Even voorstellen; Eliane Bernard, meditatie expert

Leestijd 6 minuten
relax – stress

Graag stellen we Eliana Bernhard, onze Meditatie Expert, aan je voor. Eliane is oprichter van Yoga Nidra Platform House of Deeprelax en de Deeprelax Academy, waarmee ze anderen opleidt tot Yoga Nidra teachers. 

Welkom bij Your Brain Balance, Eliane! Kun je jezelf kort voorstellen? 

Ik ben Eliane Bernhard, 35 jaar en ik woon samen met mijn verloofde Mark afwisselend in Hilversum en in Spanje. Ik ben de oprichter van House of Deeprelax en werk o.a. als Yoga Nidra en Stress Expert.

Wat is je professionele achtergrond, specialisatie en ervaring? 

Ik zie mijn eigen leven echt opgedeeld in meerdere fases. Zo was er dat deel van mijn leven waarin ik in Amsterdam een HR-studie volgde en vervolgens ben gaan werken bij een aantal corporates. Ook onderhield ik er een druk sociaal leven, en hield ik er wel van voor langere tijd op reis te gaan (Thailand, VS). Maar door zowel fysieke als mentale problemen was dit alles bij elkaar veel te zwaar voor me. Ik wilde aan alles meedoen, maar kon eigenlijk nog niet eens energie voor de helft opbrengen.

Dit veranderde allemaal 10 jaar geleden toen ik voor het eerst op een meditatiekussentje kwam te zitten. Op dat moment begon een reis naar het antwoord op de vraag: “Hoe kan ik mezelf genezen en hoe kan ik alles uit dit korte leven halen?”. Vanaf dat moment had ik het grote inzicht dat dit het doel was van mijn bestaan.

Zodoende ben ik de afgelopen 10 jaar bezig geweest met het onderzoeken en ervaren van verschillende meditatie- en transformatietechnieken. Ik las alles wat los en vast zat over dit onderwerp, volgde meerdere coachopleidingen en deed vooral heel veel ervaring in de praktijk op. Mijn belangrijkste ontdekking was de Yoga Nidra, een diepe meditatie-vorm waarmee alle puzzelstukjes in één enkele techniek samenvielen.

“Mijn missie is om iedereen op de wereld een keer kennis te laten maken met Yoga Nidra.”

Door mij vervolgens jarenlang fulltime in deze intense vorm van ontspanning te verdiepen, en door onderzoek onder duizenden deelnemers, heb ik ervaren welke technieken binnen de Yoga Nidra wel en niet aanslaan bij de moderne mens met de stress gerelateerde klachten van de huidige tijd. Ik ontwikkelde, op basis van de uitkomsten, mijn eigen variant die ik Deeprelax Yoga Nidra heb genoemd. Waarbij ik met veel respect de traditionele Yoga Nidra heb gecombineerd met andere krachtige technieken die de afgelopen 10 jaar op mijn pad zijn gekomen. En daaruit is House of Deeprelax geboren, wat ik samen met 2 co-founders in 2019 heb opgericht.

Wat zijn je grootste passies en hobby’s? Waar mogen we je ’s nachts voor wakker maken?

Slapen is mijn grootste hobby, dus je kunt mij voor niets wakker maken ;-). Maar ik ben dol op onze hond Pebbles, waar ik samen met mijn moeder de gedeelde voogdij over heb. Ideaal, want zo delen we zowel de lusten als de lasten. Ik ben een levensgenieter op vele gebieden, maar ik ben er wel achter gekomen dat de natuur mij het meeste geluk brengt.

Daarom heb ik het drukke sociale leven in Amsterdam vaarwel gezegd en ben ik naar Hilversum verhuisd waar ik aan de rand van het bos woon. Ook ben ik veel te vinden in ons huis in Spanje, waar ik dagelijks even een bezoekje aan de zee en het strand breng.

En dit gaat heel cliché klinken maar één van mijn grootste passies is toch echt Yoga Nidra. Werkelijk waar, elke dag doe ik een sessie en dat voelt iedere keer als complete vrijheid en rijkdom.

Wat is een leuke anekdote of feitje over jezelf?

Een huis in Spanje was altijd een grote droom van mij. Dus besloot ik dit aan al mijn visionboards toe te voegen en later visualiseerde ik daar ook een fijne droomman bij. En opeens was daar Mark, tevens eigenaar van een fijn huis in Spanje. Nu, 2 jaar later, zijn we verloofd en brengen we een groot deel van het jaar in Spanje door.

“Ik geloof dat ons lichaam en onze hersenen zo zijn gebouwd dat alles aanwezig is om, bijvoorbeeld in geval van ziekte, onze eigen apotheek te activeren.”

Wat betekent een brein in balans voor jou? Waarom is dit thema zo actueel en wanneer ontdekte je zelf het belang van een goede Brain Balance?

