Test jouw energiebalans

Test jouw energiebalans

Start de test

Waarom het belangrijk is om te focussen op de dingen die je leuk vindt

Leestijd 2 minuten
breinkennis

”Vandaag kijk ik naar dingen die ik leuk vindt”, neem dat besluit eens! Heel veel mensen, waaronder ik ook en ik denk eigenlijk dat het nog steeds mijn default modus is, kijk naar dingen die anders zouden kunnen. Altijd dat probleem oplossend vermogen. Herken jij jezelf hierin?

Kijk jij altijd naar dingen die beter kunnen?

Ons reptielenbrein dat ingesteld is op overleven en dus naar de wereld kijkt vanuit wat kan er beter? Kan er iets anders? Wat zit mij niet lekker? Zou er mogelijk gevaar kunnen zijn? Wat zou er fout kunnen gaan? Is er iets fout gegaan? En dat jij dan heel bewust het besluit neemt dat je vandaag alleen kijkt naar dingen die tof zijn. Want waar je je aandacht op richt, dat is het geen wat in je ervaring geprogrammeerd wordt.

Een mooi voorbeeld

Zometeen vraag ik jou om je ogen te sluiten om dan de ding te noemen die in je omgeving rood zijn. Dus kijk maar even goed om je heen en sluit daarna je ogen. Nu je je ogen dicht hebt noem dan eens alle dingen op die blauw zijn. Huh blauw zijn? hoor ik je denken. Je zei toch net alle dingen die rood zijn? Doe je ogen maar weer open. Snap je nu hoe dit werkt? Als jij het besluit hebt genomen ik ga dadelijk vertellen welke rode dingen er in mijn omgeving zijn en er komt in een keer een andere vraag, dan is het lastiger om te weten welke blauwe dingen er waren. Gewoon omdat je je focus daar niet op had. Zo is het dus met alles; dingen die goed gaan, dingen waar je blij van wordt, dingen die lekker zitten, mooie dingen, mensen die naar elkaar glimlachen of een supermarkt wat gewoon gevuld is. Als jij nu besluit vandaag kijk ik naar dingen die leuk zijn, dan ga je meer dingen zien die daar bij passen. Gewoon omdat je je brein daar naar toestuurt. Je vertelt je reptielenbrein wij zijn al veilig.

Je brein herprogrammeren

Stuur vandaag jouw brein naar de dingen die leuk zijn. Dan ga je toffe dingen zien, leuke dingen zien en dan ga je liefde zien. En dat is het stukje herprogrammeren van waar je je systeem naar toestuurt. Dus…. doe er je voordeel mee. En als je het nog meer voor jezelf wilt inprenten dan kun je een lijst maken van toffe dingen die je gezien hebt. Of dat je in de avond een vriendin belt of tegen je partner vertelt wat voor toffe dingen je allemaal hebt gezien. Gewoon omdat jij het besluit hebt genomen dat je vandaag alleen maar naar dingen kijkt die leuk zijn. Kortom, maak het leven leuk!