Yin & Yang: Hoe leef ik in balans?

Leestijd 2 minuten
relax

Het symbool van Yin & Yang heb je vast al eens voorbij zien komen. Dat zal wel over balans gaan, toch? Of is het misschien toch niet zo simpel. In dit artikel legt Mindfulness Expert Patricia Lie- van Dijk uit wat Yin & Yang eigenlijk is en hoe je het integreert in je dagelijkse leven.

 

Oorsprong

In ongeveer 3000 v.C. werd het begrip ‘Yin en Yang’ voor het eerst genoemd. Yin en Yang noemen we ook wel de Chinese voorstelling van de kosmische dualiteit. De oorsprong hiervan vinden we in de I Tjing. In het kort is de I Tjing het eeuwenoude boek der veranderingen uit het oude China.

Je kent het Yin Yang teken wellicht wel. Gedurende de jaren is dit het symbool dat we in de Westerse wereld gebruiken wanneer we het over Yin en Yang hebben.

 

Waar staat Yin & Yang voor?

Hierboven zie je het Yin & Yang symbool, waarschijnlijk ken je het wel. Wat valt je op als je naar het symbool kijkt? Waar denk je aan? Wat zou de betekenis van het symbool zijn?

 

  • Yin en Yang is een proces dat altijd in beweging is
  • Yin en Yang zijn er altijd allebei. Als het ’s nachts donker is kunnen we toch iets zien en overdag zijn er altijd schaduwen.
  • Yin en Yang zijn onderling verbonden, wanneer de een te groot wordt remt de ander af. Ze zorgen dus voor balans.

 

Yin (zwart) en Yang (wit) zijn tegenstellingen. Tegenstellingen hebben we nodig, zonder zwart zou er namelijk ook geen wit zijn. Het komt erop neer dat alles zich manifesteert in twee tegenovergestelde waarden die geen dualiteit vormen. Gelijkwaardig en tegenovergesteld – dat is Yin & Yang.

Yin: vrouwelijk, zacht, noorden, schaduw, passiviteit, aarde en vocht.

Yang: mannelijk, hard, zuiden, hemel, licht, activiteit en droogheid.

 

Yin & Yang meridianen

De meridianen die bij Yin-Yang koppels horen zijn nauw verbonden met onze organen. Ik heb hieronder de koppels op een rijtje gezet:

  • Hart (Yin) – Dunne darm (Yang)
  • Nieren (Yin) – Blaas (Yang)
  • Milt (Yin) – Maag (Yang)
  • Longen (Yin) – Dikke darm (Yang)
  • Pericard (Yin) – Drieverwarmer (Yang)
  • Lever (Yin) – Galblaas (Yang)

 

What you can’t feel…

De quote ‘what you can’t feel, you can’t heal’ heb je wellicht al eens voorbij horen komen. Persoonlijk vind ik dit een prachtige quote die mooi aansluit op het concept van Yin & Yang. Het een kan namelijk niet zonder het ander. Het is belangrijk dat je door je emoties heen gaat voordat je het kan helen. Ook dan weet je dat alles voorbij gaat.