuke oefening die bij mijn zoon in de klas veel wordt gedaan om kinderen te leren complimenten te geven en ontvangen is deze:

Je hebt nodig: Een steentje (de complimentensteen)

De juf geeft van tevoren uitleg over wat de opdracht inhoudt.

Wat is het doel?

  • Kinderen leren een compliment (positieve aandacht) te geven aan anderen.
  • Omdat het niet teveel op “moet” vallen leren de kinderen complimenten te geven die vooral gaan over de inzet die een ander kind toont m.b.t. leren, samen spelen, gym, zingen etc.
  • De kinderen leren zich te verplaatsen in de emoties & gevoelens van de andere kinderen door te bespreken: wat doet een compliment met jou? Hoe voel je je als je een compliment krijgt of juist bijna niet? Wat kunnen we er samen aan doen om iedereen een keer een compliment te geven etc.
  • Als er kinderen zijn die aangeven niet vaak een compliment te krijgen kunnen andere kinderen of de juf daar aandacht aangeven.
  • Het kind het gevoel geven gewaardeerd te worden.

 

Hoe werkt het?

De juf of meester stopt aan het begin van de dag het steentje in de bureaula van een willekeurig kind.

Het kind wat het steentje heeft, geeft gedurende de dag een aantal complimentjes aan andere kinderen. Dat kan bijvoorbeeld iets heel simpels zijn als: “Wat heb je een leuke trui aan!” of “Wat ben ik blij dat je mijn vriend of vriendin bent!”.

De andere kinderen weten niet dat de leerling dit steentje heeft dus de complimentjes worden niet de hele dag door gegeven, dat valt immers op.

Aan het einde van de dag gaan de andere kinderen raden wie het steentje in zijn la had die dag.

Dit kun je uiteraard ook thuis doen, met een steentje (onder je kussen). Of door van iedereen in het gezin op te schrijven op een A5 papier wat de ander goed kan en deze een mooi plekje geven in huis zodat iedereen het kan zien. En op het moment dat je je misschien wat minder fijn voelt kan het helpen om dit lijstje nog een keer te bekijken.

Veel plezier!

 

gedragsproblemen, opvoedcoach, opvoeden, gedrag van kinderen