Hoe word je weer gezond? Intermittent Living uitgelegd

Leestijd 4 minuten
breinkennis

Willen we niet allemaal gezond zijn? Tonnen energie hebben? Klachtenvrij leven? Lekker in ons vel zitten? In dit artikel legt Intermittent Living expert Siebe Hannosset uit wat de basisprincipes van Intermittent Living zijn en hoe deze manier van leven ook jou weer écht gezond kan maken.

 

Hoe Intermittent Living mijn leven veranderde

Na jarenlange chronische gewrichtsproblemen als gevolg van de ziekte van Lyme, betekende de klinische psycho-neuro-immunologie en het toepassen van intermittent living mijn genezing. Ik geraakte niet alleen van mijn klachten af, voor het eerst sinds lang voelde ik me weer echt energiek én gelukkig.

‘Intermittent living’ is een manier van leven, waarbij je actief je lichaam en brein uitdaagt door oude bekende stressprikkels toe te dienen. ‘Intermittent’ betekent periodiek, kort en krachtig en dus niet de hele tijd door. Via Intermittent Living kunnen we chronische gezondheidsklachten oplossen, maar kunnen we onszelf ook beter vaccineren tegen de schadelijke effecten van het moderne leven.

Alvorens ik dieper inga op het intermittent living concept, neem ik je eerst even mee terug in de tijd.

 

Terug in de tijd

We maken deel uit van een continu veranderende wereld. Zo evolueerden we van aap naar mens en gingen we van de tijd van jagers en akkerbouwers naar de tijd van televisie en computer.

Vroeger werd de mens onder andere bedreigd door infecties, langdurige honger, dorst, kou en hitte, of stonden we oog in oog met een wild beest.

Voor al deze stressprikkels ontwikkelden we gedurende de jaren verschillende strategieën om te overleven. Zo leerden we vuur maken, ontwikkelden we koelkasten en produceerden we medicijnen.

 

Naar een ‘veilige’ wereld

Kortom; we ontwikkelden allerlei tools om onszelf tegen gevaar te beschermen en het dagelijkse comfort nam enkel toe..

Tegenwoordig bepaalt onze omgeving niet meer wat we doen, wij bepalen dit zelf. Aanpassen is niet meer nodig.

Op het eerste gezicht lijkt dit een verbetering, maar dat is het niet helemaal, want het wegnemen van deze natuurlijke omgevingsdruk en van bepaalde stressprikkels heeft verregaande gevolgen voor onze energie en gezondheid. We worden niet alleen luier en dikker, maar ook zwakker en kwetsbaarder. De omgeving die we hebben gecreëerd, maakt ons letterlijk ziek.

 

If we don’t use it, we lose it

In de veilige en comfortabele wereld waarin we leven, is alle noodzaak verdwenen. Zo verdween bijvoorbeeld de noodzaak om te bewegen: vroeger werden we gedwongen om te bewegen en voedsel te zoeken, dit was noodzakelijk om te overleven. Vandaag is een armbeweging naar onze koelkast voldoende. Zonder dat we het beseffen zijn we bezig met het afbreken van onze spieren door een tekort aan beweging. We slaan tegelijkertijd een overschot aan energie op en worden alsmaar dikker. 

Zelfs ons hersenvolume neemt af. Door de continu groeiende automatiseringen en technologieën zijn we nog amper genoodzaakt om ons brein te gebruiken. Het is dan ook frappant te zien dat sinds 1975 de algemene wereldintelligentie opnieuw achteruit aan het gaan is.

Onze evolutie naar regelmaat, veiligheid en comfort, zorgt voor minder veerkracht, maakt ons zwakker, en zieker.

 

Acute vs chronische stress

Vroeger hadden we te maken met acute stressprikkels. Denk bijvoorbeeld aan een steile berg of ijskoude rivier die we over moesten, of in het slechtste geval stond je plots oog in oog met een leeuw. Dan had je de keuze: de longen uit je lijf lopen, of een duel op leven en dood uitvechten. Dit soort stresssituaties waren tijdelijk, en vaak vonden we hier wel een oplossing voor en keerde de rust terug.

In de 21 eeuw heeft deze ijskoude rivier of deze leeuw plaatsgemaakt voor tal van moderne stressprikkels. Prikkels die continu aanwezig zijn en vaak met velen tegelijk. We zitten te veel, eten de hele dag door, ervaren een hoge prestatiedruk en werken van deadline naar deadline. Maar ook financiële stress, overprikkeling via sociale media, en luchtvervuiling zijn chronische stressprikkels. Er ligt met andere woorden continu en overal gevaar op de loer. En net dit heeft veel negatieve gevolgen voor onze energiebalans en gezondheid!

We staan voortdurend onder stress, met alle gevolgen van dien. Overgewicht, te hoge bloeddruk, verstoorde cholesterolwaardes, chronische ontstekingen, vermoeidheid, maar ook hart- en vaatziekten, diabetes, beroertes, en dementie zijn een typisch gevolg van onze huidige ongezonde levensstijl. We leven langer dan vroeger, maar worden ook steeds kwetsbaarder en zieker. Hoe brengen we hier nou verandering in?

 

Intermittent Living: dé oplossing

Willen we dus opnieuw minder kwetsbaar worden, én opnieuw gezonder worden, dan zullen we onszelf opnieuw wat vaker moeten blootstellen aan kortstondige positieve en verwachte stressprikkels. Zo komen we bij hormese. Hormese staat voor ‘what doesn’t kill you, makes you stronger’ en staat centraal binnen het intermittent living concept.

Hormese is dus een gunstige reactie van het lichaam op een lage dosis stress die in een hoge dosis schadelijk is. Het is de respons van ons lichaam op kortdurende, evolutionair bekende stressprikkels om zich te beschermen tegen de volgende keer dat die stress zich voordoet. Voorbeelden hiervan zijn kortstondige koude, hitte, dorst, honger, intensieve beweging, cognitieve uitdagingen onder tijdsdruk, en zuurstofprikkels.

Hieronder vind je de meest bekende prikkels binnen Intermittent Living:

Bron: Siebe Hannosset

 

Nu je weet dat stress niet per se negatief hoeft te zijn en je de voordelen van intermittent living kent, ben je misschien geprikkeld om ermee aan de slag te gaan. Dat kan! Op 30 & 31 augustus geeft Siebe Hannosset een tweedaagse training over Intermittent Living. In deze tweedaagse trainingen ga je ook écht zelf aan de slag met bepaalde prikkels. Geef je nu op voor de training via deze link.