Je hebt vast wel eens gehoord van het gezegde “Aan de verkeerde kant van het bed uit bed stappen.” Het suggereert dat de manier waarop je ‘s ochtends wakker wordt, van invloed kan zijn op je hele dag. Maar heb je, je ooit afgevraagd hoe je die kritieke ochtendstemming kunt beïnvloeden? Het geheim ligt deels in de laatste vijf minuten vóór het slapen gaan. In dit artikel leggen we je uit waarom deze laatste minuten zo belangrijk zijn en hoe positieve gedachten in dit tijdsbestek kunnen bijdragen aan een positieve start van de volgende dag. Dit heeft allemaal te maken met hetgeen wat er ‘s nachts precies in je brein en onderbewuste gebeurt.
De kracht van positieve gedachten in de laatste vijf minuten
Waarom zijn de laatste vijf minuten voor het slapen zo cruciaal? Het antwoord ligt in de overgang die in deze periode plaatsvindt. Tijdens de overgang van wakker zijn naar slapen, betreed jij de wereld van je onderbewuste. Je bewuste geest gaat rusten, terwijl je onderbewuste actief blijft en informatie verwerkt. Dit is een tijd waarin je geest bijzonder ontvankelijk is voor suggesties en informatie, en dit is ook waar positieve gedachten hun magie kunnen verrichten.
Wat er gebeurt er s‘nachts in je brein en onderbewuste?
Je brein is actief, zelfs terwijl je slaapt. ‘s Nachts doorloopt je brein verschillende slaapfasen, waaronder de REM (Rapid Eye Movement) fase, waarin dromen voorkomen. Tijdens deze fase wordt informatie verwerkt, herinneringen geconsolideerd en emotionele ervaringen verwerkt.
Wanneer je de laatste vijf minuten voor het slapengaan met positieve gedachten vult, zend je positieve boodschappen naar je onderbewuste geest. Deze positieve affirmaties kunnen je zelfbeeld verbeteren, angsten verminderen en zelfs je vermogen om uitdagingen aan te gaan vergroten. Het onderbewuste accepteert deze positieve boodschappen en gaat deze ’s nachts verwerken.
Hier is hoe dit proces leidt tot positievere gedachten en gevoelens bij het wakker worden:
Wanneer je regelmatig positieve boodschappen herhaalt, bestempelt je onderbewuste deze boodschappen als waarheden. Het begint deze positieve gedachten als onderdeel van je zelfbeeld te beschouwen. Dit proces vergt herhaling en consistentie, en de periode voor het slapen is ideaal omdat je geest op dat moment dus ontvankelijker is.
Bovendien helpen positieve boodschappen voor het slapen niet alleen om positieve gedachten te versterken, maar ze kunnen ook de kracht van negatieve gedachten verminderen. Het onderbewuste kan negatieve gedachten en angsten die je tijdens de dag hebt ervaren, herkaderen en verminderen. Dit heeft invloed op je vermogen om ‘s ochtends met een positievere instelling wakker te worden.
Tips om positief de nacht in te gaan:
- Dankbaarheidsoefening: Denk precies voor het slapen aan drie dingen waarvoor je dankbaar bent. Of drie dingen die je leuk vond deze dag. Dit helpt je positieve emoties te cultiveren.
- Visualisatie: Visualiseer jezelf in een situatie waarin je gelukkig en succesvol bent. Hoe meer details je kunt toevoegen en hoe meer je het écht voelt, hoe effectiever het is.
- Affirmaties: Spreek positieve affirmaties uit, zoals “Morgen wordt een geweldige dag vol kansen en geluk.”
- Meditatie: Een korte meditatiesessie kan helpen om je geest te kalmeren en positieve gedachten te stimuleren.
- Digitale detox: Vermijd elektronische apparaten en schermen in de laatste 30 minuten voor het slapengaan, omdat ze je slaap en positieve mindset kunnen verstoren.
- Lees iets inspirerends: Kies voor een goed boek of een inspirerende quote om je geest te voeden voordat je gaat slapen.
Door deze tips in je avondroutine op te nemen, ga je positief de nacht in en help je jouw onderbewuste om positieve gedachten te versterken. Het gaat niet alleen je nachtrust verbeteren, maar ook je vermogen om de dag met optimisme en energie te beginnen. Dus, waarom niet vanavond beginnen met het creëren van een routine waarmee je positief de nacht in kunt gaan? Je zult versteld staan van het verschil dat het kan maken.
Mogelijk vind je het artikel ‘Ontspannen in slaap vallen: mijn 4 beste tips‘ ook interessant.