Telomeren: de spiegel van je gezondheid. Test en train ze hier!

Leestijd 3 minuten
breinkennis

De uiteinden van onze chromosomen noemen we telomeren. De lengte van onze telomeren kunnen we zien als een soort spiegel van onze gezondheid. Hoe werkt dat? En hoe goed zorg jij voor je gezondheid?

 

Wat zijn telomeren?

Al ons DNA wordt opgeslagen en bewaard in chromosomen in onze cellen. Aan het eind van deze chromosomen bevinden zich de telomeren. Telomeren beschermen onze chromosomen. Bij elke celdeling worden deze telomeren korter en wanneer de telomeren te kort zijn geworden is een cel niet langer bruikbaar.

‘Telomeren bepalen je biologische leeftijd’

Er zijn verschillende factoren die een rol spelen bij de lengte van jouw telomeren, namelijk; genetische aanleg, chemische blootstelling én levensstijl. Over die laatste wil ik het graag even met je hebben. Wist jij namelijk dat onze telomeren niet alleen verkorten als we ouder worden? Ze worden ook korter door ongezonde leefstijlfactoren zoals stress, slechte voeding of weinig beweging.

 

De rol van meditatie & mindfulness 

Een van de pijlers die een grote invloed heeft op de lengte van je telomeren is meditatie en mindfulness. Het was al bekend dat mindfulness bij kan dragen aan het vertragen van de celdelingen en hierdoor de telomeren minder snel verkorten.  Mindfulness kan in verschillende vormen denk aan; yoga, meditatie of andere rustmomenten. Deze vormen kunnen positieve effecten hebben op je vitaliteit en gezondheid.

Tevens is er een baanbrekende studie uitgevoerd met betrekking tot de link tussen mindfulness en de lengte van telomeren. Daaruit bleek dat telomeren niet alleen minder snel verkorten door mindfulness, maar dat ze zelfs langer kunnen worden door het toepassen van bepaalde vormen van mindfulness. Bij dit onderzoek moesten de deelnemers 8 dagen lang deelnemen aan een vipassana. Zowel vooraf als achteraf werden de lengtes van hun telomeren gemeten en toen bleek dat het dus ook mogelijk is telomeren op een natuurlijke wijze te verlengen.

 

Hoe goed zorg jij voor je telomeren?

Chronische stress is inmiddels uitgegroeid tot een van de grootste kwesties in onze samenleving. Ook voor de lengte van onze telomeren is chronische stress een grote stoorzender. Echter, is het niet de bedoeling, en in mijn ogen zelfs onmogelijk, om stressvrij door het leven te gaan. Wat we wél zouden moeten doen is op zoek gaan naar een pauzeknop.

 

Checklist

Vul de volgende checklist in & ontdek hoe vaak jij op de pauzeknop drukt:

 

Wakker worden A: Ik check mijn telefoon en loop mijn to do lijstje na

B: Ik word dankbaar wakker en zet een intentie voor de dag

 
Ochtend A: Ik baal dat ik geen tijd heb om te bewegen

B: Ik beweeg mijn lichaam en krijg hiervan energie

 
Werkdag A: Ik ben kritisch op mezelf en doe veel dingen tegelijk

B: Ik ben me bewust van mijn gedachten, neem geregeld een korte pauze en doe één ding tegelijkertijd.

 
Lunch A: Ik eet snel een ongezonde maaltijd

B: Ik geniet van een gezonde maaltijd en praat bij met collega’s

 
Middag A: Ik krijg trek in suikers en geef hieraan toe

B: Ik beweeg en eet een gezonde snack

 
Diner A: Ik eet een makkelijke en bewerkte maaltijd terwijl ik mijn telefoon bijwerk

B: Ik eet rustig een gezonde maaltijd en focus mijn aandacht op de mensen naast mij aan tafel

 
Avond A: Ik werk mijn takenlijstje zo snel mogelijk af en voel me vermoeid aan het einde van de dag.

B: Ik beweeg, reflecteer op mijn dag en eindig met een slaapritueel

 

 

Tel het aantal B’s dat je hebt ingevuld bij elkaar op en check hier jouw uitslag:

0-2:

Oei! De kans is groot dat jouw leefstijl ervoor zorgt dat je telomeren sneller korter worden dan gemiddeld. Klachten die je mogelijk ervaart zouden zomaar eens leefstijl gerelateerd kunnen zijn. Probeer aan de slag te gaan met je leefstijl door A’s van bovenstaande checklist toe te gaan passen in je dagelijks leven.

2-5:

Je bent op de goede weg! Je past al enkele routines toe die ervoor zorgen dat je vitaliteit stabieler blijft. Neem nogmaals een kijkje in de checklist om te ontdekken welke stappen je nog meer aan je dagelijks ritme toe zou kunnen voegen.

 

5-7:

Je hebt al veel stappen gezet! Je lijf is je hiervoor ontzettend dankbaar. Bedenk voor jezelf welke stappen je nog zou willen zetten. Misschien zijn meridiaanstrekkingen wel iets voor jou? Klik hier om een aantal van mijn oefeningen te bekijken.

 

Ik wens je heel veel succes!