Hoe creatief ben jij? En jouw kind?

Leestijd 3 minuten
kids

Stimuleer jij jouw kind om creatief te zijn? Creativiteit kennen we in veel verschillende vormen en maten. Bij het woord creatief denk je al snel aan kinderen die goed zijn in knutselen of de leukste activiteiten verzinnen. Maar er is nog meer…

Soms zie je opeens de oplossing voor een probleem en heb je een creatief inzicht; een aha momentje. Andere oplossingen bedenk je doordat je heel goed in staat bent om “outside the box” te denken. Dit noemen we ook wel divergent denken.

 

AD(H)D en creativiteit

Kinderen met AD(H)D zijn een kei in divergent denken en dat is een heel mooie eigenschap! Deze kinderen komen vaak met de meest fantasierijke oplossingen. Waarbij jij als ouder vast wel eens bedenkelijk staat te kijken of dit allemaal wel goed gaat komen. Bij divergent denken bedenk je zoveel mogelijk ideeën bij een onderwerp of oplossingen voor een probleem. Maar goed nieuws: dit kun je stimuleren!

Door je creatieve denkproces te prikkelen stimuleer je jezelf om met een open blik te kijken en anders te denken: “outside the box”. En het helpt je om kritisch te leren kijken naar een probleem, is jouw bedachte oplossing wel haalbaar? Met het kritisch denken worden de ideeën beter en groeit het vertrouwen (geloof). Dit helpt mensen in beweging te komen, zodat de ideeën ook gerealiseerd kunnen worden.

 

Oefeningen

Onze hersenen vinden het heerlijk om in een luie en veilige stand te blijven zitten. Maar als je wilt groeien, ontwikkelen en veranderen hebben ze het hard nodig om te worden uitgedaagd.

Er zijn hele simpele manieren om de hersenen van je kind te prikkelen en daarmee ook de creativiteit van je kind. Ik heb een aantal oefeningen voor je op een rijtje gezet:

  • Doe korte vraag-antwoord speeltjes met je kind
  • Stimuleer de fantasie van je kind
  • Probeer samen verbanden te leggen: wat roept een woord bij jou en je kind op?
  • Stimuleer je kind keuzes te maken en risico te nemen, foutjes maken mag.
  • Laat je kind op zijn/haar eigen manier de wereld om zich heen ontdekken
  • Stimuleer oplossingsgericht denken: hoe krijg je een tangle weer netjes in het doosje?
  • Wat kun je allemaal doen met een touwtje?

Invloed van creatief denken op je brein

Wanneer je creatieve oplossingen bedenkt zijn er veel gebieden in de hersenen actief. Je moet immers allerlei informatie tegelijkertijd verwerken. Je stimuleert dus je brein om in actie te komen.

Voorin je hersenen, in de prefrontale cortex, kun je zien wie er echt goed is in creatief denken. Dit gebied werkt namelijk extra hard bij mensen die er heel goed in zijn om veel creatieve oplossingen te bedenken. Meer achter in je hersenen zitten gebieden waar informatie over dingen, huizen en objecten wordt opgeslagen. Deze gebieden heb je nodig wanneer je bijvoorbeeld denkt over wat je allemaal kunt doen met een stuk hout, een touwtje of een paraplu. Dit zal bij volwassenen iets gemakkelijker gaan dan bij een kind omdat wij dat gaandeweg ook hebben geleerd. Maar dat neemt niet weg dat het leuk is om hier samen over na te denken.

 

Ik deed het ook laatst samen met mijn jongste zoon: en dan met een baksteen en een paperclip. De meest creatieve, maar ook praktische ideeën kwamen omhoog;

*Baksteen: Een oven, een bed (maar dan wel met matras mam!), huis, muurtje, tafel, stoel, bank etc.

*Paperclip: Oorbel, armband, kettinkje, om sloten mee open te maken, om figuurtjes van te maken etc.

Creativiteit is een onderdeel van je intelligentie. Robert Sternberg (Amerikaans psycholoog die zich o.a. bezighoudt met denk vaardigheden) beschrijft dat intelligentie bestaat uit een analytisch, een creatief en een praktisch deel. Creatief bezig zijn kan helpen het cortisol level (stress hormoon) in je brein te verminderen. En het kan helpen je concentratie te bevorderen. Een aanrader dus om dit te stimuleren bij je kind. Ga er eens samen naar kijken. Leuk idee ook om te doen tijdens regenachtige dagen en ontdek de creatieve kant van jou en je kind!