Emoties, lastig of juist niet?

Leestijd 3 minuten
kids

Emoties, we hebben er elke dag mee te maken. Emoties van onszelf en van de ander. Een aantal emoties vinden we maar lastig, en stoppen we liever weg of we weten niet zo goed hoe we hier mee om moeten gaan…

“Mam ik voel me vandaag niet fijn!”

“De kinderen op school waren me aan het uitdagen, ik kon er niets aan doen mam, ik werd zo boos!”

“Oh kijk het zonnetje schijnt vandaag, ik voel me meteen een stuk blijer!”

 

Basis emoties

Een (jong) kind kan zich niet altijd goed uiten en laat zien hoe hij/zij zich voelt aan de hand van een emotie. Er zijn 4 basis emoties:

Verdrietig: Honger of lichamelijk ongemak/pijn , behoefte aan aandacht/nabijheid

Boos: Frustratie omdat er iets niet lukt, of anders gaat dan anders, behoefte aan aandacht (negatieve manier)

Blij: als de situatie waar het kind zich in bevindt fijn is.

Bang: Als iets niet fijn is, vaak te zien aan de lichaamstaal (grote ogen, open mond). Een kind wil graag nabijheid van een van zijn ouders. Jullie herkennen allemaal vast wel het moment dat je je kind naar bed brengt om te gaan slapen en je kind zich aan je vastklampt en jou het allerliefste bij zich wil houden? Een kind heeft van nature behoefte aan veiligheid, geborgenheid en liefde.

 

Hoog gevoeligheid

Sommige kinderen en volwassenen zijn extra gevoelig voor emoties. De emoties van een ander komen dan ongevraagd “binnen”. Bijvoorbeeld als iemand boos is voelt het kind deze emotie extra aan als een soort spanning. Dit noem je ook wel hoog gevoeligheid (HSP). Maar ook bij kinderen met AD(H)D of autisme die moeite hebben om prikkels van buitenaf op een bepaalde manier te verwerken zien we dat ze hier soms gevoelig voor zijn en het uiten van emoties niet altijd even gemakkelijk gaat.

Zeker bij jonge kinderen kan dit echt wel eens zorgen voor lastige situaties. Waarom huilt mijn kind zo vaak? Is hij/zij onrustig? Het kind kan sneller geprikkeld of geïrriteerd zijn met een boze bui als gevolg, overgangen van de ene naar de andere situatie zijn vaak moeilijk.

 

Liever geen emoties?

Hou zou het zijn om een dag geen emoties te voelen? Nooit meer schreeuwen en stampen van boosheid, bibberen van angst of bij het minste geringste in huilen uit te barsten. Dat lijkt me in sommige gevallen best fijn.

Maar aan de andere kant, dan mis je ook het fantastische gevoel wat een ritje in de achtbaan je geeft, de vakantie waar je blij en ontspannen geniet van alles wat er op jullie pad komt of het gevoel van euforie wanneer je naar hard studeren je diploma in de pocket hebt.

We hebben onze emoties nodig omdat ze ons helpen te interpreteren of datgene wat we doen goed is voor ons. Ze kunnen ons helpen bij het maken van de juiste keuze. Het zijn de alarmbelletjes die afgaan in ons hoofd als een situatie niet veilig is.

Je kunt je hoofd zien als een commandocentrum waar verschillende poppetjes rondlopen die elk staan voor een eigen emotie (Tip: kijk ook eens de Film “Inside out” samen met je kind).