Hoe kan ik mijn geheugen verbeteren?

Leestijd 3 minuten
breinkennis – Jongeren – Leerkrachten

Heb jij last van een slecht geheugen? Dan kan dit iets zeggen over de gezondheid van je brein. Hoe beter je hersenen namelijk hun cognitieve functies kunnen uitoefenen, hoe beter je ook dingen kunt onthouden.

Je geheugen verbeteren behelst dan ook méér dan het doen van wat oefeningen of het slikken van een supplement of medicijn. Pas als jij je levensstijl verandert voor een betere breingezondheid, zul je in alle facetten van het leven – en dus ook qua geheugen – optimaal functioneren.

Hieronder geef ik je 6 tips om je geheugen zo snel mogelijk te verbeteren:

Slaap

Slechte slaap is een belangrijke oorzaak van een slecht geheugen. In je slaap verwerken de hersenen namelijk de informatie die jij gedurende de dag tot je hebt genomen. Het brein filtert deze data en plaatst informatie uit het korte termijn geheugen soms over naar het lange termijn geheugen.

Terwijl jij denkt dat je rust, zijn je hersenen dus volop aan het werk! Voldoende slaap is essentieel om ervoor te zorgen dat ze al hun taken kunnen afronden. Is dat niet het geval, dan heeft je brein niet de kans om informatie goed te ordenen en zal je geheugen hier merkbaar onder lijden.

Beweging

Beweging heeft een grote invloed op cognitieve functies. Denk hierbij niet alleen aan je geheugen, maar ook aan bijvoorbeeld je concentratie, leervermogen en bewustzijn. Al deze cognitieve hersenfuncties hebben bloed nodig boordevol zuurstof en voedingsstoffen.

Regelmatig bewegen verbetert de doorbloeding in je brein en lichaam en daarmee ook je geheugen en andere cognitieve functies. Heb je het gevoel dat je vandaag vergeetachtig bent? Al na een workout van slechts 7 minuten kun je positieve effecten op je geheugen ervaren!

Ontspanning

Als iets een killer is voor je geheugen, dan is het wel stress. Zeker als deze stress ook nog eens chronisch is, want uit onderzoek blijkt dat dit je brein letterlijk laat krimpen. Ook voor je spijsvertering doet stress weinig goeds, dus genoeg redenen om meer te ontspannen.

Voldoende ontspanning zorgt ervoor dat je lichamelijk en geestelijk weer in balans komt. Oftewel: je bereikt een toestand van Brain Balance. Hierdoor gaat je energie niet alleen naar je spieren en reptielenbrein, maar ook naar de hogere breingedeelten waar je geheugen zich bevindt.

Oefeningen

Ik heb het wel vaker gezegd: je brein is als een spier die je kunt trainen om sterker te worden. Dat geldt ook voor een hersenfunctie als je geheugen. Alleen als je een functie regelmatig gebruikt, begrijpt je brein dat deze nodig is en gaat er energie naartoe om de functie scherp en fris te houden.

Je kunt de meest uiteenlopende oefeningen verzinnen om je geheugen te trainen en te verbeteren. Denk aan het kopen van puzzelboekjes, het leren van een tweede taal of het spelen van geheugenspelletjes. Vooral variatie is goed, want je hersenen houden van een uitdaging.

Supplementen

Je brein en geheugen hebben de juiste voedingsstoffen nodig om optimaal te functioneren. Helaas komen we deze vaak tekort in ons westerse voedingspatroon. Supplementen zijn daarom een goede manier om tekorten aan te vullen en zo je cognitieve functies te verbeteren. Specifiek voor je geheugen zijn er ook voedingssupplementen die de belangrijkste geheugeningrediënten in zich verenigen.

Voeding

Nog belangrijker dan het gebruik van een supplement, is het eten van onbewerkte en gevarieerde voeding. De rol van Brain Food in het verbeteren van je geheugen is werkelijk enorm en ik gun iedereen om het verschil zelf te ervaren.

Over de beste Brain Foods heb ik vaak geschreven, maar voor nu wil ik één voedingsstof uitlichten die echt wonderen kan doen voor je geheugen: omega 3. Deze stof heeft waarschijnlijk in grote mate bijgedragen aan de opvallende toename van breinmassa gedurende de menselijke evolutie.