Hoe ga je om met oordelen die je hebt over anderen?

Leestijd 2 minuten
breinkennis

Wat een lelijke oorbellen. Ik betrap mezelf nog wel eens op oordelen over wat je van iemand vindt in je hoofd. Als je mij al langer volgt, dan weet je dat ik constant blijf hameren op dat jezelf afkeuren een ‘no-go’ is. Hetzelfde geldt voor het naar beneden halen van andere mensen. Het wil niet zeggen dat je meteen een slecht mens bent wanneer je wel eens zo over anderen denkt, maar het gaat er om wat je vervolgens met deze gedachten doet. In deze video leg ik uit hoe je deze gedachten kunt ombuigen naar iets positiefs!

 

 

Zoek het eens bij jezelf!

Zo had ik het er laatst over met mijn zoon. Ik vroeg aan hem of hij ook wel eens ervaart dat je mensen afkeurt op hun gedrag of kleding bijvoorbeeld. Hier antwoordde hij vervolgens op dat hij dit nooit heeft. Hij legt zo’n oordelen namelijk eerst bij zichzelf neer, bijvoorbeeld ‘Zo’n schoenen zou ik nooit aandoen’.  Hij zei dat hij hierdoor beter wist wat hij wel wilde. Hierdoor keurt hij de ander niet af, maar kijkt hij wat het over hemzelf zegt. Ik vond dit echt een briljante gedachtegang.

 

Hoe voel jij je zelf bij negatieve oordelen?

De volgende keer dat  jij oordelen over anderen in je hoofd hebt, check dan eens bij jezelf hoe je je erbij voelt. Kan je er iets anders voor in de plek zetten? Want hoe vet is het eigenlijk dat mensen gewoon dragen waar ze zelf blij van worden en zich fijn in voelen. Door op deze manier te denken voel jij jezelf ook meer empowered en voel je meer positiviteit dan wanneer je iemand in je gedachten afkraakt.

Dus, het moraal van dit verhaal is dat je de volgende keer dat je zo’n gedachte over iemand anders in je hoofd hebt, je bij jezelf na moet gaan waar je je fijner bij voelt. Of je moet om jezelf kunnen grinniken over de gedachte die je hebt of je moet bij de ander inzien hoe gaaf het eigenlijk is dat hij/zij gewoon draagt wat hij wil!