Wat te doen in tijden van verandering – Yoga Nidra

Leestijd 5 minuten
relax – stress

Het is alweer een paar weken geleden dat Charlotte Labee aan mij heeft gevraagd of ik een van haar experts wil zijn voor dit platform.

Het was een bijzondere vraag op een bijzonder moment. Een bijzondere vraag omdat ik zelf al wat langer met de gedachte speelde om te starten met een nieuwe website en blog, maar ook vanwege de bijzondere missie van Charlotte en de intenties waar zij op dit moment mee bezig is: Het wijzer maken van mensen over hun gezondheid en hun mogelijkheden. Want dit is ook hoe ik zelf in het leven sta op dit moment en de basis waarop ik mijn vak wil uitoefenen.

Het was op een bijzonder moment omdat ik momenteel in een fase zit waarop ik word uitgedaagd in het leven, een fase van transformatie, een fase waarin er veel keuzes gemaakt moeten worden, een fase waarin er van mij wordt gevraagd om dieper naar binnen te gaan en te ervaren: Wat wil je en hoe wil je het NU? Herken je dat?

Zit de hele wereld niet nu in één grote transformatie?!

Op het moment dat ik dit stuk schrijf weet ik nog niet of mijn huidige yogastudio binnenkort nog zal bestaan. Het kan zijn dat de yogastudio waar ik in de afgelopen jaren veel tijd en liefde in heb gestoken binnenkort moet stoppen, maar het kan ook zijn dat ik deze yogastudio voort ga zetten op een nieuwe locatie.

Verder ben ik bezig met het afronden van mijn opleiding als yoga therapeut waar ik veel tijd en energie in steek én zijn manlief en ik druk bezig om de (stief) kinderen naar volwassenheid te begeleiden. Op kamers en samenwonen.

Het is dus een fase waarin ik en ook vele andere mensen misschien wel op dit moment, tijdens deze bijzondere corona periode in de wereld, voel dat er innerlijke balans nodig is om hier doorheen te komen.

Waarom? Omdat, als je gaat paniekeren, jezelf laat overladen door zorgen en angst, het brein automatisch in de overlevingsstand zal gaan en dat is juist niet wat je wilt.

Maar hoe krijg je een betere innerlijke balans? Die kun je onder andere krijgen door:

  • Anders met je situatie om te gaan, anders naar je situatie gaan kijken.
  • Zo gezond mogelijk te eten.
  • Het lichaam in beweging te brengen.
  • Niet te verstarren en niet stil te blijven staan.
  • Ervoor te zorgen dat de angsten onzekerheden en welke emoties er misschien nog meer naar boven komen niet de overhand te laten krijgen.
  • Te geloven en te vertrouwen in jezelf en in je eigen kunnen en in je eigen mogelijkheden.

Een van de redenen dat ik dit met je deel, is omdat ik graag wil laten zien dat ik als yogadocent en als expert op dit platform, ook te maken heb met het dagelijks leven. Ook ik heb emoties, moet keuzes maken. Daarin ben ik absoluut niet anders dan jij. Waarin ik als yogadocent misschien wel anders zou kunnen zijn is de manier waarop ik hier mee omga.

Je kunt er voor kiezen om in je emoties te gaan stappen en deze emoties de overhand te laten nemen. Maar je kunt er ook voor kiezen om uit de emotie te stappen. Om ernaar te kijken en jezelf mee durven te laten gaan in je transformatie. Want hoe harder je tegenstribbelt, hoe zwaarder het voor je zal zijn. Het bijzondere van een transformatie is dat op het moment dat je erin zit, je kan denken dat je er niet meer uit gaat komen, dat je situatie uitzichtloos is.

Hier is een mooie uitspraak voor vanuit het boeddhisme: this too shall pass.

Alles gaat voorbij, aan alles komt een einde. En zo ook aan de fase waar jij je nu in bevindt. Als je in je emotie gaat staan, jezelf laat overmannen door al die emoties, verlies je helderheid, kracht en vertrouwen. Ik zeg dus nu niet dat je je emoties niet mag ervaren, maar er is een verschil tussen het ervaren en het aangaan van je emoties of jezelf erdoor laten overmannen, jezelf verzwelgen in de emoties. De situatie constant benoemen en bespreken.

Emoties mogen er zijn zolang ze maar niet de overhand nemen van jouw leven. Zolang ze maar niet het draagvlak zullen zijn van alles wat jij doet.

Wat heeft dit nu allemaal met yoga te maken? In feite is een van de betekenissen van yoga ‘verbinding’, en die verbinding zal je in de eerste plaats moeten maken met jezelf. Op het moment dat jij met jezelf gaat verbinden kun je in contact komen met je lichaam met de emoties in je lichaam. Je kunt er als het ware naar gaan kijken alsof je naar een film kijkt in de bioscoop.

Dus wat is dan het gene dat ik doe op dit moment, tijdens deze periode?

Allereerst plan ik tijd in voor mijzelf waarin ik even helemaal alleen ben. Er is niemand om mij heen en ik kan niet gestoord worden.

Vervolgens ga ik zitten of liggen in stilte. Soms laat ik gedachtes en gevoelens gewoon komen en gaan. Soms ga ik bewust naar een stresspunt in mijn lichaam en daar vervolgens met mijn aandacht op focussen. Vaak zit hier namelijk een emotie aan vast die het pijnpunt kan versterken. Pijnen in het lichaam zijn blokkades waar emoties aan vast kleven (ik zeg hier nu niet dat jouw pijn of ziekte niet echt is, maar wellicht kunnen we daar in de toekomst eens een blog aan wijden).

Door even stil te zijn, te voelen en te ervaren wat jouw lichaam je wil vertellen maar nooit de kans voor krijgt, geef je het brein ook de kans om tot rust te komen en beter contact op te bouwen met jou en je lijf.

Nu kan ik mij voorstellen dat het vreemd kan zijn om op deze manier contact te maken met jezelf. Daarom heb ik een korte Yoga Nidra voor je ingesproken. Yoga Nidra is een begeleide ontspanning die ervoor zorgt dat het lichaam en het brein de kans krijgen om tot rust te komen. Maar daarover in de toekomst meer.