Hoe herken je een overprikkeld brein?

Leestijd 3 minuten
breinkennis – Jongeren – Leerkrachten – Onderwijs
Overprikkeling van het brein is een van de meest voorkomende verschijnselen in de moderne maatschappij. Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen hebben er in toenemende mate last van en ervaren hiervan dagelijks de gevolgen. Heb jij (of een naaste) last van fysieke, mentale of emotionele klachten die misschien te wijten zijn aan overprikkeling? Lees in dit artikel hoe je een overprikkeld brein herkent en wat je eraan kunt doen.

Wat is overprikkeling van het brein?

Overprikkeling van het brein betekent dat de hersenen binnenkomende informatie niet meer goed kunnen verwerken. Deze informatie kan bestaan uit externe prikkels, zoals zintuiglijke prikkels van de dingen die je ziet, ruikt, hoort, voelt en proeft. Hieruit vloeien weer interne prikkels voort, zoals gedachten en emoties die het brein koppelt aan je waarneming om er betekenis aan te geven.

Volgens wetenschappers zijn er in totaal 3 soorten van overprikkeling te onderscheiden. Zo is er de eerder genoemde zintuiglijke overprikkeling – ook bekend als sensorische overprikkeling – die ervoor zorgt dat je binnenkomende informatie via de zintuigen niet optimaal kunt filteren. Denk aan het niet kunnen verstaan van je gesprekspartner in een druk café of het niet kunnen verdragen van fel licht.

Daarnaast is er emotionele overprikkeling, die ertoe leidt dat emoties bovengemiddeld heftig binnenkomen. Denk aan wanneer je moet huilen van moeheid of niet kunt stoppen met huilen als je geconfronteerd wordt met leed van anderen. Tot slot is er cognitieve overprikkeling. Dit beïnvloedt je denk- en leervermogen, omdat je brein het tempo van gegevensverwerking niet kan bijbenen.

Wat zijn de klachten bij een overprikkeld brein?

Een overprikkeld brein is van buiten niet te zien en van binnen soms lastig te herleiden. Dit kan het voor zowel anderen als jezelf moeilijk maken om overprikkeling te herkennen. De klachten waar overprikkeling toe kan leiden, zijn namelijk relatief veelvoorkomend en hierdoor aan allerlei andere zaken toe te schrijven buiten overprikkeling. Dit is wat het brein ook liever doet dan erkennen dat er ergens intern een probleem zit.

Veel mensen die last hebben van overprikkeling, ervaren klachten zoals hoofdpijn, een kort lontje, moeheid, geheugenverlies, concentratieproblemen, hartkloppingen, spierspanning, slaapproblemen, hyperventilatie, negatieve gedachten, kortademigheid, uitstelgedrag, darmklachten en ontstekingen. Zoals je ziet, beslaan deze symptomen zowel het fysieke, mentale als emotionele domein. Hierdoor worden ze vaak niet gekoppeld aan één en dezelfde oorzaak – namelijk een overprikkeld brein.

Hoe herken je een overprikkeld brein?

Wanneer je meerdere van de klachten uit het bovenstaande lijstje tegelijkertijd ervaart, moet er een alarmbelletje gaan rinkelen. Om te herkennen of het daadwerkelijk om overprikkeling gaat, is het belangrijk om een moment van introspectie te nemen. Ervaar je het leven als een rat race waarin je veel ballen in de lucht moet houden? Heb je het gevoel continu aan te moeten staan en alleen maar aan het overleven te zijn? En heb je vaak last van stress of een kort lontje?

Als het antwoord op bovenstaande vragen ‘ja’ is, dan is de kans groot dat je last hebt van een overprikkeld brein. Het feit dat veel mensen zich zullen herkennen in deze beschrijving, geeft een idee van hoe het tegenwoordig met onze collectieve breingezondheid gesteld is. Het zorgwekkende hieraan is dat niet alleen volwassenen, maar ook steeds meer kinderen kampen met de gevolgen van overprikkeling in onze hectische en op materiële zaken gerichte prestatiemaatschappij.

Hoe zie je dat iemand anders overprikkeld is?

Overprikkeling kun je niet alleen bij jezelf, maar ook bij iemand anders herkennen. Zo kan diegene vaak kortaf, boos, geïrriteerd, moe, vergeetachtig of neerslachtig overkomen. Overprikkeling herkennen bij een ander is soms makkelijker dan bij jezelf. Je brein negeert de eigen problemen namelijk liever om maar door te kunnen gaan met de vaste patronen die het gewend is.

Denk jij overprikkeling te herkennen bij jezelf, een gezinslid of iemand anders die je dierbaar is? Laat het probleem dan niet voortslepen, want dit kan van kwaad tot erger gaan en tot burn-out, depressie of zelfs zenuwschade leiden.

trainingen en opleidingen persoonlijke ontwikkeling zelfontwikkeling persoonlijke groei