Het beroep van coach is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. We zien enerzijds dat de behoefte om anderen te helpen als coach is toegenomen in Nederland. En dit wordt anderzijds versterkt met de toenemende vraag vanuit mensen om begeleid te worden door een coach.
Voel jij zelf ook het verlangen om anderen te helpen als coach? Dan zijn er wat stappen en overwegingen die wij jou adviseren te doorlopen. In dit artikel bespreken we deze stappen en ontvang jij enkele waardevolle tips.
Persoonlijke ontwikkeling
Voordat je anderen gaat helpen, is het essentieel om een diepe zelfreflectie uit te voeren. Dit kun je zien als fundament van jouw coaching praktijk. Het helpt je een beter begrip te krijgen van wie je bent en hoe je anderen kunt helpen groeien. Stel jezelf eens de vragen:
- Wat zijn mijn sterke punten? Vraag jezelf af wat jou onderscheidt van anderen. Welke vaardigheden en eigenschappen maken jou speciaal?
- Wat motiveert mij? Is het puur een carrièrekeuze, of ben je gepassioneerd over het helpen van anderen bij hun persoonlijke ontwikkeling? Het begrijpen van je motivaties helpt je om een betekenisvolle verbinding te maken met je cliënten.
- Welke kennis en vaardigheden heb ik nog nodig? Het erkennen van je ontwikkelingsgebieden is net zo belangrijk als het waarderen van je sterke punten. Een coach die open staat voor zelfverbetering, straalt geloofwaardigheid en authenticiteit uit.
- Hoe zelfbewust ben ik? Een succesvolle coach is zelfbewust en begrijpt hoe zijn of haar eigen overtuigingen, waarden en ervaringen je coaching benadering beïnvloeden. Bovendien stelt zelfbewustzijn jou in staat om je eigen vooroordelen te herkennen en een onbevooroordeelde ruimte te creëren voor je cliënten.
- Sta ik open voor een continue zelfontwikkeling? Als coach ben je constant in ontwikkeling. Blijf jezelf uitdagen, leer nieuwe vaardigheden en zoek naar manieren om te groeien. Dit niet alleen ten behoeve van jezelf, maar ook om frisse perspectieven en benaderingen aan je cliënten te kunnen bieden.
Zelfreflectie is dus niet alleen de eerste stap, maar ook een doorlopend proces in de weg naar het worden van een coach. Het vormt de basis van jouw coachingidentiteit en bepaalt de kwaliteit van de begeleiding die je aan anderen kunt bieden. Door jezelf goed te kennen en voortdurend aan jezelf te werken, werk je aan de kern van een succesvolle coachingpraktijk.
Niet voor niets hebben wij bij Brain Balance Instituut twee verschillende levels in opleidingen en start je altijd met Level 1 – Update je brein. Tijdens deze opleiding leer je de unieke Brain Balance Methodiek zelf toe te passen in jouw leven en ga je aan de slag met jouw eigen breinprocessen. Je gaat jezelf ontdoen van belemmerende programmeringen, wat jou gelukkiger, bewuster en gezonder maakt. En tegelijkertijd is dit dé stap naar een verdere coaching carrière, bijvoorbeeld als Brain Balance Coach.
Identificeer jouw specialiteit als coach
Coaching is een heel breed begrip met diverse specialiteiten. Denk aan lifestyle coaching, carrière coaching, gezondheidscoaching, leiderschapscoaching en nog veel meer. Neem daarom de tijd om de diverse mogelijkheden te verkennen en leg de verschillende specialiteiten langs de antwoorden op de eerder gestelde vragen, zoals: wat motiveert jou, wat zijn jouw sterke punten etc. En denk na over waar je passie ligt en welke onderwerpen je echt interesseren.
