8 tips: hoe help ik mijn kind met ADHD beter op weg?

Leestijd 6 minuten
kids

Als jouw kind AD(H)D heeft kan het als ouder zijnde soms lastig zijn hoe je bepaalde zaken het beste aanpakt. Ik geef je een aantal tips die voor jou als ouder én voor het kind meer rust scheppen.

1. Basisveiligheid

Dat staat bij mij echt met stip op één. Maar wat is dat nu? Een kind heeft het liefst een veilige stabiele omgeving nodig waarin hij of zij op kan groeien. En als de omgeving misschien minder stabiel is om wat voor reden dan ook, in ieder geval iemand op wie het kind kan bouwen/terugvallen als het zich onveilig, of niet prettig voelt. Vanuit deze basisveiligheid kun je gaan bouwen.

Bijvoorbeeld: Als je kind net in een nieuwe klas komt heeft hij of zij een nieuwe meester of juf en het lokaal is anders. Het kind moet eerst vertrouwen krijgen in de nieuwe meester of juf en andersom moet de leerkracht jouw kind ook leren kennen. Vaak zie je bij kinderen met AD(H)D dat ze impulsief zijn. Maar het zijn ook wel doordenkers, waardoor nieuwe dingen soms behoorlijk spannend kunnen zijn.

2. Liefde en aandacht van jou als ouder

De zorg voor een kind met AD(H)D kan zeker wanneer ze nog jong zijn best veel van jou als ouder vragen. Doordat het brein zo snel schakelt loopt het soms over, of te wel het “volle hoofd” waar we het wel eens over hebben. Zeker uit school vandaan of aan het einde van de dag is het fijn om even wat extra tijd voor je kind te nemen en te luisteren naar alle verhalen. Dit geeft je kind meer rust.

En daarnaast hebben ze het misschien nog wel harder nodig dat ze van jou horen dat je van ze houdt en trots op ze bent, vooral op een dag waarbij de meester of juf of iemand anders wel heel vaak heeft gezegd dat je kind nu eens stil moet zitten, luisteren etc.

3. Geduld

Dat is sowieso een heel handige eigenschap als je die hebt als ouder, haha… Kinderen met ADD kunnen dromerig zijn en ook organiseren, plannen en kiezen is behoorlijk lastig. Helaas hebben we deze vaardigheden maar al te hard nodig elke dag.

Dit begint al ’s morgens vroeg met het uit bed komen. Tussen dit moment en het naar school gaan is een bepaalde planning hebben best handig om op tijd te komen. Maar wat nu als je dit zelf niet zo goed kunt? Als je onder het tandenpoetsen nog aan het nadenken bent over de rare droom die je hebt gehad vannacht. En je gedachten daarna weer afdwalen naar wat anders? Of bij een kind met ADHD dat door de onrust in zijn of haar lijf niet stil kan zitten en veel aan het kletsen is onder het eten, de thee/melk of iets anders te drinken op het randje van de tafel zet en deze voor de zoveelste keer omgooit? Geduld, aandacht en het helpen aanbrengen van structuur helpt je kind verder.

4. Structuur & duidelijkheid bieden

Omdat plannen soms moeilijk is, zoals hierboven omschreven, kan het handig zijn om een soort dagprogramma op te hangen. Bij jonge kinderen kun je dit ook doen met plaatjes (picto’s) in de volgorde van wat er moet gebeuren. Naarmate je kind ouder wordt, ’s morgens (of de avond ervoor) kijken wat er voor die dag allemaal op de planning staat en wanneer dat moet gebeuren. Schrijf dit op in een schriftje of op een dag- of weekplanner en help je kind dit te herinneren.

Ga je op vakantie of vindt er een bijzondere gebeurtenis plaats (verjaardag, sinterklaas, kerst etc.) Kan het helpen een aftelkalender te maken waarbij je elke avond samen een kruisje door die dag zet. Ervaart je kind extreem veel drukte/stress vlak voor zijn verjaardag? Dan kun je ervoor kiezen om de cadeautjes toch alvast uit te pakken.

Vakantie, dagje weg of iets anders “nieuws”? Laat zoveel mogelijk zien wat er te doen is en waar je naar toe gaat. Ook dit geeft meer rust.

