Hoe dieren je een mood en brein een boost kunnen geven

Leestijd 2 minuten
breinkennis – relax

Hoewel mensen met een hond of kat vaak de grootste gezondheidsvoordelen ervaren, hoeft een huisdier niet persé een hond of een kat te zijn. Zelfs het kijken naar vissen in een aquarium kan helpen bij het verminderen van spierspanning en het verlagen van de hartslag.

Wanneer je een dier aait, komt er na 15 minuten het zogeheten liefdeshormoon oxytocine vrij. Dit hormoon maakt ons niet alleen gelukkiger, maar ook gezonder. Daarnaast geeft ons brein dopamine, endorfine, prolactine en serotonine af aan het lichaam. Die stoffen zorgen ervoor dat je minder pijn voelt en hebben als het ware een verdovend effect. Het zorgt voor ontspanning en heeft ongeveer hetzelfde effect als het eten van chocolade.

 

Een van de redenen voor deze positieve effecten is dat huisdieren onze menselijke basisbehoefte van aanraking en contact vervullen.

Zelfs zware criminelen in de gevangenis vertonen langdurige veranderingen in hun gedrag na interactie met huisdieren, velen van hen ervaren voor het eerst wederzijdse genegenheid en affectie. Het aaien, knuffelen of op een andere manier aanraken van een liefhebbend dier kan je snel kalmeren als je gestresst of angstig bent.

Studies hebben aangetoond dat huisdieren ook een positief effect hebben op onze gezondheid:

  • Eigenaren van huisdieren minder kans hebben op depressie dan mensen zonder huisdieren.
  • Mensen met huisdieren een lagere bloeddruk hebben in stressvolle situaties dan mensen zonder huisdieren. Uit één onderzoek bleek zelfs dat wanneer mensen met borderline hoge bloeddruk honden uit een asiel adopteerden, hun bloeddruk binnen vijf maanden aanzienlijk daalde.
  • Eigenaren van een huisdier hebben lagere triglyceride- en cholesterolwaarden (indicatoren voor hartaandoeningen) dan mensen zonder huisdier.
  • Hartpatiënten (na hartaanval) met huisdieren langer leven dan degenen zonder huisdieren.
  • Huisdiereigenaren boven de 65 jaar brengen 30 procent minder bezoeken aan hun arts dan mensen zonder huisdier.

 

Het gezelschap van een huisdier kan ook eenzaamheid verlichten, en de meeste honden zijn een geweldige stimulans voor gezonde lichaamsbeweging, wat je stemming aanzienlijk kan verbeteren en depressie kan verlichten.

  1. Als je na het lezen van dit artikel direct een sprintje trekt naar het dierenasiel om een hond of kat op te halen. Denk dan eerst wel na over de gevolgen hiervan op de langere termijn en houd hierbij wel altijd in mind dat het huisdier ook tijd en aandacht vraagt. Vraag jezelf af: wil en kan jij het beestje ook geven wat het nodig heeft? Als je daar geen tijd voor hebt zijn er mogelijkheden genoeg om alsnog in aanraking met dieren te komen. (Als oppas, of via vrienden etc) of in de vorm van een aquarium.

 

Benieuwd naar het verschil tussen mensen- en dierenbreinen? Dat lees je hier.