Onderdrukte emoties: de motor achter chronische pijn

Leestijd 3 minuten
breinkennis

Waar komt die rugpijn toch vandaan? Waarom komt mijn hoofdpijn steeds terug? Hoe kom ik aan die piep in mijn oren? Voor veel chronische klachten wordt geen lichamelijke oorzaak gevonden. Laat staan een oplossing. Kerngezonde mensen met extreme pijnklachten. Hoe kán dat toch?

 

Het antwoord is even simpel als complex: de pijn zit tussen je oren en ontstaat in het brein, niet op de plek waar je de pijn ervaart. Door jou te laten geloven dat je een zwakke plek hebt en daar pijn naartoe te sturen, probeert je brein je aandacht af te leiden van alle negatieve, onderdrukte emoties die je diep van binnen ervaart. Emoties die je niet meer bewust kunt voelen en opgeslagen liggen in je onderbewuste. Bij mensen met chronische pijn zijn het er zoveel dat je brein ze niet meer kan verwerken.

Gevaar, denkt je brein. Met als gevolg dat iedere keer wanneer een onderdrukte emotie naar je bewustzijn komt, je brein je afleidt met een pijnprikkel. Waarom? Omdat het je wil beschermen tegen die angstige emoties. Met andere woorden: chronische pijn kan een gevolg van de angst voor onderdrukte en onverwerkte emoties.

 

Langer dan 6 weken pijn

In de regel zijn alle klachten die langer dan 6 weken duren chronisch van aard. Met uitzondering van welvaartsziekten als kanker en hart- en vaatziekten, virussen en bacteriën. Net als bij letsel, is ook de pijnprikkel bij chronische pijn een signaal. Er is iets aan de hand, maar wat? Veel pijnspecialisten richten hun pijlen op de plek waar de pijn zich fysiek uit. De specifieke plek wordt behandeld en dat zorgt vaak tijdelijk voor verlichting, maar in veel gevallen is de pijn na een poosje weer terug. De onderliggende oorzaak – een flinke bulk onderdrukte emoties – is namelijk nog niet aangepakt.

 

Emoties leren ontladen

Mensen met chronische pijn hebben een overprikkeld zenuwstelsel waardoor alle stressresponses continu aanstaan. Om de pijn op te heffen, moet het zenuwstelsel gekalmeerd worden. Hoe? Door het te leren dat emoties niet gevaarlijk zijn. Op het moment dat je alle emoties – goed én slecht – er laat zijn, kun je ze ontladen en sla je ze niet op in je lichaam. Dit maakt de pijnprikkel overbodig en daardoor houdt de pijn op te bestaan.

 

Start met journalen

Het goede nieuws is: je kunt dat proces zelf in gang zetten. Hoe? Door jezelf te trainen in het herkennen en toelaten van die negatieve, onderdrukte emoties. Emoties zijn nou eenmaal een deel van jou. Laat ze toe, ook al zijn ze soms niet fijn. Een manier om meer bewust te worden van je emoties is journalen; dagelijks opschrijven hoe je je voelt. Maak eens een lijstje met dingen die je op dit moment stress, frustratie en/of angst opleveren. Pak vervolgens het item uit het lijstje dat je het meest raakt en schrijf daarover. Maak je niet druk over spelling, grammatica of wat anderen ervan zouden vinden. Schrijf op hoe je je voelt en voel welke sensaties het in je lichaam teweegbrengt. In het begin is het onwennig en misschien voel je wel helemaal niets – of juist heel veel. Alles is goed. Je bent jezelf aan het trainen om emoties weer te voelen. Zo communiceer je naar je brein: emoties zijn niet gevaarlijk, het is veilig om te voelen.

Wil jij starten met journalen? Deze Brain Balance journal helpt jou in 15 minuten per dag te journalen en jouw doelen helder te krijgen.

 

Je brein trainen kost tijd

Dit proces heet neuroplasticiteit. Je ontleert je brein iets (negatieve emoties zijn gevaarlijk) en implementeert stap-voor-stap een nieuwe overtuiging: emoties zijn veilig. Om iets nieuws te leren, moet je brein nieuwe neurologische verbindingen aanleggen. Je snapt: dat is niet na één of twee keer journalen gepiept. Iets af- en aanleren kost tijd, maar ik verzeker je: je hebt de oplossing voor je chronische pijn in handen. Geen wonderpil of lichamelijk behandelplan, met de tools van neuroplasticiteit word jij je éígen medicijn!