Stress hormoon cortisol verlagen: 6 tips

Leestijd 4 minuten
stress

Heb je ooit gezonde spanning gehad voor een tentamen? Voor een sportwedstrijd? Of voor een presentatie? Dan heb je misschien gemerkt dat deze stress je helpt om beter te presteren.

Verantwoordelijk voor dit fenomeen is het stress hormoon cortisol, dat je alerter maakt door je hartslag en de hoeveelheid suiker in je bloed te verhogen.

De natuur heeft dit perfect geregeld; cortisol helpt je om te presteren op de momenten dat het er echt toe doet. Zodra de stress weer voorbij is, neemt ook de aanmaak van je stress hormoon weer af.

Stress hormoon verlagen: waarom lukt dat niet?

Helaas levert dit oeroude mechanisme tegenwoordig veel problemen op. Want onze stressmomenten zijn niet meer hevig en kortstondig, maar vooral nog sluimerend en langdurig.

Oog in oog met een wild dier zullen we niet meer snel staan, zoals tijdens de evolutie het geval was. Anno 2020 zijn het deadlines, schulden, ongezonde voeding en een slechte slaap die verantwoordelijk zijn voor onze stress.

Met andere woorden: stress is chronisch van aard geworden. Hierdoor blijft ook de afgifte van cortisol in ons lichaam chronisch verhoogd.

Verhoogd cortisol: symptomen en testen

Dit zorgt voor verschillende problemen, zoals:

  • Hersenkrimp. Een chronisch hoog cortisolniveau overbelast de hippocampus. Hierdoor krimpen de hersenen en raakt de productie van stress hormoon verder ontregeld. Er ontstaat een vicieuze cirkel.
  • Angst. Een overbelaste hippocampus leidt tot een actievere amygdala (het angstcentrum in je brein). Hierdoor ontstaan angstige en negatieve gevoelens, die kunnen uitmonden in depressie of burn-out.
  • Darmklachten. Stress heeft een negatieve invloed op je spijsvertering, want die gaat tijdelijk on hold zolang je cortisolniveau verhoogd is. Dit kan leiden tot verschillende maag- en darmproblemen.
  • Ziekte. Een verhoogde hoeveelheid stress hormoon in je lichaam zet je immuunsysteem onder druk. Hierdoor ben je vatbaarder voor virussen en word je eerder ziek.
  • Vermoeidheid. Word jij altijd moe wakker? Ook dit kan heel goed komen door een teveel aan cortisol. Vaak gaat dit samen met andere symptomen van een gebrekkig herstel, zoals spierpijn.

Ervaar jij een of meerdere van bovengenoemde symptomen, maar twijfel je of dit aan een te hoge waarde van dit stress hormoon ligt? Dit kun je zelf meten; online zijn er verschillende goede testen te koop waarmee jij je cortisolniveau eenvoudig kunt controleren.

Je cortisol verlagen: de 6 belangrijkste tips

Heb je teveel stress hormoon in je bloed, dan is het tijd om een aantal zaken in je leven te veranderen. Chronische stress is namelijk erg ongezond en laat je vroeg of laat tegen je eigen grenzen aanlopen.

Dat wil je hoe dan ook voorkomen! Met de volgende 6 tips kun jij je cortisol effectief verlagen. Maar belangrijker nog: ze helpen je ook om de oorzaak van het probleem (stress!) aan te pakken en allround gezonder te leven. Hier komen ze:

Beter slapen

Slecht slapen is niet alleen een gevolg, maar ook een oorzaak van chronische stress. Je kunt deze vicieuze cirkel alleen doorbreken door meer én beter te slapen. Ga daarom eerder naar bed, kijk niet naar schermen (televisie, tablet, telefoon) in de uren voordat je gaat slapen en hou je slaapkamer koel en donker.

Meer bewegen

Miljoenen jaren lang bewogen onze voorouders bijna de hele dag. Tegenwoordig is dat anders, want overdag zitten we in een kantoorstoel en ’s avonds op de bank. Je hersenen en lichaam missen dan ook beweging en raken na verloop van tijd gestrest. Beweeg daarom regelmatig en probeer te sporten voor meer endorfine en dopamine (deze hormonen gaan stress tegen en verlagen cortisol).

Knuffel je naasten

Er zijn nog meer manieren om de aanmaak van andere stofjes te verhogen en daarmee je hoeveelheid stress hormoon te verlagen. Knuffelen en andere vormen van fysieke intimiteit zorgen bijvoorbeeld voor een verhoogde aanmaak van oxytocine en helpen om je stressniveau snel af te bouwen. Niet voor niets staat oxytocine ook wel bekend als het knuffelhormoon.

Ontspan vaker

Wanneer maak jij nog tijd vrij om te ontspannen? Dan bedoel ik niet Netflixen of borrelen, maar échte ontspanning. Een beetje rust op zijn tijd doet wonderen voor je gestreste brein en lichaam. Voorbeelden van ontspannende en cortisolverlagende activiteiten zijn yoga, meditatie en ademhalingsoefeningen.

Eet brainfood

Voedingsstoffen zijn biologische signalen die informatie overdragen. Ongezonde voeding is een stressfactor voor je brein en lichaam en draagt daarmee bij aan meer stress hormoon in je lichaam. De oplossing is simpel: eet meer brainfood om je cortisol te verlagen. Hier vind je mijn persoonlijke top 5 van favoriete brainfood-voedingsmiddelen.

Gebruik de juiste supplementen

Door bewerkte voeding, bodemverarming, een gebrek aan zonlicht, een slechte spijsvertering, laaggradige ontstekingen, toxinen en nog vele andere factoren, halen we te weinig voedingsstoffen uit onze moderne voeding. Aanvulling met de juiste supplementen is hierdoor echt essentieel om je cortisol te verlagen.