Welke invloed hebben mantra’s op je brein? Ervaar het zelf!

Leestijd 2 minuten
breinkennis – relax

Wat is een mantra?

Een mantra is een woord of zin met een positieve helende boodschap die je steeds herhaalt. En herhaalt. En herhaalt. Ik zou bijna willen zeggen, net zo lang tot je erbij neervalt. Maar dat klinkt natuurlijk een beetje gek. Toch is het zeker zo, dat wanneer je een mantra maar blijft herhalen er absoluut dingen van je afvallen. Spanning en zorgen. Pijntjes of een knagend gevoel. Onrust. Of wat dacht je van het ego?

Je ego de mond snoeren

Het ego houdt niet van mantra’s, want het ego wordt niet graag de mond gesnoerd. En dat is wat mantra zingen doet! Het snoert de mond van het steeds maar kwebbelende ego. Die maar ratelt over wat je van alles, en vooral jezelf moet vinden. Een mantra maakt namelijk stil. Van binnen. Echt waar, probeer het maar. 

Wat betekend het?

Het woord mantra komt het Sanskriet en het betekent letterlijk het bevrijden van het denken. We weten allemaal dat mediteren rust brengt, maar ook dat het niet heel makkelijk is. Want soms, juist als je stil in de welbekende kleermakerszit zit, krijg je maar geen stilte in je hoofd. Dat kwebbelende ego, weet je nog? Hier hadden de yogi’s duizenden jaren geleden ook al last van. Het geheim uit de yogafilosofie om je geest rustig te krijgen: mantra’s. 

De werking van mantra

De lettergrepen of woorden van de mantra’s hebben bijzondere klankeigenschappen. In hun trillingen zitten heilzame frequenties, en uit deze trillingsenergie komt hun helende werking voort; het ontspant, reguleert de stress respons en balanceert het zenuwstelsel. Hierdoor heeft het ook positieve effecten op het brein. 

Er zijn veel verschillende mantra’s, elk met hun eigen helende werking. De Ohm Ham Hanumate Mantra is de meest bekende mantra als het gaat over het versterken van de gezondheid.

Video van Cora Verhagen

Waar ook een heilzame werking vanuit gaan, zijn de beelden die je kunt zien wanneer je de video afspeelt. Cora Verhagen maakte deze video speciaal voor deze mantra. Cora is kunstenares en maakt zich zacht om ons naar een diepere connectie met onszelf en anderen brengen.  Dit doet ze door beeldende kunst, wetenschap en persoonlijk welzijn met elkaar te verenigen en onderzoek te doen naar neuroaesthetics; de positieve impact die kunst en design kan maken op lichaam en geest.

In de video komt een ademhalingsritme terug die je kunt volgen wanneer je de mantra zingt, beluisterd en/of op mediteert. Namasté!