Hoe jouw brein onbewust bekwaam wordt 

Leestijd 3 minuten
breinkennis

OBBO 

OOBB 

Op menig sales- en NLP-training komen bovenstaande termen voorbij vliegen. 

Volgens dit model zijn er vier fases waarin een mens (ons brein) iets nieuws leert. Van oudsher komt het model van Maslow (1954), de piramide van Maslow. Niet de piramiden van Gizeh maar die ene van de primaire en secundaire levensbehoeftes. 

Laten we het model toelichten aan de hand van een kind die wilt leren lopen. Voor het gemak noemen we het kind ‘Maslow’. 

Onbewust – onbekwaam 

Zodra Maslow al gewend is om te kruipen is het hele traject al een keer doorlopen, maar Maslow begint door te krijgen dat lopen hem misschien nog wel sneller bij de snoepjes in de kast zal brengen.  

Tip: wissel de snoepjes in voor deze heerlijke zelfgemaakte koekjes.

Bewust – onbekwaam 

Deze stap zal gepaard gaan met hier en daar een blauwe plek en wat krokodillentranen. Maslow is namelijk bewust bezig om te leren lopen, maar eigenlijk komt hij erachter dat hij dit nog niet helemaal niet zo goed kan. Letterlijk met vallen en opstaan dus. 

Bewust – bekwaam 

Maslow is nog steeds erg bewust bezig om te blijven staan en niet te vallen. Soms zal het lopen er iets wat houterig uitzien, kan natuurlijk ook aan z’n bouw liggen maar dat zullen we nooit weten. 

Zo af en toe valt ie nog steeds op z’n snufferd, maar hij heeft het al aardig onder de knie. 

Onbewust – bekwaam 

En voordat je het weet rent Maslow rond in de huiskamer en buiten op straat zonder dat hij erover hoeft na te denken. Wat was het fijn toen Maslow alleen nog maar kroop hé? 

Nog een leuk weetje over ons onbewuste en bewuste gedrag. Ongeveer 95% van ons gedrag is onbewust, automatisch gedrag. Dus slechts 5% van wat wij doen is bewust, dat is niet zo schrikbarend veel hé? 

Pippi Langkous 

Één van mijn motto’s, misschien wel de belangrijkste, is afkomstig van een roodharige jonge dame met twee vlechten; “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”. 

Dit sluit naadloos aan op het OBBO-principe (klinkt wat lekkerder dan OOBOBBOB, vind je niet?). 

Bij een kinderbrein start dit traject, vooral de eerste jaren, ontelbare keren opnieuw. Alle nieuwe dingen die het brein dan leert doorloopt het brein de stappen van onbewust onbekwaam naar onbewust bekwaam, uitzonderingen natuurlijk daargelaten, anders was ik zelf wel een voetbalprof geweest. 

Grote mensen brein 

Jammer genoeg werkt het voor een meer volwassen brein iets anders, in tegenstelling tot een kinderbrein is deze al meer overgenomen door angst. Angst is vaak niet de beste raadgever, vroeger overigens wel, weet je nog de ‘sabeltandtijger’ uit mijn artikel Stress op de werkvloer? 

Een grote mensen brein dus, van nature wordt ons brein steeds luier en luier naarmate de tijd vordert. Je brein denkt: “Het gaat toch prima zo? Waarom zou ik nieuwe dingen erbij moeten leren door vallen en opstaan?”.  

Jouw brein vindt het namelijk niet zo plezierig om te falen, dit is natuurlijk ook wel te verklaren, want in principe vindt niemand het leuk om te falen toch? Maar zonder te falen en dus geen nieuwe dingen te leren blijft het groeien achterwege. 

Laat je overigens niet voor de gek houden door je brein, want die weet donders goed dat je alleen maar kan groeien door fouten te maken. Maar deze groei wordt in bedwang gehouden door angst, om deze reden stap je onbewust niet vaak uit je comfort zone, terwijl dat juist superfijn kan zijn. 

Hup, uit die comfort zone! 

De belangrijkste les die we hier dus uit kunnen halen is dat we niet bang hoeven te zijn om fouten te maken, want uiteindelijk leer en groei je hiervan.  

Laat de angst dus lekker voor wat het is en stap af en toe uit je comfort zone! Iedereen vindt het toch leuk om nieuwe dingen te leren en te groeien als mens? Denk maar terug aan vroeger toen je nog een kind was en leerde te lopen, uiteindelijk was je toch echt sneller bij de snoepjes in de kast. 

Het geeft helemaal niks dat je af en toe op je snufferd gaat!