Waarom toxinen in cosmetica schadelijk zijn

Waarom toxinen in cosmetica schadelijk zijn

Ik stond er jarenlang niet bij stil, dat zoveel invloeden van buitenaf waar we dag in dag uit mee in aanraking komen onze gezondheid en daarmee mentale balans kunnen schade. Waarom niet? Omdat je t niet leert, er redelijk weinig nog over te doen is. Omdat je t niet leert van jongs af aan zit het ook niet in je bewustzijn. Helemaal niks geks dus.

Toen ik een klein jaar geleden me ging verdiepen in cosmetica waar zowel mannen als vrouwen dag in dag uit mee in aanraking komen, denk aan deodorant, haarproducten, nagellak, crèmes, zonnebrandcreme, make-up en nog veel meer, kijk voor de grap maar eens in je badkamer wat er allemaal staat. Schrok ik me een hoedje dat alles wat in mijn badkamer stond van de douche tot bad tot toilettas, gewoon veel schadelijke chemische producten bevatte waar ik nooit maar dan ook nooit bij stil had gestaan.

Daar gaat deze blog over, haarcosmetica die onze hormonen en hersenfuncties kunnen aantasten. Ons immuunsysteem zwakker kan maken. Dit willen we toch allemaal niet.

Er is teveel om op te noemen dus laat ik bij 3 ingrediënten van haarcosmetica beginnen, wat van gels, haarlak tot haarkleuring te vinden is.

Resorcinol

Veel mensen, wellicht jij ook, hebben nooit van deze giftige stof gehoord. Een stofje wat enorm klein is en overal doorheen gaat (ja dus ook door jouw huid en je cellen) maar wat hormoonverstorend kan werken, deze stof kan onze gezondheid best wat schade berokkenen. Deze basisstof wordt vaak gebruikt in plastics en synthetisch rubber maar bijvoorbeeld ook in chemische producten zoals cosmetica. En is het een onmisbaar bestanddeel in chemische haarverf.

Doordat het hormoonverstorend kan werken kunnen je neurotransmitters, die stofjes die voor onze hersenfuncties zo belangrijk zijn om geluk of bijvoorbeeld angst en stress te ervaren, totaal uit balans raken. De WHO heeft zelfs in onderzoeken naar buiten gebracht dat het problemen voor je longen, luchtwegen, huid en ogen kan veroorzaken.

Ammonia

Deze stof zit in haarkleuring om de haarschubben open te zetten, zo kan de chemische verf erin en blijft de kleur langer goed. Maar wauw wat als het onze haren “openzet” wat gebeurt er dan met onze hoofdhuid? De hoofdhuid die al 7x sneller alle stoffen van buitenaf opneemt, het is dan ook niet voor niets dat er haar groeit die beschermt ons tegen alle giftige invloeden van buitenaf. En wij gebruiken dan de meest giftige stoffen om ze juist op ons hoofd te smeren, zo hop de hoofdhuid in. De bloedbaan in, op naar onze hersenen.

Ammonia is dan ook echt giftig voor onze hersenen. Door ammonia in ons systeem wat kan gaan ophopen met andere giftige stoffen ontstaat er disfunctioneren van onze hersenen. Kan er brainfog ontstaan, duizeligheid, geen focus, slechter geheugen, vermoeid gevoel en ga zo maar door. Dit rijtje kan ellenlang worden. Hoofdpijnen en migraine komen dan ook voor wanneer er teveel toxinen in ons systeem verblijven.

Siliconen

Siliconen maken ons haar zacht, legt er een heerlijk laagje omheen waardoor we denken dat het haar goed gevoed is. Helaas is niets minder waar, door de siliconen leg je er een soort plastic laagje omheen. Dit komt ook op je hoofdhuid en sterker nog wanneer je je gaat douchen komt dit over je hele lijf want je spoelt t mee uit. Het sluit dus eigenlijk je huid af, ons grootste orgaan. Resultaat:  goede voedingsstoffen kunnen er niet meer in, en slechte dus toxinen kunnen er niet meer uit.

Voor mij reden genoeg om dus heel bewust om te gaan met chemische cosmetica en echt goed naar de ingrediënten te kijken die op het etiket staan vermeld. En laat je vooral niet voor de gek houden want een groot label natuurlijke cosmetica betekent echt niet dat dit het meteen is! Ook fabrikanten zien de trend dat de consument, jij en ik dus, steeds bewuster wordt, ook daar wordt slim op ingespeeld.

Klik hier voor mijn video over (haar) cosmetica.