Test jouw energiebalans

Test jouw energiebalans

Start de test

Word je van door de mond ademen dom?

Leestijd 2 minuten
breinkennis

Is het je weleens opgevallen dat personages in films en op tv die een domme uitstraling moeten hebben, heel vaak met hun mond open staan? Het werkt nu eenmaal zo dat als iemand met zijn mond open staat, dat we diegene dan meteen een stuk dommer eruit vinden zien. Probeer het maar eens uit voor de spiegel: laat je onderkaak naar beneden zakken, je mond open vallen en kijk even of je jezelf er dan heel snugger uit vindt zien.

 

Mond ademen

Als we, het grootste deel van de tijd, door onze mond ademen, dan gaan we al snel “overademen”. Overademen noemen we ook wel chronisch hyperventileren. Ruim 8 op de 10 mensen in de Westerse samenleving heeft in een bepaalde mate last van een Chronische Hyperventilatie. Vaak zijn ze zich hier niet van bewust. Mond ademen is één van de oorzaken en symptomen van te veel ademen. Als we chronisch hyperventileren verliezen we te veel CO2, hierdoor neemt de zuurstoftoevoer naar o.a. onze hersenen af (lees meer over de rol van CO2 in mijn vorige blog.

 

Je hersenen in de problemen

Wetenschapper Peter Litchfield heeft met scans bewezen dat één minuut hyperventileren er al voor kan zorgen dat de zuurstoftoevoer naar de hersenen met 40% (!) afneemt. Het tekort aan CO2 zorgt ook voor vasoconstrictie, oftewel vernauwing van de aderen, waardoor ook de toevoer van glucose afneemt.

Overademen ontneemt je hersenen dus 2 brandstoffen waar het niet zonder kan: zuurstof en glucose. Adem je te vaak door je mond dan zorg je er voor dat je hersenen niet optimaal kunnen functioneren. Word je dan van door je mond ademen dom? Ja en nee.

Ja, je hersenen kunnen niet optimaal functioneren, je kan niet echt goed nadenken, kunt last hebben van concentratieverlies en/of geheugenverlies. Je kunt zelfs het gevoel hebben dat je hoofd vol watten zit. Nee, je bent niet dom, maar je kunt je hersenen ook niet optimaal gebruiken, dus misschien voel je je wel een beetje dom.

 

Adem jezelf slimmer

Leren gezonder te gaan ademen, meer door je neus te gaan ademen en je CO2 gehalte op te bouwen zorgt er o.a. voor dat je hersenen beter kunnen functioneren. Een gezonde ademhaling zorgt ervoor dat je hersenen optimaal bevoorraad worden met de brandstoffen zuurstof en glucose. Ze kunnen dan ook optimaal functioneren. Je merkt dat je weer helder na kan denken, verbindingen kan leggen en je goed kan concentreren. Je kunt je intelligentie dus weer optimaal benutten en zult jezelf waarschijnlijk een stuk slimmer voelen. 😉

Wil jij weten wat je nog meer kunt doen voor een slim en gezond brein? Neem eens een kijkje bij deze top 5 Brain Foods voor een slimmer en gezonder brein.