Wanneer je je specialiteit hebt geïdentificeerd, wordt het ook gemakkelijker om je doelgroep te bepalen. Of het nu gaat om mensen die worstelen met levensbeslissingen, professionals die hun carrière willen verbeteren of individuen die streven naar een gezondere levensstijl, het afbakenen van je doelgroep helpt je om gerichter te werken.
We adviseren je in ieder geval om jezelf te onderscheiden. Dat kan bijvoorbeeld door als Brain Balance Coach met een unieke methodiek te werken, waarbij het herprogrammeren van het brein en lichaam van jouw cliënt centraal staat. Tijdens de opleiding Level 2 – Brain Balance Coach ontvang jij alle kennis en tools om anderen te helpen naar een gezonder, bewuster en gelukkiger leven vanuit de Brain Balance Methodiek.
Opleiding tot gecertificeerd coach
Coaching is geen officieel beschermd beroep. Dat betekent dat je in principe zonder opleiding kunt beginnen met coachen. Het volgen van een opleiding is echter sterk aan te raden, zodat je jouw cliënt de juiste kwaliteit kunt bieden als erkend coach. Bovendien is coachen erg zwaar als je je eigen invloed en blinde vlekken niet helemaal kent.
Certificeringen fungeren als een bevestiging van jouw bekwaamheid en professionaliteit. Cliënten voelen zich vaak meer op hun gemak bij een coach die aantoonbare kennis en vaardigheden heeft verworven via een formele opleiding. Een opleiding gaat je dus ook helpen bij het vinden van cliënten, ook wel coachees genoemd.
Is er werk genoeg voor een coach?
De groeiende erkenning van persoonlijke ontwikkeling en de complexiteit van moderne levens hebben de vraag naar begeleiding vergroot. Bovendien bieden organisaties steeds vaker coaching aan als een strategie voor werknemersontwikkeling. Er is in de wereld van nu zeker voldoende vraag naar coaches, zoals een Brain Balance Coach.
Toch is het voor de één eenvoudiger om coachees te werven dan voor de ander. Onthoud dan dat dit vaak niks te maken heeft met jouw kwaliteiten als coach. Het draait dan meer om ondernemerschap. Bouw daarom een mooi netwerk op. Netwerken is immers cruciaal in de coachingwereld. Sluit je aan bij professionele organisaties, woon bijeenkomsten bij, zorg voor een professionele website en maak gebruik van sociale media om jezelf te promoten. Bovendien speelt mond-tot-mondreclame een grote rol in het opbouwen van je klantenbestand. Vertel dus enthousiast over jouw werk op een feestje. Iedereen is namelijk een potentiële coachee voor jou.
Doe zoveel mogelijk praktijkervaring op
Zoek mogelijkheden om praktijkervaring op te doen. Dit kan zijn door vrijwilligerswerk, stage of proefsessies aan te bieden. Praktijkervaring geeft je namelijk referenties die je kunt gebruiken bij het aantrekken van betalende cliënten. Bovendien is het dé manier om jouw vaardigheden te ontwikkelen. Het gaat er echt om dat je die vlieguren gaat maken als coach.
Word Brain Balance Coach
Gun jezelf de kans om te groeien en ontwikkelen. Ontdek de Brain Balance Methodiek tijdens 8 live trainingsdagen. Leer hoe je vastgeroeste patronen kunt veranderen, je brein optimaal kunt benutten en het voor jou kunt laten werken. Geschikt voor iedereen die meer wil weten over het brein. Of je nu geïnteresseerd ben in zelfontwikkeling of vanuit een professionele rol zoals therapeut, HR-manager of manager deelneemt.
Na Level 1 kun je doorstromen naar Level 2. Tijdens 9 live lesdagen, gegeven door verschillende toptrainers, doe jij kennis op die je kunt toepassen voor je cliënten of in je werkgebied. Ook leer je hoe je met de unieke Brain Balance Methodiek anderen kunt helpen naar een gezonder, bewuster en gelukkiger leven.
Nog meer lezen? Bekijk deze post:
Wat doe je als Brain Balance Coach?