Hoe een sterke core helpt bij stress, spanning en depressie

Leestijd 2 minuten
relax

Wist je dat een sterke core ervoor kan zorgen dat jij je beter in je vel voelt?
Nee, ik heb het hier niet over een six pack maar over een zekere balans, uitlijning en kracht.  In 2015 is er tijdens een onderzoek naar de neurale netwerken die de hersenschors verbinden met het bijniermerg onder andere ontdekt dat core stabiliteit helpt bij stress, spanning en depressie. 

Resultaat van het onderzoek was onder andere dat motorische gebieden in de hersenschors, die betrokken zijn bij de planning en uitvoering van beweging, een belangrijke input leveren voor het bijniermerg. 

Een van deze gebieden is een deel van de primaire motorische cortex dat zich bezighoudt met de controle van axiale lichaamsbeweging en houding. Deze input naar het bijniermerg kan verklaren waarom oefeningen voor de core zo nuttig zijn bij het beheren van reacties op stress. 

Methodes zoals pilates, yoga, tai chi en dansen vereisen allemaal een goede uitlijning van het skelet, coördinatie en flexibiliteit. 

 

Speciaal voor jou heb ik drie korte video’s gemaakt zodat je je core stabiliteit kunt opbouwen. 

In deze eerste video doen we core stabiliteits oefeningen die ook geschikt zijn voor diegene die herstellende zijn van een operatie of een zwangerschap, voor ouderen en voor beginners. 

 

In de tweede video geef ik een tip voor als je vaak last hebt van je nek tijdens het doen van buikspieroefeningen. 

 

In de derde video doen we 3 volledige core oefeningen die geschikt zijn voor diegene die sterker zijn. 

 

Wil je weten wat yoga nog meer voor effect heeft op je brein? Dat lees je in dit artikel.