Jouw programmeringen in je onderbewustzijn

Leestijd 2 minuten
breinkennis

Programmeringen zijn gewoonten, gedachten, ideeën en gedrag die in je neurale netwerken zo verankerd zijn, dat jouw brein ze voor waarheid heeft aangenomen. Wanneer je op de automatische piloot functioneert, bijvoorbeeld wanneer je moe of gestrest bent, valt je brein altijd terug op deze programmeringen in jouw onderbewustzijn.

Jouw onderbewustzijn stuurt je voor 95% aan

Programmeringen ontstaan voor een groot deel in de kindertijd, en zijn niet altijd even positief. Ze kunnen ongezond gedrag in de hand werken of ervoor zorgen dat je negatief over jezelf denkt. Hierdoor voelt kiezen voor gezonde gewoonten en zelfliefde soms als een gevecht tegen je eigen brein. Door deze programmeringen te herprogrammeren naar nieuwe waarheden die jou wél helpen, wordt voor jouw gezondheid en jouw geluk kiezen ineens een stuk makkelijker.

Charlotte Labee, oprichtster van Brain Balance Instituut, legt het je uit in deze persoonlijke video:

Jouw waarheid is niet dé waarheid 

Programmeringen in jouw onderbewuste systeem bepalen dus hoe je de wereld bekijkt. Dat maakt ook dat jouw waarheid niet de waarheid van een ander hoeft te zijn. We bekijken de wereld, situaties en personen immers allemaal op onze eigen manier. Vanuit ons eigen verleden. Zelfs woorden kunnen op een bepaalde manier geprogrammeerd zijn in jouw lichaam en brein.

Hoe is het woord lente bijvoorbeeld bij jou geprogrammeerd?

Gedachten, gevoelens en je gedrag zijn goede voorbeelden van gevolgen van een onderliggende programmering. We hebben 3 vragen voor je om je op weg te helpen.

 • Waar denk je direct aan bij het woord lente?
 • Hoe voel jij je als je aan de lente denkt?
 • Wat doe jij vaak in de lente?

Hieronder delen we verschillende versies van antwoorden op deze 3 vragen. Zo zie je duidelijk dat iedereen op een andere manier is geprogrammeerd.

 • Zon, terras, wijntjes
 • Blij
 • Naar buiten, afspreken met vrienden, weekendjes weg plannen
 • Bijna zomer, korte broek, afvallen
 • Excited, maar ook gestrest
 • Reflecteren op mn doelen van januari, aan mijzelf werken
 • Vakantie, zon, natuur
 • Ontspannen en vrolijk
 • Wandelen, fietsen, yoga, de natuur in

Stel jezelf de vragen nu opnieuw, maar vervang het woord lente eens voor winter.

De oorzaak vind je in jouw onderbewustzijn

Wanneer jij problemen ervaart in het leven, uit dit zich vaak via jouw gevoel, gedachten en gedrag. Belangrijk om je hierbij te realiseren, is dat je gedachten, gevoelens en gedrag aangestuurd worden vanuit jouw onderbewustzijn. Ze zijn het gevolg van jouw interne processen.

Wil jij iets veranderen aan je leven? Dan moet je dus gaan werken op het niveau van jouw onderbewustzijn. Oftewel jouw roots, je fabrieksinstellingen en programmeringen. Onze opleiding Level 1 – Update je brein helpt bij de juiste reset. Je gaat jouw lichaam en brein volledig herprogrammeren, zodat je het leven kunt leven waar je van droomt.

trainingen en opleidingen persoonlijke ontwikkeling zelfontwikkeling persoonlijke groei