Het effect van yoga op de hersenen

Leestijd 2 minuten
beweging

Uit een studie van de Canadian University of Waterloo* blijkt dat de hersenen veel profijt hebben van yoga en meditatie. 25 minuten yoga of mindfulness-meditatie per dag heeft een positief effect op ons mentale vermogen.

Meer concentratie dankzij yoga

‘’Zowel yoga als meditatie helpt onze hersenen om de verwerking van onbelangrijke informatie te verminderen”, zegt Peter Hall, opleidingsdirecteur en professor aan de Universiteit van Waterloo. “Een ander positief effect is ook te zien in het dagelijks leven: mensen die elke dag yoga doen, kunnen zich bewuster concentreren op de dingen die ze dagelijks waarnemen.”

Voor de studie moesten de 31 deelnemers 25 minuten lang in willekeurige volgorde Hatha Yoga beoefenen, aandachtig mediteren en in stilte lezen. Daarna moesten ze verschillende taken uitvoeren. Na yoga en meditatie presteerden de deelnemers significant beter dan na stil lezen.

Een betere energiebalans
De onderzoekers ontdekten een verbeterde energiebalans onder andere door de afgifte van endorfine, een verhoogde bloedtoevoer naar de hersenen en een verminderde focus op negatieve gedachten. Endorfine kun je ook wel het lichaamseigen morfine noemen. Deze pijnstillende hormonen (aangemaakt door de hypofyse) worden afgescheiden als we stress hebben of pijn, als we sporten, bepaald voedsel eten en andere plezierige 😉 menselijke activiteiten uitvoeren.

Tip: Endorfine kun je activeren door bijvoorbeeld lichaamsbeweging of iets te doen waar je blij van wordt maar je zou ook eens pure chocolade met chilipeper kunnen proberen.

Door het mindfullness aspect worden gedachten, emoties en lichamelijke sensaties beter waargenomen en geaccepteerd. Daarnaast heeft yoga ook een positief effect op concentratie, fysieke flexibiliteit en kracht.
Het is al langer bekend dat yoga een positief effect heeft op het menselijk lichaam: yoga kan lichamelijke klachten verlichten tijdens zwangerschap of menopauze. En volgens de wetenschap zou yoga ook moeten helpen tegen depressie en hoge bloeddruk.

Als yoga therapeut weet ik inmiddels dat, met de juiste benadering, vele diverse aandoeningen begeleid kunnen worden door middel van beweging, ademhaling, ontspanning en natuurlijk een luisterend oor. Ik word er iedere keer weer blij van als een cliënt na een aantal sessies zichzelf lichter voelt, vrijer of rustiger. Dat alleen al is goed voor het brein en de balans.

* Luu, K., Hall, P.A. Examining the Acute Effects of Hatha Yoga and Mindfulness Meditation on Executive Function and Mood. Mindfulness 8, 873–880 (2017).