5 tips voor een betere nachtrust

Leestijd 3 minuten
slaap
tips slapen nachtrust

Mocht je slaapkwaliteit slecht zijn ben je eerder aan het slaapwandelen de hele dag, dan aan het genieten.

2020 was een onrustig jaar.
Een jaar waarin we werden beperkt in sociale activiteiten, luxe uitstapjes en vol met media geruis over de turbulente tijd waarin we leven.
Mede door deze factoren en de invloed daarvan op onze mentale gesteldheid, gingen steeds meer mensen slechter slapen.

Ondanks dit alles ga ik er vanuit dat 2021 een mooi jaar gaat worden.
Maar om het een jaar vol plezier en zonder onrust te maken, is het van belang dat we onze slaap serieus gaan nemen.

Elk jaar weer hoor ik de goede voornemens voorbij komen; afvallen, stoppen met roken, minder alcohol drinken, meer sporten en ga zo maar door.

Maar wat als ik nu vertel dat door meer focus te leggen op je slaap kwaliteit, je betere keuzes gaat maken? Door goed te slapen neig je minder snel naar ongezonde voeding en heb je meer energie om te gaan sporten.

 

“Met een slechte slaapkwaliteit ga je slaapwandelend door de dag” 

Met deze woorden in gedachte, heb ik 5 tips die zorgen voor een betere nachtrust:

1. Ken je slaapschema

Je slaapschema kennen en hieraan houden staat niet voor niets bovenaan deze lijst.
Het is belangrijk dat je deze kent en hieraan houdt.
Oftewel; elke dag rond hetzelfde tijdstip naar bed en wakker worden.

Als je slaap een regelmatig ritme heeft, zal je biologische klok synchroon lopen en al de andere lichamelijke functies soepeler verlopen. Dat betekend dus beter slapen, gemakkelijker afvallen, en minder honger gevoel.

Maak van je slaap een prioriteit en je zult merken dat je meer plezier hebt gedurende de dag en ook eerder aanvoelen wanneer je moe bent.

2. Stop met cafeïne vanaf 14:00 uur

Maar het is zo lekker. Ik slaap gewoon goed.
Allemaal rechtvaardigingen die we ons zelf vertellen. Cafeïne is een stimulerend middel en het voorkomt dat je inslaapt en het heeft een halfwaardetijd van ongeveer 6-8 uur. Dit betekent dat het niveau ervan is verlaagd, maar na deze tijd nog steeds effect heeft op je lichaam en verstoort je slaapkwaliteit.

3. Let op met sporten voor het slapengaan

Sporten is goed voor je, het heeft een enorme positieve uitwerking op ons lichaam.
Het versterkt spieren, botten en onze cardiovasculaire gezondheid.
Bewegen is een uitstekend slaapmiddel, het helpt je sneller in slaap te vallen en verbetert je slaapkwaliteit en je diepe slaap.

Maar vlak voor het slapen sporten kan een negatief effect hebben op je slaap.
Je lichaam heeft 2-3 uur nodig om te herstellen van het sporten. Je hartslag en kerntemperatuur moeten zakken.

Probeer dus tussen sporten en slapen 2 uur te houden. Mocht dit niet lukken neem dan na het sporten de tijd om goed te stretchen, dim bij thuiskomst de lampen en ontspan.

4. Geen alcohol voor het slapen

Alcohol laat ons makkelijker in slaap vallen, maar helaas zorgt het in de tweede helft van de nacht voor een lichte slaap en veel onderbrekingen. Voor je brein zijn deze vele onderbrekingen niet fijn en verstoort je bioritme en herstel.

Het zorgt er ook voor dat je niet gemakkelijk of zelfs niet in je diepe slaap komt, je droogt sneller uit. Dit betekent minder lichamelijk herstel en een niet optimaal functionerend brein.
Wil je dus je slaap aanpakken, laat dan 2-3 uur voor je slaap je glas met alcohol staan en drink na elk glas alcohol een glas water.

5. Ga in de ochtend naar buiten.

Elke ochtend naar buiten gaan zorgt voor een reset van je bioritme en een betere aanmaak van melatonine in de avond. Je biologische klok functioneert het beste als je vaak wordt blootgesteld aan een regelmatig patroon van licht en donker.

Te weinig buiten komen verminderd je serotonine (gelukshormoon) aanmaak, hierdoor kan je je neerslachtig voelen en minder energie hebben gedurende de dag.

Laat dus niet je wandeling van de voordeur naar je auto en auto naar kantoor het enige moment zijn in de buitenlucht. Probeer elke dag een wandeling van 20 minuten te maken in de buitenlucht, dit heeft al een positief effect op je slaap.

 

Met deze 5 tips word jij weer de baas over jouw slaap. Mocht je meer informatie willen over de tips of hulp bij jouw slaappatroon? Dan kan je dit vinden in mijn boek “van slaapwandeling naar droomleven”. En als je echt aan de slag wilt met jouw eigen brein- en slaapprocessen, vind je hier mijn online training Beter Slapen.