Wat probeert je menstruatiecyclus je te vertellen?

Leestijd 2 minuten
breinkennis – Jongeren – Leerkrachten

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op onze menstruatiecyclus. In dit artikel beschrijf ik 3 situaties waarbij je menstruatiecyclus jou mogelijk iets probeert te vertellen.

Herken je een van deze situaties? Bezoek dan altijd een arts die je meer kan vertellen.

 

Geen menstruatie meer

Ben je plotseling gestopt met menstrueren? Dit kan een gevolg zijn van een te hoog stressniveau. Je zult zien dat dit net gebeurt wanneer je juist zwanger probeert te worden, de eisprong die je nu niet hebt had je net nodig.

Chronische stress is een van de oorzaken die ervoor kan zorgen dat je niet meer ongesteld wordt. Waardoor er dus ook geen zwangerschap kan ontstaan. Juist daarom is het zo belangrijk niet alleen naar het gevolg, maar ook naar de oorzaak te kijken.

 

Verstoring menstruatiecyclus

Heb je altijd een regelmatige cyclus gehad en ineens niet meer? Ben je daarnaast aangekomen in gewicht? In dat geval zou PCOS een mogelijke oorzaak kunnen zijn.

Bij vrouwen met PCOS – Polycysteus Ovarium Syndroom – bevat een eierstok heel veel follikels (kleine cystes). Dit kan voorkomen bij vrouwen die wat kilo’s teveel hebben. De oorzaken hiervoor zijn divers en kunnen variëren van ongezonde voeding tot stress of slechte slaap. Door met deze factoren aan de slag te gaan heb ik al bij meerdere vrouwen gezien dat hun cyclus weer herstelde.

 

Heftige menstruaties

Heb je ineens last van hele heftige bloedingen? En behoorlijke bloedstolsels?

Dit zou een teken kunnen zijn dat de overgang is begonnen. In de eerste fase van de overgang begint de afname van progesteron. Dit hormoon zorgt voor de rijping van het baarmoederslijmvlies en de afname hiervan kan dus een oorzaak zijn van de heftige bloedingen.

Lees hier een van mijn andere artikelen over de fases van de overgang of bestel mijn E-boek!