Plasticiteit van je zenuwcellen
Neuroplasticiteit is de potentie van zenuwcellen om zich te kunnen herstellen en nieuwe verbindingen met elkaar aan te gaan. Door deze cellen kan er dus telkens verandering in je hersenen plaats vinden. Onderling verbonden zenuwcellen vormen samen zenuwbanen. Hoe vaker deze banen gebruik worden, hoe beter deze banen gaan functioneren. Maar ook hoe moeilijker ze weer veranderd kunnen worden. Deze banen worden onze onbewuste patronen, zowel de constructieve, als de destructieve. En sinds de laatste jaren is wetenschappelijk bewezen dat de dood van zenuwcellen zelfs leidt tot de differentiatie van nieuwe zenuwcellen uit stamcellen.
Veroudering tegengaan
Door veroudering vermindert onze cognitieve flexibiliteit. Maar er zijn ouderen die even goed blijven functioneren als jongeren. Zij blijven hun zenuwstelsel actief uitdagen, waardoor de degeneratie wordt gecompenseerd.
Verandering van het brein
Voor verandering van het brein is bewustzijn, een helpende mindset en verandering van gedrag nodig. Als je denkt dat je niet kunt veranderen, zal dat ook niet gebeuren. Niet alleen bij patiënten met schade in het zenuwstelsel, maar ook bij gezonde mensen die willen groeien. Verandering werkt het best in relatie, met caring en daring, met interactie, met steun en met beloning.
Het is dan ook belangrijk om het brein op jonge leeftijd al bloot te stellen aan verandering. In de eerste 8 jaar van je leven wordt je brein voor het grootste deel geprogrammeerd. Stichting Brain Balance Voor Iedereen zet zich in om kinderen op jonge leeftijd aan de slag te laten gaan met hun brein. Dit door o.a. lesprogramma’s op te stellen die op scholen gebruikt kunnen worden.
Zwangeren in een positieve en stimulerende omgeving kregen baby’s met meer neuronale verbindingen dan zwangeren met chronische stress.
Nurture verandert de nature.
Leefstijlpsychiatrie
Als psychiater behandel ik patiënten met een psychiatrische ziekte. In de herstelfase is het doel terugkeer naar welzijn, door onderdeel te zijn van een groter geheel en daaraan een zinvolle bijdrage te leveren. In de psychiatrie hebben we de patiënt te veel geleerd dat hij voor de behandeling van zijn ziekte afhankelijk is van een ander.
De leefstijlpsychiatrie heeft als doel de patiënt medeverantwoordelijk te maken voor de gezondheid van zijn zenuwstelsel. Door hem te helpen veranderen op het gebied van eten, bewegen, ontspanning en slaap. Daarbij kan het ook nodig zijn om de sociale omstandigheden van patiënten te veranderen. Maar verandering is altijd mogelijk.