Waarom wandelen zo goed is voor de hersenen

Leestijd 1 minuut
breinkennis

Wat is het beste dat je naast gezond etenvoldoende slapen en regelmatig ontspannen voor je brein kunt doen? Veel neurowetenschappers zijn het erover eens: dat is wandelen. Hoewel er talloze redenen zijn waarom bewegen zo gezond is voor de hersenen, gaan wij hieronder in op 3 voordelen van wandelen voor het brein waarmee jij direct je voordeel kunt doen. 

1). Wandelen stimuleert de aanmaak van gelukstofjes 

Al vrij snel nadat je gaat wandelen, beginnen je hersenen met de aanmaak van diverse gelukstofjes. Denk hierbij onder meer aan serotonine, dopamine en endorfine. Uit een onderzoek in 2018 blijkt dat vrouwen de stemmingsbevorderende effecten hiervan al na 10 minuten beweging ervaarden. En het mooie is: na het wandelen blijft het geluksgevoel voor aanzienlijk langere tijd hangen. 

2). Wandelen stimuleert de aanmaak van BDNF 

BDNF (Brain Derived Neurotrophic Factor) is een essentiële stof voor de groei en neuroplasticiteit van je brein. Een disbalans in de aanmaak van BDNF wordt geassocieerd met cognitieve problemen en neurodegeneratieve ziekten zoals alzheimer. Al met slechts een half uurtje stevig doorstappen stimuleer je een gezonde aanmaak van deze stof in de hersenen. 

3). Wandelen stimuleert de groei van je brein 

Volgens neurowetenschappers draagt wandelen bij aan de groei en ontwikkeling van je brein. De hippocampus is een van de hersengebieden die door beweging groter kan worden. Dit hersendeel is betrokken bij belangrijke functies zoals het verwerken en opslaan van herinneringen. Voel je je soms vergeetachtig? Dan kan een ontspannende wandeling zeker geen kwaad!