Het geheim van een makkelijke slaper en hoe jij een goede slaper wordt 

Leestijd 2 minuten
slaap

 Ken jij die makkelijke slaper? Diegene die altijd en overal kan slapen? Die zich omdraait en binnen 10 tellen in dromenland is? 

 Toen ik ruim 7 jaar geleden in het zwarte gat van de slechte slaper zat (hallo úren gefrustreerd wakker liggen), heb ik alle makkelijke slapers die ik ken gevraagd: ‘Wat is het geheim? Wat doe jij om zo makkelijk in slaap te vallen?’ 

 Het antwoord? ‘Niks’.  

 NIKS!?! Hoezo niks? Ik doe ook niks! Ik lig in bed te niksen en uren later ben ik nog steeds klaarwakker. Hoe dan? 

Als jij deze frustratie kent, help ik je graag. Want na veel dingen uitproberen, ken ik nu het geheim! 

Het geheim van de makkelijke slaper is dat die zich no way druk maakt om het slapen. Het toverwoord is vertrouwen. De makkelijke slaper vertrouwt er volledig op dat slapen lukt. Elke keer. No big deal. 

Hoe kan jij dit nu ook toepassen (met jouw ruime ervaring van nachten waarin slapen niet meteen lukt en dat leidt tot frustratie, stress, misschien wel angst en in ieder geval wallen en weinig energie)? 

Wat mij enorm geholpen heeft is het besef dat slapen en in slaap vallen iets heel natuurlijks is. Dit is een mindset shift geweest van mijn voortdurend focus op ‘slapen is moeilijk. In ieder geval voor mij.’ 

Als ouders van twee zonen hebben wij ze heel veel mogen leren. Lopen, praten, zwemmen, fietsen en nog veel meer. Allerlei dingen die ze waarschijnlijk niet zomaar waren gaan doen als wij het ze niet hadden voorgedaan. Maar slapen… slapen hebben wij ze niet hoeven leren. Dat konden ze al! 

Niet dat onze jongens altijd makkelijke slapers zijn geweest. Ze hebben allebei periodes gehad waarin het niet zo makkelijk ging. Maar het slapen zelf, het in slaap vallen, konden ze al! 

Zonder dat wij het voor hoefden te doen zodat zij konden denken: ‘Goh, dat lijkt mij ook wel wat’.  

Slapen is iets natuurlijks. Mijn lichaam kan het al. Jouw lichaam kan het ook. 

Want ben eens heel eerlijk? Als jij een slechte nacht hebt gehad, hoe vaak komt het dan voor dat je NOOIT in slaap bent gevallen tijdens die kak nacht? Dat komt bijna niet voor. 

Zelfs als je 5 uur (!) wakker hebt gelegen dan ben je toch uiteindelijk in slaap gevallen. Terwijl je 5 uur lang gedacht hebt dat het niet meer zou lukken. 

Jouw lichaam kan in slaap vallen. Het is iets natuurlijks. Voel dat. Own dat. 

Dit is namelijk een grote stap in het vertrouwen krijgen in slaap. In jouw slaap. In jouw heerlijke nacht.  

En vertrouwen is het geheim van de makkelijke slaper. Gun jezelf dat je weer vertrouwen krijgt in slapen. Slapen is heerlijk en leuk en jouw lichaam kan al goed slapen.