Alles wat je moet weten over de geschiedenis van yoga

Leestijd 3 minuten
relax

In deze video gaat Jeanne een tip van de sluier oplichten over de geschiedenis van yoga. Het is belangrijk om wat kennis te hebben over yoga en waar het vandaan komt, wanneer je ermee bezig bent of ermee gaat beginnen.

Video 1 – De geschiedenis van Yoga from Brain Balance on Vimeo.

Geschriften en giften

Er is al veel bekend over yoga, maar er is ook nog veel onbekend. Wat we weten is dat het minimaal 5000 jaar oud is. Dit weten we omdat er teksten over gevonden zijn, genaamd veda’s. In deze veda’s staan liederen, mantra’s, maar ook rituelen die zijn geschreven door de Brahmanen (Vedische priesters). Hierdoor weten we dat yoga eigenlijk nog ouder is dan 5000 jaar.

Wat bijzonder is, is dat in deze geschriften nog niet wordt gesproken over de houdingen zoals wij die vandaag kennen, oftewel de asanas. De allereerste keer dat er een asana werd benoemd, voor zover wij nu weten, is in het geschrift van Patanjali. Dit geschrift is heel bekend in ‘yoga-land’, want het het achtvoudige pad staat hier onder andere ook in. Dit pad wordt nog steeds gebruikt door heel veel yoga docenten en door mensen die het dagelijks beoefenen. De houding die wordt besproken in het geschrift van Patanjali is de lotushouding, dit is een soort van kleermakerszit. Deze houding kun je sterk, maar comfortabel doen met als richtlijn meditatie.

Maar dat betekent dat alles dat wij nu weten in de huidige Westerse wereld over qua houdingen, op dat moment nog niet eens bestond. De basis voor yoga is meditatie geweest en rust krijgen in de geest. Nu komen er omstreeks de 16e eeuw boeken uit met 84 asanas. Als we verder gaan kijken zijn er op een gegeven moment giften gevonden door Jason Birch, waarin maar liefst 100 asanas staan. Dit zijn staande houdingen, zittende houdingen maar ook balans houdingen voor het zuiveren van de geest.

 

De pre- en post-klassieke fase

Yoga kent een pre-klassieke fase, een post-klassieke fase en een moderne fase. De pre-klassieke fase is de fase waarin vooral de geschriften van Patanjali bijvoorbeeld bekend zijn geworden en waarin hij het dus heeft over het achtvoudige pad en oefeningen om de geest te verlichten. We noemen dat op dit moment Hatha yoga. Dit is dan ook de basis van de yoga zoals we die nu kennen. Tijdens de post-klassieke fase creëerden de yogameesters een systeem van oefeningen om de geest te verlichten. Dus tijdens deze fase krijgt Hatha yoga meer vorm. Hierdoor werd duidelijk dat meditatie niet het enige middel is om de geest te verlichten en tot rust te brengen. Blijkbaar had de mens meer nodig dan dat, ook om gezond te blijven.

 

De moderne fase

In 1918 werd het yoga-instituut opgericht door Sri Yogananda. Het was Indra Devi die als eerste een yogaschool in Amerika, namelijk Hollywood, oprichtte in 1974. De eerste school in Nederland werd opgericht in 1922. Deze school was vooral gericht op het genezen van het lichaam en dat is heel erg bijzonder. Ik ben op dit moment yoga-therapeut en richt me ook op de geneeskrachtige kant, beweging en meditatie.

 

Tot dusver de geschiedenis van yoga. In de volgende video ga ik je wat meer vertellen over het begrip ‘yoga’. Tot dan!