Test jouw energiebalans

Test jouw energiebalans

Start de test

Hoe maak je positieve affirmaties? Volg deze 6 stappen!

Leestijd 4 minuten
breinkennis
voorbeelden positieve affirmaties
Een affirmatie is een korte, krachtige, positieve zin die je herhaaldelijk zegt om je gedachten en overtuigingen te beïnvloeden. Je kunt affirmaties bijvoorbeeld inzetten om je zelfbeeld te verbeteren. Want: Wat aandacht krijgt groeit! Maar hoe doe je dat, een positieve affirmatie maken? Hoe zorg je ervoor dat jouw affirmaties bij jou passen en resoneren met wat jij wilt? We hebben een handig stappenplan voor je, zodat je razendsnel positieve affirmaties kunt toevoegen aan jouw dag.

Stap 1: de intentie achter je affirmatie bepalen

Stel jezelf de vraag: voor welk doel wil ik positieve affirmaties inzetten? Je kan bijvoorbeeld meer zelfliefde willen voelen, meer actie nemen of je lichaam helemaal waarderen zoals het is.

Stap 2: formuleer je huidige gedachtes 

Beschrijf eerst wat je huidige gedachtes zijn die je tegen jezelf zegt op het gebied waar jij aan wilt werken. Bijvoorbeeld: ‘ik voel me lelijk’, ‘ik ben lui’ of ‘ik doe er niet toe’. Schrijf alles op. Dit deel kan confronterend zijn, maar blijf erbij als je je oncomfortabel voelt. Dit is precies waar je doorheen mag gaan.

Stap 3: van negatieve gedachtes naar positieve affirmaties

Kijk naar jouw negatieve gedachtes en formuleer ze in de positieve variant.

 • Ik voel mij lelijk = ik voel mij mooi
 • Ik ben lui = ik ben energiek
 • Ik doe er niet toe = ik ben belangrijk/ik doe ertoe

Stap 4: voeg een emotie toe aan je positieve affirmatie 

Breid de korte zinnen eventueel wat uit. Welke emoties wil je voelen als je je mooi voelt? Ben je trots, zacht en dankbaar? Dit kan je in één zin meenemen. ‘Ik ben trots op mijn lichaam en waardeer wat het voor mij doet’ is een mooi voorbeeld. Door deze emoties toe te voegen maak je het persoonlijk en vooral makkelijker om de bijhorende emoties op te halen.

Bijvoorbeeld: bij ‘ik ben mooi’ kan je brein nog wel eens als directe reactie hebben ‘helemaal niet, je bent dik en lelijk’. Dan is het moeilijker om af te stemmen op de emoties waar je zo naar verlangt. Bij een zin zoals ‘ik ben dankbaar en blij dat ik een gezond lichaam heb, zodat ik alles kan doen wat ik wil’ is het vaak makkelijker om bij je gevoel te komen.

Let erop dat je ontkenningen vermijdt. Dus ‘ik ben niet onzeker zijn over mijn lichaam’ is geen positieve affirmatie ‘ik voel me vrij en fijn in mijn eigen lichaam’ is dat wel.

Bovendien is het belangrijk om je affirmatie in de tegenwoordige tijd te schrijven. Gebruik dus woorden zoals “ik ben”,  “ik heb”, “ik voel” of “ik ervaar”, zodat je brein gelooft dat het al werkelijkheid is. Hierdoor versterk je je overtuigingen en creëer je een positief en krachtig zelfbeeld. Vermijd daarom de woorden “ik wil” of “ik ga”.

Stap 5: herhaal je affirmaties dagelijks

Schrijf jouw affirmatie op en herhaal ze dagelijks. Doe dit zo vaak als je kunt! Je kunt ze op kaartjes schrijven en door je huis zetten, verplaats ze regelmatig zodat ze op blijven vallen. Wanneer je jouw kaartje ziet herhaal deze affirmaties dan hardop (!), dit is een belangrijke stap. Voelt het ongemakkelijk? Mooi! Dan ben je aan het groeien als je ervoor kiest om het tóch te doen. Dus kies je voor de bekende weg en stop je met affirmeren of kies je voor jouw toekomstige zelf en zet je door?

Andere leuke ideeën voor het herhalen van jouw affirmaties:

 • Maak een affirmatieposter: Creëer een collage of poster met je affirmaties en hang deze op een plek waar je vaak komt, zoals je slaapkamer of kantoor.
 • Opnemen en afspelen: Neem jezelf op terwijl je je affirmaties hardop zegt en speel de opname dagelijks af, bijvoorbeeld tijdens je ochtendroutine, in de auto, op de fiets of voor het slapengaan.
 • Integreren in je meditatie: Voeg je affirmaties toe aan je dagelijkse meditatie. Herhaal ze in stilte of hardop terwijl je mediteert om de boodschap diep in je onderbewustzijn te laten doordringen.
 • Affirmatie-journal: Houd een affirmatie-journal bij waarin je elke dag je affirmaties opschrijft en reflecteert op hoe ze je dag hebben beïnvloed. Voeg tekeningen of kleuren toe om het creatiever en persoonlijker te maken.
 • Gebruik een affirmatie-app: Download een affirmatie-app op je telefoon die je dagelijks herinneringen stuurt met jouw affirmaties. Kies verschillende tijdstippen voor extra effect.

Stap 6: affirmaties extra kracht geven

Bonus stap, versterk je positieve affirmatie met een visualisatie. Doe je ogen dicht en visualiseer details die bij jouw affirmatie horen. Wat betekent het voor jou? Hoe voel je je? Hoe gedraag jij je? Wat zie je? Wat zeg je? Deze combinatie versterkt de impact op jouw onderbewust zijn.

Voorbeelden van positieve affirmaties

 • Ik ben het waard om in mezelf te investeren
 • Ik ben waardig om liefde te ontvangen en te geven
 • Ik voel me sterk, gezond en vol energie
 • Ik groei elke dag en heb plezier in leren
 • Ik heb de kracht en vitaliteit om alles aan te kunnen wat op mijn pad komt

Affirmaties werken door je onderbewustzijn te herprogrammeren met positieve overtuigingen. Door regelmatig affirmaties in te zetten, kan je de negatieve gedachtes en overtuigingen vervangen door positieve en krachtige gedachtes. Dit is één van de technieken die we bij Brain Balance Instituut gebruiken.

Tijdens onze opleiding Level 1 – Update je brein, duik je diep in de werking van het brein, het onderbewustzijn en hoe je jezelf kunt herporgrammeren op verschillende gebieden van je leven, zoals zelfbeeld en welzijn.

Nog meer lezen? Het artikel Goed je dag beginnen door positief de nacht in te gaan lees je meer over de kracht van de laatste 5 minuten van jouw dag.