Test jouw energiebalans

Test jouw energiebalans

Start de test

Gezondheidskwalen aflezen aan je tong: zo doe je dat

Leestijd 4 minuten
breinkennis

Je tong is een essentieel orgaan: het helpt met kauwen, slikken, praten, proeven. Maar in de Chinese geneeskunde staat de tong ook in verbinding met de gezondheid van de rest van het lichaam en kun je van alles over je organen leren door je tong te bestuderen en zo gezondheidskwalen af te lezen.

In de Chinese geneeskunde is een belangrijk uitgangspunt ‘zo binnen, zo buiten’. Wat er in het lichaam aan de hand is, moet je aan de buitenkant van het lichaam kunnen zien. Zo is ook de tong gekoppeld aan verschillende organen en interne processen en kan het stellen van een tongdiagnose je van alles over je gezondheid vertellen. Je kunt dus gezondheidskwalen aflezen aan je tong.

Hoe kun je een tong aflezen?

Verschillende delen van de tong zijn aan verschillende organen gekoppeld. Van voor naar achteren vind je de longen, het hart, de maag, milt, galblaas (links), lever (rechts), dikke darm, dunne darm en nieren (links en rechts). Hoe het met de gezondheid van deze organen gesteld is, kun je aflezen aan verschillende dingen. Er bestaan wel meer dan 30 verschillende soorten tongen, maar in de basis kijk je naar de kleur, de vorm, de beslaglaag en de vochtigheid van de tong.

De tong zelf vertelt ons iets over de stroom van Qi (energie) in het lichaam en de kwaliteit van het bloed. De laag op de tong vertelt ons meer over onze spijsvertering en ziekteverwekkers in ons lichaam die kunnen zorgen voor een disbalans in het brein.

Kleur

Een gezonde tong heeft een lichtroze kleur. Als er te veel hitte in het lichaam zit, is de tong roder van kleur. Een bleke tong kan een signaal zijn van bloedarmoede of chronische vermoeidheid, omdat de Qi niet goed stroomt. In het geval van een paarse of zwarte tong, dan treden er gezondheidsproblemen op zoals een infectie, chronische pijn of slechte bloedcirculatie. Let er wel op dat bepaalde voeding, dranken en kleurstoffen de kleur van de tong kunnen beïnvloeden en dat er bij twijfel altijd een arts moet worden geraadpleegd.

Vorm

Iedereen heeft een andere vorm tong. Sommige mensen hebben een lange tong, sommige een korte, enzovoorts. Het is dus belangrijk om op de hoogte te zijn van jouw eigen vorm, zodat je het opmerkt wanneer er veranderingen plaatsvinden. Een lange tong duidt op hitte, een korte tong op koude. Een brede tong met tandafdrukken aan de zijkant wijst op problemen met de mil. Groeven of kreuken in de tong zijn een signaal van een verzwakt orgaan die in verbinding staat met de plek waar de groeven zitten. Zo staat een diepe groef door het midden van de tong voor spijsverteringsproblemen. Ook kan (plaatselijke) gezwollenheid van de tong iets over de organen vertellen.

Beslag

De beslaglaag die op de oppervlakte van je tong ligt, kan je ook dingen over je gezondheidskwalen vertellen. Een dik beslag wijst op ‘damp’: een stagnatie van vloeistoffen of yin energie in de maag en milt. Klachten de je in dit geval ervaart zijn een opgeblazen gevoel en hersenmist. Als er geen beslaglaag is, dan is dat een teken van hitte en stress. Je verbruikt dan meer reserves dan zou moeten. Een gezond beslag bestaat uit een dun, wit filmlaagje.

Vochtigheid

Ook moet er balans zijn in de hoeveelheid vocht op je tong. Is je tong erg nat? Dan is er een verminderde circulatie van vloeistoffen, wat betekent dat de yang-energie in je lichaam verstoord is. Een droge tong is een signaal dat er te veel hitte in het lichaam is (yin-deficiëntie).

Tongdiagnose stellen om gezondheidskwalen op te sporen

Nu je weet waar je op kunt letten, kun je je eigen tong eens gaan bestuderen. Zijn er op bepaalde plekken verkleuringen te zien? Scheurtjes? Gezwollenheid? Dat betekent dat dat orgaan extra aandacht nodig heeft en dat daar iets niet goed stroomt. Het is handig om een paar weken lang je tong regelmatig te bestuderen. Hoe vaker je naar je tong kijkt, hoe beter je de veranderingen opmerkt en je gezondheidskwalen kunt opsporen.

In de ochtend is je tong het minst beïnvloedt door de activiteiten van de dag, en kun je hem dus het beste bestuderen. Veranderingen in de gezondheid zijn vaak een aantal weken later pas op de tong te zien, dus mocht je iets hebben aangepakt, wees dan niet teleurgesteld als dit niet meteen op de tong te zien is. De tong wordt door Shiatsu-therapeuten dan ook ingezet om te kijken naar de staat van de afgelopen maar weken, en voelt de pols om de huidige staat te beoordelen.

Je kunt je tong dus gebruiken als indicatie voor een disbalans in je organen of interne processen, raadpleeg bij acute klachten of twijfels altijd een arts.