Hoe stress en slaap elkaar beïnvloeden

Leestijd 2 minuten
Jongeren – Leerkrachten – Onderwijs – slaap – stress

Veel stress zorgt voor slechte slaap en slaapproblemen verergeren je stressniveau. In dit artikel leg ik je uit hoe dit werkt, maar ook hoe we het tij kunnen keren!

 

Stress en slaap: de negatieve spiraal

Stress en slaap zijn nauw met elkaar verbonden en hebben een grote invloed op elkaar. In tijden van veel stress merken velen dan ook dat hun slaapkwaliteit verslechtert. Je valt slecht in slaap, wordt vaak ’s nachts wakker of kunt in de ochtend niet uit je bed komen.

Ik zie vaak dat mensen hierdoor in een negatieve spiraal terechtkomen. Stress zorgt voor slapeloze nachten en de slaapproblemen vergroten de stress. Slaapgebrek wordt namelijk in verband gebracht met een ontregeling van emoties. Zo voel je je sneller depressief, angstig en geïrriteerd, maar merk je ook dat je aandacht en concentratie verloren gaat.

 

Hoe het ook anders kan

Stress en slaap kunnen elkaar dus negatief beïnvloed en het een kan het ander verergeren. Echter, kunnen we dit ook de andere kant op laten werken. Een goede nachtrust helpt zowel lichaam als geest tot rust te komen. Je mechanismen voor het omgaan met stress zijn hierdoor effectiever en je kunt prikkels beter aan. Lees hier een aantal tips voor een goede nachtrust (zelfs in periodes van stress).

 

Ga op zoek naar afleiding

Om de stress die je ervaart te verminderen is het belangrijk afleiding te zoeken. Vaak heb je in tijden van stress het gevoel dat je geen tijd meer over hebt. Het is daarom prima met kleine veranderingen te beginnen. Doe een korte meditatie, ga een stukje wandelen of praat even bij met familie/vrienden. Tevens is het belangrijk voor een fijne slaapomgeving te zorgen en tijd voor jezelf te creëren.

 

Schrijf van je af

De laatste tip om zowel stress te verminderen als slaap te verbeteren is schrijven. Reserveer gedurende de dag wat tijd om te gaan zitten en je hersenspinsels op papier te zitten. Wat zorgt ervoor dat je stress ervaart? Waar maak je je zorgen om? Waar ben je bang voor? Wat moet je nog doen? Door overdag je zorgen op te schrijven kun je ze in de avond beter loslaten waardoor je slaap beter zal zijn.

 

Aan de slag met je slaap? Klik hier voor meer info over de Beter Slapen training.