Test jouw energiebalans

Test jouw energiebalans

Start de test

Een overprikkeld zenuwstelsel tot rust brengen met yoga

Leestijd 3 minuten
beweging

Tijdens één van de wetenschappelijke onderzoeken die ik laatst las, kwam naar boven dat vrouwen die gemiddeld 2 x per week yoga beoefenen en ouder zijn dan 65, op verschillende plekken een dikkere hersenschors laten zien. Omdat dit het gebied is in de hersenen waar informatie uit de rest van het lichaam wordt ontvangen, geanalyseerd en geïnterpreteerd en vervolgens weer wordt omgezet in gedachten en concrete aansturingen van het lichaam, is het van groot belang dat de hersenen gezond en sterk zijn.  
 
De hersenen: de centrale van jouw lijf 

Je zou de hersenen en het zenuwstelsel een telefooncentrale met een enorme capaciteit kunnen noemen. Omdat het zenuwstelsel alle informatie via het ruggenmerg naar de hersenen verstuurd waar deze informatie vervolgens wordt verwerkt. De centrale staat dan ook de hele dag roodgloeiend vanwege de doorlopende communicatie. 

Even heel kort door de bocht misschien maar ik vind het een mooi metafoor wat in korte, duidelijke taal duidelijk maakt wat het zenuwstelsel doet en dus ook voor je kan betekenen. 

Dit is ook waarom yoga, ademhaling en meditatie zo belangrijk voor je is. Ik zie het dan ook als een van mijn taken om jou te helpen het zenuwstelsel positieve prikkels te geven en tot rust te brengen. Zo kan jij ook profiteren van een gezonder brein en daarmee een gezonder lichaam. 

Kijk, we zijn allemaal weleens gestrest, emotioneel, boos of onrustig en dat hoeft zeker niet direct schadelijk te zijn. Maar als je in een langdurige Fight or Flight response*  terecht komt, kan het zijn dat het lichaam daar ziek van wordt. Vaak voelen we niet eens meer dat het lichaam langdurig onder hoogspanning staat, we gaan door en voorbij onze grenzen. Dit is waarom de verbinding met je lichaam waar ik in de vorige blog ook over sprak zo van belang is. Als je niet verbonden bent met jezelf kun je dit niet aanvoelen. Je komt er dan pas achter als het te laat is. Overprikkeld zijn, vage klachten, een burn-out of zelfs een andere ernstige aandoening zal naar boven komen en opnieuw is het lichaam in stress vanwege de situatie waarin je jezelf op dat moment bevindt. Voor je het weet zit je dus in een vicieuze cirkel. 
 
Oefeningen voor meer rust. 

Iets dat kan helpen is een bewustere ademhaling. Een ademhalingsoefening brengt je terug naar het hier en nu en zal je zenuwstelsel weer tot rust brengen. Hier een aantal ademhalingsoefeningen waarbij ik rekening houd met diverse problemen: 

  1. Voor sommige mensen is ademen op zichzelf al een uitdaging. Is dat bij jou ook het geval? Doe dan het volgende; Ga liggen op je rug en leg een kussen onder de knieholtes. Leg je handen op de buik en adem zo rustig en gelijkmatig mogelijk richting de handen. Tijdens de inademing zet de buik uit en tijdens de uitademing ontspant de buik. (Merk je dat dit andersom is bij jou? Maak dan een afspraak bij een yogatherapeut bij jou in de buurt. ) 
  1. Heb je cardiovasculaire of ademhalingsproblemen? Doe dan de volgende oefening: Adem diep in door de neus, houdt de adem maximaal 2 seconden vast en adem dan via ontspannen lippen volledig uit.  

*Fight or Flight response – ook bekend als een acute stressreactie, verwijst naar een psychologische reactie die optreedt in aanwezigheid van iets dat angstaanjagend is, zowel mentaal als fysiek. Als reactie op acute stress wordt het sympathische zenuwstelsel van het lichaam geactiveerd door de plotselinge afgifte van hormonen.