Doorbreek de vicieuze cirkel van ademhalingsproblemen: 3 tips

Leestijd 2 minuten
relax

Ademhalingsproblemen veroorzaken ademhalingsproblemen. De manier waarop de meeste mensen automatisch reageren op ademhalingsproblemen zorgt ervoor dat de problemen erger worden of instant gehouden worden.

Mentale reacties

Denk er maar eens over na: hoe voel jij je als je opeens benauwd wordt, als je het gevoel hebt dat je niet goed door kunt ademen, als je het gevoel hebt dat je niet genoeg lucht krijgt?

Dan voel je je waarschijnlijk bezorgd, angstig en gespannen.

Wat zeggen de stemmetjes in je hoofd tegen jezelf op zo’n moment?
Meestal zijn dit dingen als:

“oh jee, ik heb het weer”
“wat nou als dit niet meer weg gaat”
“ik snap er niks van, waarom gebeurt dit nu”
“misschien ga ik wel flauwvallen”
“mijn lichaam doet echt raar, misschien is het ernstig”
“waarom gebeurt dit nu”
“dit moet mij weer overkomen”
“misschien moet ik de dokter bellen, of zou ik me toch aanstellen”
“het zit toch niet in mijn hoofd hè”

Soms zijn de stemmen in ons hoofd nog veel harder. We kunnen soms veel van onszelf eisen en niet accepteren dat we tegen grenzen aanlopen.

Al deze reacties zijn heel normaal als je last hebt van ademhalingsproblemen. Maar ze zorgen er wel voor dat we ons alleen maar slechter gaan voelen en nog meer spanning ervaren. Meer spanning zorgt ervoor dat we nog slechter gaan ademen, waardoor ademhalingsproblemen erger worden. En zo beland je in een vicieuze cirkel.

 

3 Tips

Hoe jij mentaal reageert op jouw klachten is daarom van groot belang. Er zijn een aantal dingen die je kunnen helpen de vicieuze cirkel te doorbreken:

  1. Praat erover. Blijf niet in je eentje met vervelende klachten en bijbehorende gedachtestromen zitten. Ademhalingsproblemen zitten niet tussen je oren, maar kunnen je wel mentale klachten geven. Erover praten met iemand, herkenning en erkenning zoeken geeft soms letterlijk al wat lucht.
  2. Laat je goed voorlichten. Als je begrijpt wat er in je lichaam gebeurt op het moment dat je last van je ademhaling hebt, geeft dit al een stukje rust. Het haalt de angst weg.
  3. Leer de juiste tools voor jouw specifieke klachten. Ademhalingsproblemen ontstaan meestal niet zomaar uit het niets. Er gaat iets niet goed in je lichaam, vaak heb je hier zelf invloed op. Door het leren van de juiste tools krijg je controle. Tools geven je houvast en vertrouwen.

Opwaartse spiraal
Erkenning, kennis, controle, houvast en zelfvertrouwen helpen je de vicieuze cirkel te doorbreken. Je voelt je rustiger en hierdoor ga je natuurlijker en meer ontspannen ademen. Hierdoor ga je je ook rustiger voelen en lekkerder in je vel zitten. In plaats van in een neerwaartse spiraal zit je nu in een opwaartse spiraal!

Ben je benieuwd wat de grootste misvatting over een goede ademhaling is? Lees dan dit artikel.