Test jouw energiebalans

Test jouw energiebalans

Start de test

Hoe schrijf ik een persoonlijk ontwikkelingsplan?

Leestijd 3 minuten
Werkend leven

Je kunt je hele leven blijven leren en ontwikkelen, ook bij je werkgever. Het helpt om daarin sturing aan te brengen en met gerichte intentie jouw stappen te zetten. Daar kan je een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) voor inzetten.

Wat is een persoonlijk ontwikkelingsplan?

Een POP is een plan wat je schrijft met daarin wat je wilt ontwikkelen/bereiken én hoe je dat gaat doen. Dit bespreek je vervolgens met je leidinggevende, hr-afdeling of werkgever. In dat gesprek kan je laten zien wat je wilt gaan doen, waarom je dat wilt en waar je nog hulp bij nodig zult hebben. Voor jouw werkgever is het goed om te weten welke ambities je hebt en op welke manier je van plan bent dat uit te dragen. Je kunt hierin ook laten zien dat je zelfinzicht hebt en een plan hebt om jouw doelen te bereiken.

Hoe schrijf ik een POP?

In principe doorloop je altijd dezelfde stappen bij het schrijven van een persoonlijk ontwikkelplan. Het is handig om te beginnen met een brainstorm (zie template!) waarin je voor jezelf in kaart brengt waar je kwaliteiten en groeipunten liggen én wat wil je in de toekomst. Wanneer je dat helder hebt kan je jouw plan gaan schrijven: je zet jouw ideeën om in doelen en dat omschrijf je allemaal in jouw  plan. Daarin neem je ook mee hoe ga je dat gaat doen. Je omschrijft deze punten SMART, dus Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden. Deze manier van omschrijven helpt je om alles concreet en meetbaar te maken. Dat is fijn voor jou én voor je leidinggevende.

Kwaliteiten en groeipunten

Schrijf eens voor jezelf op waar je goed in bent en waar je nog wel in zou willen groeien. Vind je dit nog moeilijk om te zien? Dan kan je ook beginnen met opschrijven wat je leuk vindt en wat je minder leuk vindt. Van welke taken word je bijvoorbeeld blij? Wat kost je juist energie? Wanneer je dit opgeschreven hebt, bepaal je waar je jouw focus op wilt leggen. Welke competenties heb je al goed onder de knie, en welke competenties wil je nog verder ontwikkelen?

Wat wil je in de toekomst doen?

Wat zou jij willen doen, ontwikkelen en aanpakken? Hoe ziet jouw droombaan eruit? En wat mag je nog ontwikkelen om dat te bereiken? Je kunt ook nadenken hoe jij de beste bijdrage kan leveren aan het team. Of misschien heeft een collega of een vriend een bepaalde competentie die jij ook wel zou willen. Je kunt ook kijken waar volgens jou kansen of verbeterpunten liggen in het bedrijf of team.

De doelen in jouw persoonlijk ontwikkelingsplan

Nu je een heleboel informatie op een rijtje hebt, kan je van jouw ideeën concrete doelen maken. Het is dan handig om dit SMART (specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden) te formuleren, waar het eerder in de tekst al over ging. Het helpt je om over alles na te denken en na te gaan of het bijvoorbeeld haalbaar is in de tijd die je hebt.

Hoe ga je jouw doelen bereiken?

Nu maak je van je doelen een samenhangend plan. Welke stappen ga je zetten om je doelen te bereiken. Wat heb je nodig? Bijvoorbeeld een training of cursus. En hoe lang ga je er over doen? Welke tijdslijn stippel je uit? Ook dit omschrijf je allemaal in jouw plan.

Voorbeeld 

Doel: De Brain Balance methode leren, zodat ik dit kan inzetten bij [bedrijf] en ik & mijn collega’s gezonder en fitter zijn.

Stappen: Level 1 volgen bij Brain Balance

Resultaat: het hele bedrijf gezonder, fitter en meer in balans.

Plan van aanpak: de training Level 1 bij Brain Balance Instituut volgen vanaf [datum] en op [datum] afgerond.

Download jouw gratis template 

Je kunt een persoonlijk ontwikkelingsplan inzetten wanneer je jouw functie meer uitdaging wilt geven of wanneer je verdieping wilt maken. Je zou dit ook kunnen inzetten tijdens je studie, stage of voor jezelf privé.

We hebben een handig template voor je gemaakt waarin gemakkelijk jouw persoonlijk ontwikkelingsplan maakt. Dit is inclusief brainstorm!

Download jouw gratis template hier

POP maken Persoonlijk ontwikkelplan voorbeeld