6 tips voor meer balans tijdens jouw vakantie

Leestijd 4 minuten
beweging – brain food – relax – slaap – stress
Tips voor meer balans tijdens de vakantie

De vakantie(periode) staat weer voor de deur en uit ervaring blijkt dat het dan soms moeilijker is om in ‘Brain Balance Modus’ te blijven. We lijken massaal onze goede gewoontes, gezonde voeding en voldoende beweging te vergeten en uit balans te raken. Want ‘het is toch vakantie, hè’.

Speciaal voor degene die na de vakantie toch een beetje baalt en het idee heeft weer van voren af aan te mogen beginnen, hebben wij een paar fijne en haalbare tips. En nee, je hoeft niet elke dag 1,5 uur in de sportschool staan zwoegen;).

1. Plan actieve ontspanning

Wanneer je op vakantie bent (in eigen land) kan je actieve ontspanning inplannen.

Maak een leuke wandel-, fiets- of klimtocht. Op veel plekken hebben ze prachtige natuur, bijzondere plekken om te ontdekken of leuke steden waarin je kunt dwalen. Neem lekker en gezond eten mee en ga op zoek naar de perfecte plek om te picknicken of ga op zoek naar een leuke plek om te lunchen.

Ben je bij water in de buurt? Ga dan lekker zwemmen, snorkelen of kajakken bijvoorbeeld. Of speel een potje (beach)volley, tennis of andere teamsport. Je voelt je daarna vast heerlijk!

Of maak een kleine ochtendroutine voor jezelf waarbij je yoga of stretch oefeningen doet, een paar minuten doet al wonderen!

2. Mindful eten

Lekker eten op vakantie is voor velen een groot onderdeel van vakantie. En dat kan ook zeker! Wanneer je mindful met je voeding omgaat ben je (ook wanneer je wat minder gezond eet) sowieso gezonder bezig dan wanneer je zonder na te denken eet.

Eet lokaal en biologisch! Kies voor overheerlijke salades, fruit en groenten. De lokale keuken proeven is heerlijk, maak er een gezellig avontuur van om nieuwe gerechten te proeven.

Let op je porties! Je kunt bijvoorbeeld kleine beetjes eten en goed proeven wat je eet. Wanneer je 80/20 regel aanhoudt eet je 80% van de tijd gezond en 20% waar je zin in hebt. Begin je dag bijvoorbeeld met een gezond ontbijt met een smoothie en eiwitten. Je hebt dan al een super begin van de dag waardoor het makkelijker is om je dag gezond te blijven.

Drink water! Vooral in warme landen kan je jouw lichaam hartstikke blij maken met water drinken.

3. Slaaproutine

Je slaap is super belangrijk om je fit en gezond te voelen! Dit kun je doen door regelmatige slaaptijden aan te houden en ongeveer 8 uur aan slaap te krijgen.

Zorg dat je lekker ontspannen bent als je gaat slapen, lees een boek of doe een meditatie voordat je gaat slapen. Een koele, donkere en stille ruimte helpt bij het slapen. Neem oordopjes en een oogmasker mee, zodat je het donker en stiller kan maken wanneer dat nodig blijkt.

Je kunt ook siësta houden op vakantie! Een kleine powernap van maximaal 20 minuten kan heel goed werken. Let er daarbij op dat je niet langer blijft liggen.. dan word je namelijk juist moe omdat je de slaapcyclus niet goed afmaakt.

4. Digitale Detox tijdens je vakantie

Jaa! Heerlijk, je kunt tijdens je vakantie bewust je telefoon, tablet en laptop wegleggen en even in het moment aanwezig zijn. Oftewel een digitale detox nemen. Wil je wel je telefoon meenemen op pad? Begrijpelijk, zet al je whatsapp (groep)chats op gearchiveerd. Zo krijg je geen melding en kan je kijken wanneer jij daar zelf tijd voor wilt maken. Zet de meldingen van apps uit of haal sociale media van je telefoon af voor je vakantie.

Een mooie vervanging? Neem een boekje of journal mee en begin met schrijven. Je kunt je avonturen beschrijven als een soort dagboek of je dromen op papier zetten. Misschien vind jij het fijner om wat gedachtes van je af te schrijven. Het is helemaal aan jou!

Lees hier ook het artikel ‘6 tips om je mobiel minder vaak te gebruiken’.

5. Verbinding

Je kunt tijdens je vakantie aandacht besteden aan het versterken van de banden met je naasten. Gezellig kletsen, lachen of nieuwe herinneringen maken.

Ook nieuwe mensen ontmoeten kan je vakantie-ervaring verrijken. Misschien hebben ze een hele andere kijk op dingen, voel je een super goede klik of kan je ontzettend lachen.

Denk ook aan de verbinding met jezelf! Heb je misschien wat alleen tijd nodig? Vind je het fijn om even een boek te lezen, te mediteren of een wandeling te maken. Bespreek dit van te voren met je gezelschap en geef aan wat jouw wensen zijn. Het is vakantie voor iedereen!

6. Leer iets nieuws op vakantie

Nieuwe culturen hebben ook weer andere gebruiken. Iets nieuws leren is harstikke leuk, goed voor je brein en kan ook verbindend werken.

Doe bijvoorbeeld een kookworkshop. Nieuwe smaken, technieken en ingrediënten. Super leuk om te leren en handig als je het vakantie gevoel thuis nog wat langer wilt ervaren.

Je kunt het ook zoeken in de creatieve hoek. Denk aan een schilder workshop, ga een dagje fotograferen of pottenbakken. Genoeg te beleven!

Zo ga je opgeladen en in balans je vakantie door en ben je ook nog eens heerlijk bezig geweest met fijne activiteiten, leuke mensen en lekker eten. Wat wil een mens nog meer?