Test jouw energiebalans

Test jouw energiebalans

Start de test

De kracht van knuffels voor kinderen 

Leestijd 2 minuten
kids
Weet jij wat de kracht van knuffels is voor kinderen?

Hoe belangrijk waren knuffels voor je als kind?
Welk belang hecht je tegenwoordig nog aan knuffels?
Wat is de meerwaarde van knuffels in het huidige onderwijs? 

Wat je antwoorden ook zullen zijn, we hebben allemaal in meer of mindere mate ervaren wat knuffels (of juist het gebrek eraan) met je kunnen doen. In deze tijden van social distancing verlangen we allemaal naar een knuffel. Het is lastig om je waardering of liefde voor iemand te uiten vanaf 1,5 meter afstand en het liefst druk je soms even iemand stevig tegen je aan. Van knuffels gaat een ongelofelijke kracht uit! 

Het belang van knuffels voor jonge kinderen 

Tijdens het knuffelen komen de hormonen oxytocine en endorfine vrij, die zorgen voor een blij/gelukkig gevoel. Nu het fysiek knuffelen op een laag pitje staat, is er een alternatief: knuffels. Zelf ervaar ik dit effect dagelijks in mijn eigen omgeving, met onze dochter van 6 die dol is op haar knuffels en ze overal mee naar toe neemt.

Zijn knuffels alleen voor kinderen? 

Als we deze ervaring van een kind eens vertalen naar ons eigen leven; is het een gek idee om als volwassene te investeren in knuffels, al is het maar tijdelijk? 

Een knuffel komt tegemoet aan onze basisbehoeften en geeft een gevoel van veiligheid en vertrouwen. Weet je nog alle knuffels voor het raam tijdens de eerste lockdown? Mensen wilden daarmee een boodschap uitstralen van: ‘houd moed, het komt goed.’ Vertrouwen dus! Wanneer we elkaar niet mogen aanraken, is het zoeken naar compensatie. Knuffels bieden naar mijn idee een prachtig alternatief, zelfs voor volwassenen. Ik zou zelfs een stap verder willen gaan: geef iedere eenzame oudere in Nederland een knuffel en onderzoek wat dit gaat betekenen voor hun welzijn. 

Knuffels in het onderwijs 

Vorig schooljaar ben ik begonnen met kinderen knuffels te laten meenemen bij de Citotoetsen. Ieder kind mocht één knuffel meenemen die gedurende de toets op zijn/haar tafel mocht blijven staan. Het doel is dat het kind tijdens een voor hem/haar spannend moment door middel van het contact met zijn/haar knuffel toch een stuk veiligheid ervaart. 

Ik hoop dat ik je met dit artikel aan het denken heb gezet en dat je jezelf niet schaamt als je zelf eens een knuffel stevig vastpakt. Tegen alle juffen en meesters zou ik willen zeggen: sta knuffels ook toe in het klaslokaal en doe er je voordeel mee!