In deze video vertelt Holistisch Kindertherapeut en HSP- expert Anne van Omme je over hoe overprikkeling bij kinderen kunt herkennen en wat jij als ouder of verzorgen ermee kunt doen.
Hoe werkt overprikkeling in het brein?
Iedereen kind is verschillend in het opnemen van prikkels. Het ene kind zal open staan voor het super veel voelen van prikkels van buitenaf en dat het zich allemaal in het systeem manifesteert. Het voelt bijvoorbeeld dat zijn of haar vriendje verdrietig is en heeft het gevoel dat hij/zij pietje moet helpen. Of de juf zit er vandaag niet lekker in en heeft het gevoel dat het aan hem/haar ligt. Het kan best lastig zijn als een kind veel oppikt.
Het hoeft niet alleen met het voelen te zijn, maar kan ook auditief zijn. Denk bijvoorbeeld aan lawaai in de klas of op de markt. Deze signalen stapelen allemaal op in het brein en dan vooral bij hoog gevoelige kinderen. Bij niet hoog gevoelige kinderen zie je dat het snel verwerkt kan worden, terwijl bij hoog gevoelige kinderen het wat langer duurt om te verwerken. Het blijft als het ware langer natrillen in het brein. Het gaat vanuit de hersenen door naar het lichaam en via allemaal zij weggen en kanalen naar beneden. Dit maakt dan ook dat sommige kinderen bijvoorbeeld last hebben van buikpijn of hoofdpijn.
Wat kun je eraan doen?
Wanneer een kind overprikkeld is en er heeft zich veel opgestapeld in het brein, dan kun je dit aan verschillende manieren merken. Je kunt merken dat het kind zich gespannen voelt, dat het kind energetisch naar buiten prikt, of je merkt dat het kind zich terug trekt. Voeding kan voor hoog gevoelige kinderen ook een trigger zijn.
Mijn tips wat je ermee kunt doen:
- Kijk naar hoe de dag is geweest. Is er veel op school geweest? Ga dan niet van de ene activiteit naar de andere activiteit. Neem even rust, maar geen echte stilte want dat stimuleert het brein juist alleen maar.
- Stimuleer dat je kind je leeft in het hier en nu en niet in het verleden of in de toekomst. Kinderen met voelsprieten leven vaak in het verleden of juist in de toekomst, terwijl het juist zo ontzettend belangrijk is om in het nu te leven.
- Als je kind aan het rennen en vliegen is bespreek dan samen met je kind waarom het zo aan het vliegen is. Doe dit wel altijd op leeftijdsniveau, want ieder kind is uniek!
- Het kan heel fijn zijn om korte lijntjes met school te hebben. Als het kind bijvoorbeeld op school veel prikkels heeft gehad of de leraar zag dat het kind gespannen was, dan kunnen jullie dit met elkaar bespreken. Jij als ouder kan het kind dan goed opvangen thuis.
- Kinderen kunnen altijd heel veel zelf, maar het kan heel fijn zijn als jij je kind soms kunt helpen. Kinderen moeten tegenwoordig heel erg veel en daardoor kan het soms lastig zijn om zelf aan te voelen waar het kind behoefte aan heeft.
- Laat je kind weten dat het oké is om zijn of haar gevoelens er te laten zijn.
- Als je merkt dat je kind boos is, ga dan niet de confrontatie aan maar geef duidelijke en korte instructies. Laat het kind bijvoorbeeld ontprikkelen door even rustig wat te drinken of eten en het brein weer tot rust te laten komen.
- Zorg ervoor dat je kind voor het slapen gaan al de meeste prikkels heeft verwerkt. Het kan natuurlijk niet allemaal verwerkt worden, want onbewust gebeurt er in het brein tijdens de slaap heel erg veel. Het kan helpen om samen met je kind de dag te bespreken of het kind zijn/haar dag te laten tekenen.
Ik hoop dat je hier iets mee kan, laat het mij vooral ook weten als je nog vragen hebt of tegen dingen aan loopt!