5. Time out

Doordat je kind de hele dag door aan van alles moet denken, en eigenlijk non stop “aan staan” gebeurt het nogal eens dat het emmertje letterlijk overloopt door alle indrukken. Het gevolg: een boze bui. Als vader of moeder zie je vaak aan je kind dat het aan het einde van zijn of haar kunnen zit voor dat moment. Alleen je kind kan dit zelf vaak (nog) niet goed aangeven. Je helpt hem of haar door er op dat moment gewoon ‘te zijn” en nabijheid te bieden. Soms is het juist fijn dat je kind zich even terug kan trekken zodat hij of zij na kan denken over wat er is gebeurd.

Op dat moment praten over wat er is gebeurd werkt vaak averechts, dit zorgt namelijk voor nog meer prikkels in een toch al vol hoofd! Als je kind weer rustig is, kom er dan op terug wat er is gebeurd door erover te praten en samen te kijken wat er volgende keer anders kan.

Je kunt ook samen met je kind een thermometer maken waarbij groen staat voor blij en rood voor heel boos. Daartussenin zitten ook nog heel veel andere gevoelens. Aan de ene kant schrijf je de gevoelens en aan de andere kant wat jouw kind helpt. Zo kan je kind beter aangeven in welke fase hij of zij zit en kun je samen kijken hoe je dat terug kunt krijgen naar groen.

6. Ontspanning & beweging

Na een dag vol indrukken en snelle handelingen heeft je kind een stuk ontspanning nodig om weer wat rustiger in zijn of haar hoofd te worden. Voor het ene kind is het fijn om even op de bank bij te komen met wat te drinken en een boekje, muziek of even televisie te kijken.

Voor de ander is het juist fijn om flink te bewegen: Even de motorische onrust eruit door te wandelen, rennen, fietsen, skateboarden, sporten etc. Je kind is soms nog niet goed in staat om deze tijd zelf goed in te vullen, help hem of haar daarbij.

Bewegen is altijd goed voor je! Check ook eens de beweegoefening uit mijn andere blog. Hoe makkelijk is het voor jezelf als ouder om als je kind uit school komt deze lekker achter de Playstation, iPad of ander beeldscherm te laten zitten. Voor eventjes, prima! Alleen de ervaring leert dat dit al gauw op kan lopen tot twee of soms wel drie uur achter elkaar als je niet uitkijkt. En juist die schermen zorgen ervoor dat de hersenen nog harder moeten werken. Waardoor het misschien toch al volle hoofd eigenlijk alleen nog maar voller wordt. Maak hierover duidelijke afspraken met je kind.

7. Nachtrust

Om overdag goed te kunnen functioneren is je nachtrust heel belangrijk. ’s Nachts worden je hersenen gereinigd. Dit noemen ze ook wel het “breintoilet”.

Maar dit fantastische toilet spoelt alleen door als je in een diepe slaap bent. In je vierde of vijfde REM slaap. En die bereik je pas na een uur of zes! Daarom voel je je na een gebroken nacht vaak zo suf. Je begrijpt dus vast wel dat een diepe slaap heel goed is voor onze gezondheid en mentale welzijn en dat van onze kinderen.

Bij een kind of volwassene met AD(H)D of andere hersenproblematiek is dit misschien wel nog belangrijker, er komen overdag zoveel prikkels binnen en de hersenen werken op volle toeren. Slaap en daarnaast de ontspanning zorgen voor meer rust in lijf & hoofd.

Maar wat nu als je kind niet in slaap kan komen door alle opgedane indrukken van de dag? Help je kind te ontspannen voor het slapen gaan:

  • Maak een praatje over hoe de dag ging
  • Liefst geen scherm een uur voor het slapen, dan gaan de hersenen weer of nog meer “aan”
  • Laat je kind een muziekje luisteren etc.

8. Voeding

Hier heb ik in andere artikelen al veel over geschreven. Zie 10x voeding voor je hersenen en Mijn kind heeft AD(H)D en nu?

Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt gehad.

Meer info of kan ik je ergens bij helpen? Ik hoor het graag!