Heeft ons geslacht invloed op ons brein?

Leestijd 3 minuten
breinkennis

Man of vrouw; verschillen zijn er wel degelijk. Maar hoe zit dat als we naar ons brein kijken? Als het op het mannen -en vrouwenbrein aankomt zijn de meningen nogal verdeeld. Leefstijlgynaecoloog Ginny Chamorro legt ons uit wat de overeenkomsten en verschillen zijn.

 

De verschillen op een rijtje

Of het brein van mannen en vrouwen hetzelfde zijn? Nee. Verschillende wetenschappelijke studies toonden aan dat er wel degelijk verschillen zijn.

Ten eerste is de omvang van het brein van de vrouw kleiner, ze heeft een kleinere schedel en een lichter brein dan de man. Gemiddeld weegt het brein van de man zo’n 150 gram zwaarder dan het brein van de vrouw. Ondanks het lagere gewicht en de kleinere omvang hebben vrouwen toch vergelijkbare prestaties. Dit hebben ze mede te danken aan een hogere gyrificatie, dit betekent simpelweg dat er meer kronkels – ofwel; gyrussen – in het brein van een vrouw aanwezig zijn.

Ook bleek uit deze onderzoeken dat mannen meer hersencellen per volume hebben ten opzichte van vrouwen. Terwijl vrouwen per zenuwcel meer verbindingen hebben dan mannen. Dit zou kunnen verklaren waarom de ‘typische vrouw’ meer in haar hoofd zit en veel gedachten heeft terwijl de ‘typische man’ vaak vrij helder & simpel is.

 

Oestrogeen en het brein

Vanaf de pubertijd start de oestrogeenproductie bij vrouwen. Oestrogeen heeft ook een grote invloed op belangrijke hersenprocessen. Het hormoon stimuleert onder andere de inhiberende – ook wel remmende – hormonen in de voorhoofdskwab.

Vanaf de pubertijd zien we dan ook dat meisjes niet alleen beter presteren op school, maar zich ook beter leren beheersen dan jongens. Daarnaast zien we bij meisjes minder criminaliteit en vliegen ze minder vaak uit de bocht. Dit alles kan worden gekoppeld aan de beheersende werking van oestrogeen op het brein.

 

Oxytocine

Naast oestrogeen speelt oxytocine ook een grote rol bij de processen van de vrouw. Ook mannen maken oxytocine aan. In de praktijk zien we echter vaak dat mannen hier minder van merken dan vrouwen.

Oxytocine is een hormoon dat vrouwen vrijmaken bij borstvoeding, een massage, het kletsen met vriendinnen, maar ook tijdens de seks. Het draagt bij aan het tot stand komen en onderhouden van een diepe emotionele band. Dit verklaart misschien wel waarom vrouwen zich snel verbonden voelen tijdens of na de seks. 

 

Testosteron

Last but not least; testosteron. Ook wel hét mannenhormoon genoemd. Testosteron speelt een belangrijke rol bij het durven nemen van risico en het stijgen op de sociale ladder. Onderzoek toonde aan dat de hoeveelheid testosteron in het vruchtwater bij de zwangerschap een grote rol speelt. Meisjes die voor de geboorte in vruchtwater met méér testosteron zaten kiezen namelijk sneller een ‘mannelijk’ beroep zoals brandweer of politie.

Daarnaast zien we dat transgenders die testosteron toegediend krijgen na zo’n drie maanden al assertiever worden. Ze worden zelfs minder neurotisch en depressies lijken af te nemen.

Of er verschillen zijn tussen het mannenbrein en vrouwenbrein? Ja zeker. Dit betekent echter niet dat de een meer beperkt is dan de ander. Onze capaciteiten en mogelijkheden zijn hetzelfde en ongeacht je geslacht wil ik je aansporen daar vooral gebruik van te maken.

Nieuwsgierig naar meer? Deze kennis wordt heel duidelijk beschreven in het boek ‘Het Vrouwenbrein’ door Iris Sommer, hoogleraar psychiatrie verbonden aan het UMC Groningen.