Even voorstellen; Meijke Bravenboer; psycholoog en oprichter Mind Yourself Psychology

Leestijd 4 minuten
breinkennis

Graag stellen we Meijke Bravenboer, psycholoog en oprichter Mind Yourself Psychology, aan je voor;

Welkom bij Your Brain Balance Meijke, kun je jezelf voorstellen? 

Mijn naam is Meijke Bravenboer, 42 jaar, ik woon samen met mijn man drie katten en drie kippen.

Wat is je professionele achtergrond, specialisatie en ervaring?

Na de middelbare school  ben ik begonnen met Sociaal Pedagogische Hulpverlening aan de hoge school van Amsterdam, maar ik miste de verdieping en ben toen overgestapt naar de VU Amsterdam voor de studie pedagogische wetenschappen. Na mijn afstuderen heb ik een aantal jaar werkervaring opgedaan en daarna heb ik me verder gespecialiseerd tot GezondheidsZorg (GZ)- psycholoog. Vervolgens Cognitief gedragstherapeut, trauma/EMDR therapeut  en schematherapeut. Naast mijn werk in de gespecialiseerde GGZ waarbij ik werk met mensen met complexe problematiek heb ik in 2018 Mind Yourself Psychology opgericht waarbij ik nu mensen in mijn eigen praktijk behandel.

Wat zijn verder je grootste passies en hobby’s?

Naast mijn werk heb ik een zeer brede interesse, waarbij zingen wel bovenaan staat. Naast zingen houd ik van dansen en speel ik sinds een jaar ukelele. Daarnaast ben ik aan het leren paardrijden, loop ik hard, houd ik van koken en lekker en gezond eten. Ook ga ik graag buiten een stuk lopen, doe ik aan yoga en ik lees en leer graag. En niet te vergeten word ik erg blij van reizen en het ontdekken van mooie nieuwe plekken.

Wat betekent een brein in balans voor jou? Waarom is dit thema zo actueel en wanneer ontdekte je zelf het belang van een goede Brain Balance?

Ik zie in mijn werk dagelijks hoe belangrijk een goede mentale balans is. Op moment dat iemand niet goed in zijn/ haar vel zit, zie je dat dit vaak op meerdere levensgebieden speelt, waarbij het de vraag is: ‘ is het de oorzaak of is het een symptoom?”. Bijvoorbeeld als iemand weinig beweging krijgt en weinig daglicht ziet en zich somber of niet energiek voelt kan het zowel een gevolg zijn van onderliggende pathothologie/ stoornis als wel dat het de oorzaak is van het zich niet fijn voelen. Lifestyle is daarom ook een belangrijk thema.

Daarnaast zie ik dat gedachten  superveel invloed hebben op ons brein en stresssysteem. Gedachten zijn enorm krachtig en kunnen veel emoties en lichamelijke reacties teweeg brengen. Ik zie dat in een hele sterke vorm bij mensen met posttraumatische stress stoornis (PTSS), waarbij een herinnering aan de nare gebeurtenis dus heel veel lijden veroorzaakt in het hier en nu, met alle gevolgen van dien.  Ik vind het daarom altijd heel mooi om te zien dat wanneer de lading van de herinnering is verminderd door de therapie en als mensen negatieve gedachten leren om te buigen dat ze dan ook minder last hebben van nare gevoelens. Dat is voor mij echt de kroon op mijn werk.

Wat heb je toen gedaan doe je nog steeds om je persoonlijke breinbalans te bewaken?

Bij drukte merk ik soms zelf ook dat de lifestyle balans makkelijk verstoord raakt. Zoals te laat gaan slapen, niet zo gezond eten en te weinig sporten. Gelukkig merk ik dat vaak wel op tijd op en pas dan dingen aan. Dan kies ik bewust voor ontspanning, houd of maak ruimte in mijn agenda, ga lekker naar buiten en ga sporten, let weer wat beter op mijn voeding en ga meer op tijd slapen. Ook wat betreft mindset ben ik alert op hoe dat zit bij mezelf, zodat ik dat zonodig kan ombuigen. En soms is het ook een kwestie van accepteren. Niet alle dagen zijn even fantastisch en dat is ook OK. Het is dus met andere woorden OK om niet altijd OK te zijn.

Over welk belangrijk onderwerp of inzicht wil je via dit platform informatie delen?

Eigenlijk hetgeen ik hierboven heb beschreven. Goede zelfzorg of Selfcare is van belang voor jou, maar ook voor je omgeving. Denk aan de zuurstofmaskers in het vliegtuig die je eerst bij jezelf op moet zetten voordat je iemand anders kunt helpen. Goed voor jezelf zorgen is dus geen egoïstische daad. Selfcare kan ook betekenen, je problemen, trauma’s, negatieve gedachten of patronen onder ogen zien en daarmee aan de slag gaan, zodat je leven wat lichter kan worden en je wat meer tools in handen hebt om zowel met dagelijkse dingen als met tegenslagen om te gaan.

Waarom sluit dit onderwerp zo mooi aan op het veelomvattende thema van Brain Balance?

Op de mentale balans zijn veel verschillende factoren van invloed. De mens is nu eenmaal een compleet geheel waarbij lichaam en geest samenwerken en van elkaar afhankelijk zijn als het gaat om een goede balans.

Wat zijn je eigen belangrijke doelen voor de toekomst? Wat hoop je bij te dragen aan dit platform en de wereld?

Mijn missie is om zoveel mogelijk mensen een leuk en lichter leven te laten ervaren zodat zij kunnen doen waar ze blij van worden met de mensen die voor hen belangrijk zijn en ik geloof dat we daarmee de wereld mooier kunnen maken. Dit doe ik vanuit Mind Yourself Psychology door psychologische behandelingen, coaching en trainingen te bieden, op persoonlijke, lichte en energieke wijze. Hierbij maak ik, naast de kennis  en ervaring vanuit mijn vakgebied ook gebruik van de kennis en ervaringen die ik heb opgedaan als zangeres op het gebied van zelfvertrouwen, zelfbeeld, durven, stappen zetten en in de spotlight te gaan staan. Dit doe ik zowel op locatie als online en vanaf nu via dit platform.

Wil je zelf nog iets toevoegen?

Ik heb heel veel zin om op dit mooie platform zoveel mogelijk mensen kennis  te laten maken en te laten profiteren van de kennis en ervaring die ik heb opgedaan de afgelopen jaren.