Wat betekent AI voor onze breingezondheid?

Leestijd 3 minuten
breinkennis
Wat betekent AI voor onze breingezondheid?

Veel mensen vinden de huidige opkomst van Artificial Intelligence best een beetje spannend en ook op het gebied van onze breingezondheid zal dit de nodige uitdagingen met zich meebrengen. Een ontwikkeling als AI betekent dat technologie een nog meer leidende rol in ons leven gaat krijgen. Maar inmiddels weten we dat ons brein totaal niet gemaakt is op de eindeloos vele prikkels die het dagelijks binnenkrijgt door smartphones en andere schermen. Wat kunnen we voor onze (mentale) gezondheid verwachten als AI een prominente rol in onze samenleving gaat vervullen?

Overprikkeld brein

AI zorgt nu al voor veel angst en onrust bij mensen. Er zijn veel zorgen over de impact van AI op ons brein en onze samenleving als geheel. Een van de grootste zorgen is dat AI ons werk zal overnemen en dat dit zal leiden tot massale werkloosheid en een verandering in de manier waarop we ons leven leiden. Dit kan bij sommige mensen zorgen voor veel stress en daarmee dus negatieve gezondheidsgevolgen hebben (stress is immers de grootste ziekmaker in de westerse maatschappij).

Maar een grotere zorg is dat AI ertoe kan leiden dat technologie nog meer ons leven gaat beheersen terwijl het al zovelen van ons in zijn greep heeft. Doordat we constant leven in externe afleiding door op onze telefoons te scrollen, films en series te kijken en te chatten, zijn we compleet de verbinding met ons voelen en hiermee ook onze innerlijke rust verloren. Dit leidt bij veel mensen tot een overprikkeld brein, mentale gezondheidsklachten, stress, depressie en angstklachten. De cijfers zijn schrijnender dan ooit.

Automatische piloot

Artificial Intelligence zal op ons gedrag en onze behoeften gaan inspelen en hierdoor hoeven we niet eens meer zelf de (onbewuste) keuze te maken om technologie erbij te pakken. AI zal dat voor ons gaan doen. Het risico is dat dat we nog meer op de automatische piloot gaan leven en de connectie met het hier en nu compleet verliezen. Het is juist zo belangrijk dat we afleidingen gaan verminderen en ons leven en brein niet laten beheersen door technologie! Maar de opkomst van AI zal dit waarschijnlijk nog moeilijker maken.

Natuurlijk zijn er positieve dingen te zeggen over AI: het zal veel processen makkelijker en effectiever maken, we kunnen weer meer bereiken als mensheid. Maar we moeten ons ook afvragen of dat het waard is als we hiermee nog verder van onszelf en de werkelijkheid af komen te staan. Dit alles betekent dat ons brein nog meer in de aandacht zal moeten komen te staan. Het is zo belangrijk dat we ons bewust blijven en ons brein blijven trainen om wendbaar en flexibel met dit soort veranderingen om te gaan. Kunnen we dat doen, dan zal ons brein ook prima met AI om kunnen gaan.

De oplossing

Kennis over je brein, voldoende ontspanning én verbinding met jezelf is key om jezelf en je gezondheid niet te verliezen in deze snel veranderende wereld. Wanneer je weet hoe jouw brein werkt en welke (onbewuste) programmeringen jou sturen, heb je invloed op wat je denkt, hoe je reageert en wat je voelt. En dit is belangrijker dan ooit.

Met onze level 1 opleiding ‘Update je brein’ leer je meer op je eigen brein te vertrouwen en je hersenen voor je te laten werken in plaats van tegen je. Je krijgt de juiste tools aangereikt om overprikkeling tegen te gaan en je brein, hart en buik weer te verbinden. Je leert om wendbaar én weerbaar in het leven te staan en zo het hoofd te bieden aan uitdagingen zoals technologische ontwikkelingen, klimaatverandering, toegenomen individualisme, de huizenmarkt en meer.