Test jouw energiebalans

Test jouw energiebalans

Start de test

Wat is Brain Balance hypnotherapie?

Leestijd 4 minuten
breinkennis – Coaching – Jongeren
Hypnotherapie Hypnose

Waarom hypnotherapie bij het Brain Balance Instituut?
Het brein is ontzettend krachtig. Het stuurt onvoorstelbaar veel processen aan in jouw lichaam en verwerkt veel informatie zonder dat je dat zelf in de gaten hebt. Ongeveer 95% van de processen, overwegingen en handelingen die jij doet zijn onbewust. Je hersenen zorgen ervoor dat jij een heleboel processen niet elke dag opnieuw hoeft te leren. Jij weet al dat je een appel kunt eten, dat je vingers in het vuur houden heet is en hoe je moet lezen. Al die informatie is opgeslagen in je onderbewuste, zodat je niet dag in dag uit energie hoeft te steken in hetzelfde leerproces en jij kunt groeien als persoon.

Groeien doe je onder andere door te leren. Kennis over het brein en jouw gedragingen is daarbij een mooi startpunt. Daar hebben wij bij Brain Balance Instituut mooie trainingen voor ontwikkeld. Vanuit die kennis kun je al geweldige stappen maken om jouw brein en jouw leven in balans te brengen door je gedrag te veranderen. Met als doel meer geluk en gezondheid in jouw leven. Soms kun je echter wat extra ondersteuning gebruiken bij het verwerken van trauma’s, om ervoor te zorgen dat klachten in je lichaam, emoties en brein verminderen of verdwijnen. Dan is hypnotherapie een mooie stap in de ondersteuning van dat proces.

Je brein houdt je veilig
Jouw brein heeft als hoofdtaak jou veilig te houden. Dat doet het met volledige overgave en inzet. Het zet alles op alles om te zorgen dat jij niet in onveilige situaties komt. En het weet wanneer jij veilig of onveilig bent door de situaties die je al hebt meegemaakt. Bijvoorbeeld toen je voor het eerst de warmte van vuur voelde (en jezelf verbrandde). Toen werd opgeslagen: vuur is heet, het is gevaarlijk, ik moet opletten en daarvan weg blijven met mijn lichaam.

Hetzelfde geldt voor situaties waar je vroeger iets traumatisch hebt meegemaakt. Bijvoorbeeld dat je vroeger werd uitgelachen door een groep kinderen of dat je ouders tegen je zeiden dat je beter had moeten presteren. Je was hierbij duidelijk niet in een levensbedreigende situatie. Maar zoals eerder benoemd, jouw brein wil jou in iedere situatie veilig houden. Als jij een heftige negatieve emotie hebt, registreert jouw brein dat als ‘onveilig’ en doet jouw brein er alles aan om deze situaties in de toekomst te vermijden.

Hoe doet je brein dat? Bijvoorbeeld door grote angst voor spreken in groepen te ontwikkelen, het houdt jou weg van spreken voor groepen waar je uitgelachen kunt worden. Vanuit die angst kun je hartkloppingen, stotteren, rood worden en dichtslaan. Dit lijkt in eerste instantie niet echt op jou ‘helpen’ maar herinner jezelf: je brein doet er alles aan om jou uit de situatie voor spreken te houden.

Wat is Hypnotherapie?
Tijdens een hypnotherapiesessie word je begeleid naar je onderbewuste. In deze hypnotische toestand ben je meer aanwezig in je innerlijke wereld en minder gericht op de buitenwereld. Dit gevoel lijkt op mediteren, dagdromen of helemaal opgaan in een activiteit. Je komt elke dag in zo’n staat terecht, zoals wanneer je sport, autorijdt of volledig gefocust bent op een taak en de rest van de wereld even vergeet. Wanneer je in deze staat verkeert, worden je hersengolven rustiger en neemt je suggestibiliteit toe. Hierdoor sta je meer open voor positieve suggesties, beelden, visualisaties en woorden die de therapeut aanreikt.

Door hypnose toe te passen, kun je jouw brein herprogrammeren met betrekking tot de trauma’s die je hebt meegemaakt. Op onderbewust niveau krijg je inzicht in waarom jouw brein doet wat het doet. En omdat dit inzicht op onbewust niveau plaatsvindt, laat je als het ware je eigen brein zien dat het niet meer nodig is om jou zo fanatiek te beschermen in bepaalde situaties. Zo kunnen de symptomen waar jij last van hebt verminderen of zelfs verdwijnen.

Wanneer is hypnotherapie een goede stap voor jou? 
Hypnotherapie kan voor iedereen een mooie ondersteuning zijn. Vooral bij dagelijkse problemen waar je al erg lang iets aan wilt doen, waar je maar niet vanaf komt. Lig je bijvoorbeeld dagelijks te piekeren in bed en kom je niet goed in slaap. Of je bent constant druk bezig met wat andere van jou vinden. Een ander voorbeeld waar je aan kan denken is burn-out klachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn of depressieve gevoelens.

Heb je last van een van de volgende punten, dan is hypnotherapie wellicht een mooie stap in jouw proces:

 • angst
 • een onveilig gevoel
 • piekeren
 • stress
 • gespannenheid
 • gebrek aan motivatie
 • onzekerheid
 • niet weten of voelen wat je grenzen zijn
 • burn-out
 • neerslachtigheid
 • vermoeidheid

Wat is hypnotherapie?