Dat een brein in balans zo’n belangrijke rol in je leven kan hebben, heb ik mij eigenlijk pas een paar jaar geleden echt gerealiseerd. Ik heb sinds mijn 17e veel te maken gehad met angst, chronische vermoeidheid en heel veel fysieke pijn. De zoektocht naar een oplossing voor deze problemen duurde vervolgens meer dan 15 jaar en leidde mij langs tientallen artsen, specialisten, fysiotherapeuten, enzovoorts.

Tot ik ontdekte welke invloed Yoga Nidra op je hersenen en daarmee ook op je lichaam heeft. Sindsdien houd ik mij er, ook voor mijn werk natuurlijk, dagelijks mee bezig.

Wat heb je toen gedaan (en doe je nog steeds) om je persoonlijke breinbalans te bewaken?

Ik geloof dat ons lichaam en onze hersenen zo zijn gebouwd dat alles aanwezig is om, bijvoorbeeld in geval van ziekte, onze eigen apotheek te activeren. Anderzijds weet ik ook dat wij in het Westen het vertrouwen in deze intelligentie kwijtgeraakt zijn.

In sommige delen van de wereld blijven mensen lang gezond en worden ze ouder dan elders het geval is. En toch zijn dat vaak plaatsen waar de gezondheidszorg behoorlijk primitief is. Dat zet je wel aan het denken. Wat is het recept om zo gezond zo oud te worden? Wat doen ‘zij ‘anders dan ‘wij’?

Doordat ik hier natuurlijk al jong mee te maken kreeg, heb ik er zeer uitgebreid onderzoek naar gedaan. Een holistische lifestyle lijkt het antwoord te zijn, die een goede samenwerking inhoudt tussen lichaam, geest en natuur. Veel beweging, gezonde voeding, goede balans tussen inspanning en rust en betekenisvol kunnen leven.

Een belangrijk onderdeel hiervan is voor mij de diepe-meditatievorm Yoga Nidra. Sinds ik de afgelopen 4 jaar bijna dagelijks Yoga Nidra beoefen is mijn chronische aandoening met 90% verminderd. Ik ga nu bijna pijn- en angstvrij door het leven. Daardoor kan ik nu een succesvol bedrijf runnen. Waar het leven eerst zwaar en onveilig leek, is het nu als een droom die steeds verder uitkomt.

Over welk belangrijk onderwerp of inzicht wil je via dit platform informatie delen? 

Ik wil iedereen graag laten kennismaken met de inzichten die ik de afgelopen 10 jaar heb opgedaan. En daarbij speelt de krachtige methode Deeprelax Yoga Nidra een grote rol. Ik wil graag laten zien dat we in een tijd leven waarin alles mogelijk is. Dat zorgt nu vaak voor veel stress en ziekte, maar als je dit op de juist manier weet om te draaien en gaat leren hoeveel invloed jij kunt hebben op je hersenen, op je lichaam en op alles om je heen, dan wordt het leven als een prachtige reis. Mijn persoonlijke mission statement is dan ook; “Wat als je gezond, fit en gelukkig voelen belangrijker is dan wat je daadwerkelijk de hele dag in actie doet om jouw doelen te bereiken?”

We gebruiken maar een minuscuul gedeelte van onze capaciteiten. We zijn een soort ‘Super Mensen’ die sinds de opkomst van de westerse maatschappij in ‘standje overleven’ staan. Ikzelf werd me daar pijnlijk van bewust toen mijn systeem er letterlijk mee ophield. Ik werd gedwongen om naar andere mogelijkheden te kijken en heb die gelukkig gevonden. Iets wat ik wil delen met de rest van de wereld.

Waarom sluit dit onderwerp zo mooi aan op het veelomvattende thema  van Brain Balance?

Dit thema past perfect binnen Brain Balance, omdat je met een gezonde samenwerking tussen brein en hart letterlijk bergen kunt verzetten. Hoe dit precies in zijn werk gaat? Daarvoor raad ik je aan om mij de komende tijd te volgen :-).

Wat zijn je eigen belangrijke doelen voor de toekomst? Wat hoop je bij te dragen aan dit platform en de wereld?

Ik roep altijd: “Mijn missie is om iedereen op de wereld een keer kennis te laten maken met Yoga Nidra.” Vooral omdat ik weet dat we het tempo waarin we dit leven proberen bij te houden niet gaan volhouden. Wijzelf niet en de aarde ook niet.

We zijn overprikkelde wezens die in standje overleven alleen maar aan het nemen, nemen en nemen zijn. Het wordt tijd dat we weer veel meer gaan geven. Eerst aan onszelf en vervolgens aan alles en iedereen om ons heen. En dat we gaan leren wat de oude Egyptenaren en veel van hun tijdgenoten al wisten: we kunnen zoveel meer dan we ‘denken’.

Wil je nog iets meegeven aan de lezers?

Ja, deze Yoga Nidra sessie om je te introduceren met deze vorm van meditatie.